Luka “Grga” Grgurić i njegova “Šljiva” EJ9

grga_sljiva_crop-13

Svaki auto ima svoju priču. Svaki je poseban na svoj način. Mnogo je auta i mnogo je priča koje bi htjeli smjestiti da dobiju svoje ‘mjesto pod zvijezdama’ da ih ovjekovječimo na svojim web stranicama. No kažu da je uvijek najteže početi… Slažem se. U moru današnjih auto projekata koje imamo prilike gledati iz dana u dan na raznim regionalnim eventima, na profilima n-broja facebook grupa i današnjoj tuning/styling sceni, gotovo da je nemoguće odrediti ‘najbolji i najsređeniji auto’. Svi mi ulažemo svoj novac, vrijeme i trud. Svatko od nas je prepoznatljiv sa svojim idejama, stilom i pristupom, kako to ide kad imaš pravi project-car. Tako to treba i poštovati. Daleko od toga da smo mogli uzeti bilo koji auto dotjeran do zadnjeg detalja, koji puca od konja i količine perla boje koja se presijava u nizu prekrasnih nijansi na Zagrebačkom suncu. Mi smo odabrali nešto neočekivano i, po nama, bolje!

Ovo je priča o Hondi Civic, ljubiteljima marke Honda tzv. „hondašima“ poznatijoj po oznaci EJ9, malenom hatchbacku šeste generacije iz 1996. godine koja je zbog kvalitete i posebnosti izrade stekla iznimnu svjetsku popularnost. Vlasnik je Luka Grgurić – Grga, mlad i ambiciozan dečko od 25 godine, sa jasnom vizijom što traži od svog auta. Prije svega, „Šljiva“, kako Grga od milja naziva svoj Civic, je daily driven car; iliti auto za svaki dan. Obzirom da nije ‘show car’, Šljiva ima naizgled i pokoju manu koju se Grga trudi doraditi. Slušajući tako kako priča o tom autu zaneseno i s ljubavlju, pokazujući videe sa natjecanja i druženja, da nije taknuo ni šalicu kave na kojoj smo se našli, odlučio sam… Jedno je neminovno. Ovo će nam biti prva priča. Taj auto ima dušu, ‘ono nešto’ kako bi ekipa rekla. Pa krenimo…

Mnogima na sceni poznat kao „onaj dečko koji puca na ključ“… Zašto onda baš Honda? Znatiželja kaže. „Zanimalo me što je to Honda, što to svi s kojima se družim hvale. Stalno priče „uzmi si Civica, uzmi si Civica!“. Prevagnulo je… Sparco Pista felge, sa jako lošim gumama tada gore, i gewinde koje su tada bile relativno dobre i nove. Nisam gledao kakav je limarijski, nisam gledao kakav je motor, unutrašnjost… Blago rečeno, tek sam ulazio u svijet Hondi i nisam imao iskustva sa njima. Obzirom da sam po auto išao u Dugo Selo, kad sam ga vidio pao mi je mrak na oči. Sve je bilo zmazano, puno blata i perja… No auto nigdje nije bio trul. Što se može očekivati od auta koji se koristio na selu…“ Danas je puno toga drugačije. 🙂

grga_sljiva_crop-27

 

Na prvi pogled se jasno vidi utjecaj Kanjozoku kulture i stila koji Grga nastoji postići. Apšisali krov je ostavio kao i sva sitnija udubljenja koja je zadobio po karoseriji. Flege je odlučio ostaviti, a kao zimski set mu služe čeličane. Odmah od drugog dana vlasništva je krenuo s nadogradnjama. Type R prednji lip, ‘custom made’ maska bez znaka sa karbon Civic amblemom, zatim zadnji također Type R lip, podignut ‘wing’ pomoću podložnih pločica, te kao skoro svaki Civic, full protočni Lastovčić zadnji lonac fi60/80.

Cijeli auto je ispunjen odabranim naljepnicama koje odišu Grginim karakterom, i u konačnici pokazuju što njegova ‘Šljiva’ zapravo je – jedinstvena.

Što se mehaničkog djela tiče, u autu je bio motor oznake D14A4 sa 90 konja. Ubrzo je stavljen usis od Z6, TUNERC cold air intake, portana i ispolirana A4 klapna, D16Y7 dizne, Y8 fuelrail, D16A9 ispušna grana, fi60 ispušni sustav, zadnji lonac fi80 protočni Lastovčić… U sklopu kolektivnog odlaska na valjke je izmjereno 113.5 konjskih snaga. Auto je išao fantastično za D14 motor.

grga_sljiva_crop-5Nakon dvije i pol godine vjernog služenja i tuninga nadomješten je s jačim motorom boljih performansi – D16Z6 sa 125 konjskih snaga. Dokaz o tome koliko Grga pažnje pridaje detaljima je i činjenica da je kompletan motor i getribu premazao cinkturom.

„Najviše što sam mijenjao na autima su ulje, filteri i sicevi“ – nastavlja Luka s osmjehom. U autu su trenutno sjedala od Civica ‘redizajna’ (’98. – ’00.) zbog udobnosti. Prije toga su bili serijski ‘neredizajn’, zatim FK Automotive. Nakon toga su tu bili Civic VTi sicevi koje je, kako kaže, imao „rekordnih 3 dana u autu pa mijenjao s prijateljem“ za Recaro preklopne školjke, koje je potom mijenjao za ove siceve koje trenutno ima u autu… Nama se zavrtilo pri nabrajanju, ali pohvala za ustrajnost je na mjestu. U sredini, između dva sjedala se nalazi OEM naslon za ruku od ‘redizajna’ te VTi ručica mjenjača.

U prtljažniku nailazimo na nešto zaista neočekivano… Unutra se obično krije nadprosječno velika ‘custom made Dusparina’ kutija JBL subwoofera od 2kW s GroundZero 1800W pojačalom i ožičenjem visoke kvalitete. Ostali dio audio sustava čine Hetz visikotonci i Magnat 16” ovalci. Kad kažemo nadprosječno velika, mislimo na monstruma koji zauzima kompletan prtljažni prostor i „trese hrđu s auta“.

Od ostalih dijelova bi valjalo spomenuti VTi ‘čukice’ na koje je Grga izuzetno ponosan jer ih je teže nabavio, OMP duboki volan (skaj koža), SPARCO quick release glava volana, short shifter,… A tu su naravno i prepoznatljiva ‘kanjozoku Jason hokej maska’ i legendarni Domo-Kun plišanac. Grga najavljuje kako će uskoro zadnje tromble biti zamijenjene Vti swapom diskova, lako moguće da će doći i do povećanja snage turbinom Garrett T3, te uz to nam Grga nastavlja maštati i nabrajati skore izmjene i želje. Toliko za sada, pratiti ćemo Grginu ‘Šljivu’ u nastavcima, a njemu želimo puno sreće.

Rado bi pobrojali nedavno urađene prerade no u međuvremenu je aut dobio “engine swap & upgrade” pa ćemo taj dio prepustiti svim uličnim ‘izazivačima’. HINT – ipak je odlučio ostati vijeran N/A motorima.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *