Atest vozila – cjelokupni postupak iz prve ruke

Ako ste poput mene, onda vam osjećaj da ste posebni zaista budi euforiju, ponos i određeni duševni mir. U današnjem svijetu plagijata i jeftinijih kopija kojima očito nedostaje kvalitete. Teško je pronaći osobu koja ne radi tu vrstu kompromisa, naročito u automobilističkom svijetu. Tu više dolaze do izražaja oni koji pucaju na tzv. “style”, od tipa ljudi koji vole juriti . Tu dolazi do izražaja finesa predanosti i stila koju osoba pretače iz jedne dimenzije u drugu. No više o tome u nekom drugom članku…

Za svrhu što boljeg upućivanja i predodžbe, priložiti ću kopiju vlastite dokumentacije koja će služiti kao ogledni primjerak za dalje navedeno.

Kako sam do sada kao i svaki pobornik “auto scene” napravio niz preinaka na jednom od svojih vozila, odlučio sam se na, našoj sceni pomalo drastičan pothvat. Sve ću dosadašnje izmjene uredno atestirati.

Google radi, kliktanje miša i zvuk kvrckanja po tipkovnici ispunjava sobu. Naravno da nailazim na problem. Svi podaci koje pronalazim su, ili zastarjeli, ili kontradiktorni, ili na forumima nejasno i panično preuveličani. Znate kako se kaže, pretpostavka je majka svih zajeba. A kad se laici ulove komentiranja nečega što nisu prošli, i o čemu nisu ni približno dovoljno informirani, počinju pretpostavljati na temelju par “rekla-kazala” informacija, a onda nastaje informativni kaos.

Dosta je! Ne budi lijen, danas idem u auto kuću Baotić kod okretišta Dubrava sve saznati i ugovoriti termin. Da ne mislite kako smo u Oktanskom sindromu pristrani, samo se ispostavilo da je to prema mojem području stanovanja najbliže mjesto za atest. Vama će naravno igrati neko drugo CVH ovlašteno mjesto.

Pa krenimo. Po dolasku u “Baotić” nakon kraćeg čekanja dolazim pred pult na kojemu velikim slovima piše “kontrolori”. Tamo me prima jedan mladić mojih godina. Podrobno mu objašnjavam pomalo zamršenu situaciju, iznosim želje i postavljam već pripremljena pitanja. Uredno sluša i odgovara s velikim interesom. Naime, kao razlog/pokretač kompletnog atesta nedavno sam ugradio plinsku instalaciju javivši se Martyu (Ivan Martinec), kako si je postavio “nick” na Honda Fan Club i Volvo klub Hrvatska forumu. Osim izvođenja nužnog atesta plina, za koji Zakon nalaže rok od petnaest dana za prijavu atest istoga, htio bi provesti atestiranje svih izmjena moje kultne jurilice. Nabrajam sve detaljno a moj me sugovornik i dalje strpljivo sluša. Nakon nekog vremena i obavljenog telefonskog poziva sa CVH u Velikoj Gorici odlučno mi odgovori – “ništa nije problem. Gospodine, vi ste maltene unikat, hehe, jer ste jedan od rijetkih koji se odluče atestirati sve urađene preinake i za sve je uredno pripremio papirologiju. Teško mi je vjerovati da ste toliko predani ovako nečemu, ali da li vam se to isplati?” Ne moram objašnjavati kako je osmijeh od uha do uha zauzeo svoju poziciju na mome licu, a ego mi je u tom trenutku probio krov ispitne stanice. Da ne pokažem previše, brzo nastavljamo razgovor… Time gledano, tu su sljedeće urađene preinake i otkrivena pravila koja za njih važe:

 

Pogonski agregat
(od 92kW zamijenjen je novim od 118kW)

 

 

Svako ubacivanje jačeg motora drugih oznaka ili drugačijeg serijskog broja iziskuje atest. Samo u situacijama kada povećanje snage ne odstupa za više od 10% ukupne snage, a radi se o motoru istog modela auta, ne treba se uraditi atest motora. Moj prelazak sa D16Y8 kako je upisano na šasiji, na B16A2 je zahtijevao obavezan atest. Bez atesta motora nastaju veliki problemi, te se svaka učinjena preinaka poput ugradnje plinske instalacije smatra ilegalnom. Da ne spominjem kako, ukoliko vas zaustave “dečki u plavom” i primijete preinaku čeka slanje na zloglasni izvanredni tehnički i oduzimanje tablica, te moguća novčana kazna.

Za atest pogonskog agregata potrebna je kompletna njegova povijest, a to iziskuje sljedeće: kupoprodajni ugovor o kupnji pogonskog agregata tj. motora, potvrdu o plaćenom porezu na kupoprodajni ugovor koja se najčešće nalazi zaklamana na poleđini, kopija prometne knjižice vozila iz kojega je motor izvađen, te naposljetku “Izjava o radovima promjene motora” koja u sebi mora nositi datum, pečat i potpis, a koju izdaje registrirana automehaničarska radiona (pri tome mislim na firmu registriranu na nadležnom Trgovačkom sudu). Nije pravilo, no uz spomenutu izjavu može se priložiti i račun ukoliko ga posjedujete. Po naputku dobrog kontrolora, što više dokumentacije može samo rezultirati pozitivno.

NAPOMENA: Danas motori nemaju serijski broj ugraviran na bloku već samo oznake jer su dragi proizvođači automobila tek nedavno dokučili kako je motor potrošna roba kao i sve ostalo na vozilu.

Felge
(sa 14′ cjelosezonskih na 15′ zimski set i 16′ ljetni set)

 

 

Što se naplataka tiče, ukoliko su pri provjeri kontrolora postavljeni naplatci upisani u računalo kao moguće opcije Vaše marke i modela auta, nećete imati problema. Takve stavke svaki proizvođač propisuje službenom deklaracijom i dostavlja Centru za vozila Hrvatska, pa se tako jasno zna koji je model auta u kakvoj izvedbi dolazio s kojim propisanom colažom felgi i dimenzijama guma.

Primjerice, za popularnu Hondu Civic 6.generaciju (1996-2001) propisane su dimenzije guma i naplataka ovisno o količini opreme i pogonskom agregatu. Tako je recimo ne-redizajn izvedba (’96-’98) s 1.4i motorom dolazila često sa 13′ čeličnim felgama, dok je redizajn (’98-’01) dolazio s 14′ aluminijskim naplatcima, kao i ostali modeli s 1.5i, 1.6i motorima, ne-redizajn i redizajn. Jedino su sportske inačice 1.6 VTi i Type-R dolazili s 15′ aluminijskim naplatcima, koji su u ovom primjeru najveća propisana dimenzija.

Ukoliko Vas pripadnici hrvatske policije zaustave na cesti i pritom zamijete odstupanje upisanih dimenzija iz prometne knjižice i onih koje se nalaze na vozilu, nemojte se čuditi izrečenoj opomeni, izvanrednom tehničkom ili novčanoj kazni. Bitan faktor je kako na koga naletite, koji je vaš prekršaj, kakvo je Vaše ponašanje, te popularno rečeno, “kakav mu je dan”.

NAPOMENA: Ukoliko želite stavljati veću dimenziju felgi i drugu dimenziju guma od one propisane, morate svoje vozilo podvrgnuti testiranjima koja se provode isključivo u Centru za vozila Hrvatska u Velikoj Gorici, gdje će se ispitati utjecaj promjene i promjene voznih karakteristika samog vozila.

 

Ovjes
(prelazak na Koni Adjustable Yellow Sport Kit)

Za ovjes nije ništa puno potrebno, samo zbog činjenice kako većina renomiranih marki današnjih proizvođača na sebi nosi homologacijske oznake, i kao takvi su svi proizvodi već atestirani i tvornički deklarirani za određenu marku, model i tip vozila. Zbog toga je potrebno priložiti ugovor o kupnji, odnosno račun, te svu “TüV Certificate” popratnu papirologiju za sporni proizvod. Većina toga je najčešće na njemačkom, japanskom, engleskom i kineskom jeziku, no to ni malo neće smetati atestu.

Primjerice, umjesto serijskih amortizera i opruga odlučio sam se za Koni Adjustable Yellow Sport Kit. Volim sportsku vožnju, osjećaj sigurnosti koji mi pruža i mijenja vozna svojstva mojeg vozila u, po meni, više pozitivnom smjeru. Obzirom kako je taj set deklarirani proizvod za moje vozilo, nakon par minuta na internetu pronalazim traženu TüV dokumentaciju. Prilažem je uz račun o kupnji i moj posao je gotov. Za razliku od motora, ovdje nije potreban nikakav elaborat o urađenoj ugradnji.

 

NAPOMENA: Ukoliko vaš kupljeni proizvod nema navedenu dokumentaciju nećete ga moći atestirati. Barem ne bez rigoroznih testiranja koja nisu preporučljiva jer ih mnogi smatraju uništavanjem vozila. Zašto? Jer se vozilo dovodi do svojih krajnjih mogućnosti. No svatko gleda na to drugačije, pa tako i ja ostavljam to pojedincu na odabir. Po meni, “original je ipak original”.

Ispuh
(JDM Integra DC2 ispušna i Akrapovič puni protočni ispuh)

 

 

Kod promjene ispušnog sustava je najbitnije da dijelovi poput srednjeg lonca, zadnjeg lonca, katalizatora (ako ga imate) imaju dodijeljene homologacijske oznake. Iako nije praksa previše gledati na ispušnu granu, ona ulazi u tu kategoriju ukoliko nije tvornički deklarirana za tu marku vozila. E sad, to je sivo područje, jer iako pedantno odrađeno, meni nije promatrana grana. Za ostatak ispušnog sustava je potrebno imati homologacijske oznake, a ukoliko ih nemate onda morate imati kompletan elaborat sa svim mjerama i vrijednostima tehničke struke, korištenih materijala i radova na ispušnom sustavu (što je otprilike 25 stranica jednog lijepog eseja popraćeno skicama, mjerama, izračunima… Jednom riječju neisplativo ako nema službenih oznaka.

Primjerice, postavio sam JDM* Integra DC2 ispušnu granu, protoka oblika 4-1, namijenjenu 1.8i VTEC motoru, koja je pasala “na šaraf”. Nju do kraja nadopunjuje Akrapovič ispušni sustav, rađen po narudžbi za Honda Integru DC2, pa kasnije nakon prodaje “Monster” Civica EG6, upasivan na moj Civic EJ8 Coupe. Kako dokumentaciju od prije 12 godina, kada je naručen i napravljen taj ispušni sustav nemam, za sada smo odgodili atest ispuha.

NAPOMENA: Ukoliko Vaš ispušni sustav nema potrebne oznake neće moći biti atestiran. Budite svjesni kako time kršite Zakon, te sukladno tome sami odgovarate za eventualne posljedice. To se posebno odnosi na sve koji odluče skinuti katalizator i postaviti protočni zadnji lonac kako bi imali reskiji zvuk. Često takve preinake zbog više faktora rezultiraju pre glasnim auspuhom, izrugivanju ostatka populacije na ne-sklad financija i želja pa čujemo “slab autu koji prdi a ne ide”, i konačno nešto češćim problemima s policijom. No, svatko ima svoj stil i gušt, jednom si mlad, faza koja prođe, o ukusima se ne raspravlja i slične izlike… 😉

 

Autoplin
(postavljen LPGtech)

S autoplinom nemate problem. Sistem je “ključ u ruke”. Dovezete auto na ugradnju, ostavite ga na višesatnoj (po potrebi višednevnoj) ugradnji i pokupite ga u dogovorenom terminu. Pri preuzimanju vozila dobivate račun za ugradnju, potrebnu dokumentaciju za atest, servisnu knjižicu i vodič koji Vam podrobnije objašnjava LPG sustav i rukovanje.

Na atestu se prilaže sva dobivena dokumentacija za atest i time završava administrativni proces atesta plina. Kontrolor, kao i kod prijašnjih izmjena, provjerava određene točke, kvalitetu rada, instalaciju i funkcioniranje sustava, te sve fotografira kako bi zajedno s predanom dokumentacijom bilo poslano u CVH.

NAPOMENA: Zakonski propisani rok za prijavu atesta autoplina i LPG instalacije je 15 dana. Ukoliko ne prijavite atest u zadanom roku neće se ništa strašno dogoditi, barem što se tiče posla u Ispitnoj stanici. No, u slučaju zaustavljanja policije ćete odmah biti poslani na izvanredni tehnički pregled i kažnjeni novčanom kaznom zbog ne urađenog atesta, tablice će biti skinute s auta i instalacija će se tretirati kao ilegalna i nepropisno ugrađena. Zaista nepotrebna zavrzlama.

 

Veće kočnice
(prelazak s promjera kočnica 262mm na 282mm)

 

Svaka preinaka na kočionom sustavu se tretira izuzetno ozbiljno jer, najviše od svih nabrojanih elemenata utječe na sigurnost ostalih sudionika u prometu. Kao takvo se svaka preinaka podrobno testira i tretira s najvećom pažnjom. Ukoliko nije rađena preinaka na kočnicama, tj. nije bilo potrebe za istu, tada ste pošteđeni slanja svojeg vozila u CVH na višednevno testiranje.

Primjerice, kod mojeg modela Honde Civic Coupe nije potrebno mijenjati kočioni sustav obzirom je u tvorničkoj inačici dolazio kao i Civic 1.6 VTi, iz kojega je prebacivan pogonski agregat, sa 262mm promjerom prednjih kočnica i 242mm promjerom stražnjih kočnica. Stoga su dijelovi kočionog sustava i ovjesa u “Izjavi o radovima promjene motora” tako i opisani.

NAPOMENA: Ukoliko ste mijenjali kočioni sustav na vozilu, isti morate podvrgnuti rigoroznom testiranju, osim ako naravno nema homologacijske oznake.

 

Vaganje vozila

 

Kako živim u Zagrebu, vaganje vozila i za službene svrhe atesta kada stanica nema vagu obavlja se “kod hladnjače”, dio Veletržnice i hladnjače na Ferenščici. Obavlja se vaganje prednje osovine, zatim kompletnog auta i konačno se težina stražnjeg dijela auta dobiva oduzimanjem težine kompletnog vozila od izmjerene težine na prednjoj osovini. Na mnogo strana pišu iznosi od 30,00 do 80,00 kn, no cijena za osobno vozilo me ispala 6,00 kn! Toliko mi je bilo neugodno da sam ostavio 10,00 kn, ostatak čovjeku za kavu jer je bio izuzetno ugodan i nasmiješen. Potom se s tim papirima u obliku dva računa (jedan je “izvornik”, drugi “kopija za stranku”) vraćate do ispitne stanice i svog kontrolora, te time završava proces predaje dokumentacije i atestiranja vozila.

 

 

Sve do sada prikupljeno se skenira, slike kontrolora prilažu uz njegovu izjavu, te se šalje u Centar za vozila Hrvatska, na čijim stranicama biste kroz kraće vrijeme trebali pronaći pozitivan odgovor na svoj Status predmeta (atest). Postoji opcija da će Vas zvati nadležni kontrolor po dobivanju riješenja predmeta. Zbog toga si, i svega gore nabrojanoga, želite ostati u dobrim odnosima s kontrolorom koji je provodio postupak atesta.

Cijena atesta je bila 960,00 kn, u što je uključeno i 40,00 kn potrebnih biljega.

EDIT: naknadno sam saznao kako je zbog velikog broja atestiranih preinaka nemoguće samo podatke nadopisati u prometnu knjižicu, već je potrebno ispunjavati novu prometnu. Ukratko, sa strane financija, 170,00kn sam platio novu prometnu i biljege u Baotiću, gdje sam radio atest. Potom je samo trebalo ovjeriti novu izdanu prometnu na MUP-u u Heinzelovoj.

Doduše, obzirom na okolnosti posjedovanja papira starijih datuma, i u međuvremenu promjenjenih vlasnika, gospođa na šalteru se pogubila, te napravila paradu od postupka, time u tri navrata radeći i tvrdeći krivu stvar. Nakon dužeg čekanja ‘problem’ je riješio stariji kolega iz sobe 38, tako što sam potpisao izjavu kojom objašnjavam kako sam papire i dokumente probavio od prijašnjeg vlasnika, i kako je kompletan postupak tekao (tko je kome što i na koji način prodao, darovao, pod kojim borijem i sl – sve podaci iz već priloženih dokumenata). Dana 16.1.2017., otprilike mjesec dana nakon pokretanja postupka, atest cjelokupnog auta je završio i službeno je unesen u centralnu bazu podataka vozila u MUP-u, potvrđen izdavanjem nove valjane prometne dozvole.


ZAHVALE

Na samom kraju zahvalio bih bivšem vlasniku mojeg auta, Luki Pedisiću, koji je pedantno i odgovorno čuvao svaku potvrdu, svaki račun svih urađenih preinaka. Stari, uvelike si mi pomogao u riješavanju moguće zavrzlame oko porijekla motora. Big like!
Isto tako hvala Ivanu “Martyu” Martinecu, koji je posao ugradnje LPGtech autoplina proveo maksimalno pedantno. Priznajem da sam “psihopat” što se tiče kvalitete posla i nekih načela, a dečko je odradio posao u dva dana, iako mu je bilo rečeno kako nema pritiska i da auto može biti kod njega koliko mu god vremena treba, time udovoljivši mojoj “bolesti”. Zaslužio si sve preporuke!
Na kraju zahvala kontrolorima, djelatnicima Ispitne stanice AK “Baotić” u Dubravi, koji su strpljivo saslušali i odgovorili na svaki izneseni upit/problem, pa samim time maksimalno izašli u susret i dokazali profesionalnost u struci.

Nadam se da sam Vama kao čitateljima uspio razjasniti neke stvari. Ukoliko imate kakvih pitanja slobodno šibnite poruku u inbox na profil. Tu smo da si pomažemo 🙂

DATUM RADOVA: 27.12.2016

 

Pojmovnik:

JDM* – u doslovnom prijevodu “Japanese Domestic Market”, pojam koji se odnosi na proizvode za japansko tržište
CVH* – Centar za vozila Hrvatska, organizacija koja provodi svaki tip atesta i homologacije

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 Replies to “Atest vozila – cjelokupni postupak iz prve ruke

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *