Prerade | 9 koraka kako izgraditi custom motocikl – klasičan pristup

Prvo treba reći kako nema neke „kuharice“ koje se treba držati da bi se izgradio custom motocikl, ali ima nekih stvari koje vam mogu olakšati život u samom procesu gradnje a i kasnije. Stoga ću pokušati staviti na papir ono što sam naučio kroz istraživanje, ali i na svojoj koži. Recimo da ste odredili iznos financija s kojim raspolažete i koje planirate utrošiti u gradnju. Sad taj broj pomnožite sa tri i dobit ćete finalnu cijenu svojeg customa. Malo šale, ali u većini slučajeva to ispadne tako iako si možda i ne želimo priznati (ili ženi).
Pretpostavimo da ste se odlučili za klasičan pristup i za bazu hoćete motor iz 70-tih ili 80-tih, zato jer su motocikli iz tog razdoblja konstrukcijom najpogodniji za vintage prerade i većinom imaju zračno hlađene mašine koje su vizualno puno atraktivnije.

Honda By Nils Jan

  1. Odlučite se za tip prerade

Ovo možda zvuči glupo, ali na početku morate biti na čisto što zaista želite. Koji tip motora i za koju svrhu, kasnije (u tijeku gradnje) možete mijenjati detalje, ali znate u kojem pravcu. Bilo bi dobro da pokušate pronaći nekoga sa sličnim tipom prerade i probate barem sjesti na motor i vidjeti da li je to to. Možda vam na primjer, ako se viši rastom neće odgovarati položaj sjedenja cafe racera na bazi Honda CB 400 jer će vam biti premala i izgledat ćete glupo na njoj.

  1. Izbor pravog motocikla za bazu

Dakle odlučili ste se za tip prerade i sad bjesomučno kopate po oglasima tražeći baš taj određeni motor, ali naravno, sad nema ni jednog na prodaju. Strategija je jednostavna ali teško je se držati, skupiti lovu i čekati pravu priliku, no prije toga napraviti „domaću zadaću“ i pročitati ovaj tekst do kraja. Uz naravno izgled vašeg budućeg custom-a morate znati koje performanse od njega očekujete. Koliko snage želite, kakve kočnice, kakav ovjes itd… Sve bi to bilo dobro staviti na papir i tako izabrati potencijalnu bazu ili više njih.

Mi nažalost nemamo tako veliki izbor kao što je to u ostatku EU ili preko bare, pa zato uzmite više modela u uži izbor ili potegnete po svoju bazu u inozemstvo. O potencijalnim dobrim bazama ćemo pisati na portalu.
Ovako ukratko, za cafe racere dosta se koriste japanski redni četverocilindraši (Honda CB, Suzuki GS, Kawasaki Z, Yamaha XJ), te Parallel twin (Triumph Bonneville, Honda CB T, Kawasaki KZ, Suzuki GS, Yamaha XS)
V-twin (Harley Davidson Sportster, Honda VT, CX, Yamaha XV, YZ,…)
Single (Suzuki LS, Yamaha SR, XT, Suzuki GN, Honda XL, Enfield) i naravno BMW boxer motori.
Treba napomenuti da se twinovi i singlovi koriste na gotovo svim vrstama customa i da nema nekih ograničenja, ali isto tako nije rijetkost bobber na bazi rednog četverocilindraša.

  1. Istražite poznate probleme odabranih motora

Kada ste se odlučili za svoju potencijalnu bazu bacite se na posao, internet je pun informacija o određenim motorima na specijaliziranim forumima (preporučam strane). Istražite koje česte probleme imaju vlasnici motora za koji ste se odlučili, ali ne dajte se obeshrabriti ako naiđete na puno materijala.
Ako ste se odlučili za motor iz osamdesetih ili stariji, onda vjerojatno znate da su tada svi motori patili od istih boljki. Iako im je snaga rasla iz godine u godinu ovjes i kočnice su debelo zaostajali i nikako ne mogu pratiti današnje standarde. Ciklistiku motora iz tih godina najbolje opisuju stariji bajkeri izrazom „stara krava“.  Istražite kakvo je stanje sa rezervnim dijelovima, mogli bi zatrebati. I vjerojatno hoće.

Honda CB kakvu ste očekivali
Ovakav primjerak ste očekivali
  1. Kupnja motora

Očekujte neočekivano. Većina ih neće izgledati kao na slikama iz oglasa kad dodjete u selo na kraju svijeta da pogledate svoj „novi“ motor. Nakon prvog šoka koji ste doživjeli ulaskom u tu polumrčnu garažu/štalu krenuti ćete detaljno pregledavati motor. On će vjerojatno biti sve samo ne novi. Paliti će (možda) nakon puno kurblanja ili verglanja uz pucanje iz auspuha, miris benzina i psovke vlasnika te uvjeravanje kak inače uvijek pali „na prvi zub“. Hrđe će biti posvuda, iz vilice će curiti ulje, sjedalo će biti poderano…ali uvjeravate sami sebe da vam to sve ionako neće trebati jer radite svoj custom. Obavezno provjeravate papire jer ste se već opekli, ali motor je na strica od susjede koji je dobar čovjek pa će dati prijenos. Nije bed. Kupujete svoju bazu uz čvrst stisak ruke i radosni ga vozite doma.

A ovakav će vas vjerojatno dočekati.

 

  1. Motor je u garaži

Iskoristite početni entuzijazam i bacite se na posao. Biti će to puno neprospavanih noći u garaži, ali onih kojima se veselimo. Ovdje je važno da znate koliko možete potrošiti na koju komponentu svojeg projekta. Želite li obnoviti postojeće ili nadograditi sa novim modernijim dijelovima?
Što se tiče same mašine tu morate biti spremni na veće zahvate, jer realno taj motor ima godina i kilometara na grbači. Ako se pokaže da je motor ok i da ima kompresiju, možda će ga trebati samo predihtati ili promjeniti gumice ventila, platine zamjeniti elektronskim paljenjem, očistiti ili reparirati rasplinač(e), ako pak nije onda se nadam da ste dobro apsolvirali točku 3 i da imate gdje kupiti dijelove.

  1. Rastavljanje

Skidanjem nepotrebnih dijelova sa vaše baze prvi je korak i doprinjeti će poboljšanju performansi. Zgodno je izvagati dijelove koje ste skinuli i vidjeti koliko je motor lakši, te brojke su ponekad i oko 30 kg. Olakšavanje će pomoći da motor bolje poteže, ali ne očekujte čuda. Ako vam je potreban motor s kojim ćete moći pratiti svoje frendove na modernim mašinama onda je obnavljanje motora neizbježno kao i povećanje snage oldskul trikovima kao što su veće frge, povećanje zapremine, obrada glave itd. Ili pak swap mašine sa nekom modernijom i jačom. Naravno u oba slučaja morate računati na bolji ovjes i kočnice.

  1. Ovjes i kočnice

Ovjes je kao što sam već rekao boljka starih motora, ali stvar se da popraviti sa reparacijom (novo ulje, progresivne opruge, novi semerinzi) ili ugradnjom modernijeg ovjesa (često vidimo USD vilice sa novijih R modela) no tu valja voditi računa o kompatibilnosti i dosta kombiniranja dijelova.
Kočnice su onaj dio s kojim ne možete pretjerati. Ako imate originalan agregat onda će vam obnovljene kočnice biti dovoljne, ali bilo bi dobro napraviti nekoliko stvari; staviti najbolje pločice, novo ulje, opletena crijeva. Ako imate mogućnosti ugradite veće diskove, jače čeljusti i pumpu. Ako idete na opciju sa prednjim vilicama od novijeg motocikla onda prebacite sve u komadu, jednostavnije je.
Promijenite sve ležajeve kotača i ostale ležajeve, vjerojatno su svi zahrđali i sigurno ćete ih morati mijenjati kasnije.

  1. Kotači i gume

Kotači su jedan od bitnijih vizualnih dijelova prerade i tu imate nekoliko opcija. Prva je ostaviti orginalne kotače i urediti ih (kod žbičanih staviti nove žbice, ispolirati obruče ili polakirati). Druga je već spomenuta, prebaciti ih sa novijeg motocikla, uglavnom su to alu felge koje imaju prednost da dolaze sa prednjim duplim diskom velikog promjera i širim gumama, ali i nedostatak jer vizualno ne odgovaraju vašem customu. I treća opcija je nabaviti šire moderne obruče (supermoto) i staviti ih na svoje orginalne nabe, ili pak nabaviti i nabu koja imaja prihvat za dva diska. One znaju biti jako skupe i ova varijanta će vam izbiti dosta love iz džepa, međutim ako imate volje i znanja postoje tvorničke nabe od starijih enduro motora (XTZ 750, ETV 1000) koji imaju dva diska i mogu se iskoristiti uz dosta kombiniranja i fabrikacije dijelova.
Gume su vrlo važna estetska odrednica za svaku preradu, mnogi stavljaju enduro ili pak vintage gume. Kod guma nema neke pameti, ako se mislite voziti onda nema štednje na gumama. Balansiranje između stila i funkcije potpuno je na vama.
Treba biti oprezan kod promjene promjera kotača i guma, vilica različite dužine, trokuta drugačijeg kuta itd, jer neizbježno mijenjate ciklistiku motocikla (predtrag) i vozna svojstva mogu biti drastično promjenjena.

  1. Struja i satovi

Struju i ožičenje treba odraditi pažljivo, kod rastavljanja motora popišite i obilježite vodove kako poslije nebi bilo upitnika iznad glave. Nove žice je najlakše kopirati prema staroj instalaciji ali vodite računa o recimo izmještenom akumulatoru, osiguračima, kontakt bravi, kraćem repu itd.
Satovi su jedna od stvari koja se prva skida jer estetski nisu prilagođeni vašem tipu prerade. Problem je jer su većinom u neuglednim plastičnim kučištima, ako su i kromirani prevelikih su dimenzija. Nije pravilo da se moraju zamijeniti, postoje vrlo lijepe prerade sa obnovljenim satovima, ali danas je izbor aftermarket dijelova svih modela i oblika zaista velik i cijene su prihvatljive.


Imajte na umu da ste se odlučili za motor star 20-40 godina i da stvari brzo mogu krenuti nizbrdo. Ako se to zaista i dogodi i negdje zapnete pokušajte se bazirati na stvari koje se mogu riješiti, probleme ostavite za kasnije, ponekad se rješenje samo pojavi. Kad zapnete nemojte samo čekati jer to su trenutci gdje ljudi odustaju od projekta.
Također treba napomenuti je dobro imati garažu ili neki prostor u kojem možete raditi i po noći, a i alat je bitna stavka. Uz klasičan set gedora i ključeva trebat će vam čitava hrpa ručnih alata (brusilica, bušilica ručna i stolna, razna kliješta, ureznice i nareznice itd..) i razno raznih sitnica koje ako nemate naravno morate ići kupiti i na taj trošak treba računati.

I za kraj nekoliko primjera Honde CB 350 u cafe racer izvedbi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *