Atest automobila UTP – kako i zašto iz prve ruke

Prije nekoliko mjeseci bili smo svjedoci velike akcije MUP-a i CVH u kojoj je “palo” odnosno iz prometa isključeno dvadesetak automobila koji su imali nelegalne preinake.

Možda ste čitali o tome na mnogim portalima koji se u većoj ili manjoj mjeri bave tematikom automobila, ali i dnevnog tiska koji su donosili vijesti o “ilegalnim utrkama” i slično. Mnogi su spominjali taj čudesni “atest” ali nitko nije dao ništa detaljnije.

Isječak iz dnevnog tiska

Upravo zato smo odlučili ponovno objaviti kako atestirati vozilo, ovaj puta radi se o kompletnom atestu automobila. Ali krenimo redom.

Nebriga države za “tunere” i puno dezinformacija

Ono što je zanimljivo u ovoj našoj zemlji je to da je “tuning” i prerade vozila doživjelo određenu stigmatizaciju, iako je to u ostatku Europe izuzetno izdašna industrija i državi bi trebalo biti u cilju da uzme porez na robu i usluge. Međutim u Hrvatskoj je sve čudno, pa tako i ovo. Slušajući dečke i cure koji tjuniraju svoja vozila te čitajući razne fejsbuk grupe (jer foruma više nema) čovjek pretpostavi da je gotovo nemoguće legalno tunirati vozilo. Dobijete dojam da izuzev atesta felgi, druge oblike dodataka, a pogotovo samogradnje iliti DIY nemoguće je legalizirati. Pa onda većina vozi nelegalna vozila baš iz principa.

No je li to baš tako? Pa ne u potpunosti. Naš portal je do sada već objavio dva članka o atestu vozila. Bio je to atest automobila, te mali atest motocikla. U tim člancima smo detaljno objasnili proces korak po korak, a ti članci pomogli su mnogima da legaliziraju svoja vozila. No prošlo je neko vrijeme, neke stvari su se i promijenile pa koristim priliku da novi atest podijelim s vama.

I upravo nam je to bio cilj. Pomoći ljudima da lakše atestiraju prerade na svojim vozilima i pokazati svojim primjerom da Centar za vozila nije bauk te da se sa dobro odrađenim poslom i kvalitetnim elaboratom može atestirati i ono što po raznim grupama slovi za nemoguće. 

Kada pogledate realno, s obzirom na cijenu dijelova, rada i utrošenog vremena u cijeloj priči, cijena atesta je zapravo zanemariva i zaista nema smisla voziti nelegalna vozila. Legalno vozilo daje vam “peace of mind” kada se vozite cestama Hrvatske i Europe, ali i potvrdu da ste posao odradili kako treba.

Kako napraviti atest?

Pa krenimo redom.

Prvo moram napomenuti da je ovaj atest specifičan. Iako se radi o vozilu male tržišne vrijednosti, atestirao sam preradu starodobnog vozila koja se može okarakterizirati kao “period correct restomod”. Dakle doradio sam starodobno vozilo dijelovima iz njegovog vremena i to je otvorilo neka pitanja, no o tome ćemo kasnije. Ali ako radite atest novijeg vozila, koraci će biti isti.

Na početku cijele priče, ako imate velike zahvate, bilo bi najbolje da se obratite Institutu za vozila u Velikoj gorici. Oni će vam dati sve potrebne informacije ako imate neki poseban slučaj. 

Ako imate standardne prerade onda je dovoljno da po završetku radova dovezete auto u Stanicu za tehnički pregled STP i prijavite “Ispitivanje vozila – UTP” koje će vas koštati 817kn. Ovdje je poželjno da odete u STP u kojem znaju svoj dio posla. To naglašavam jer sam čuo i doživio, zaista čudne stvari na pojedinim stanicama, stoga si uštedite vrijeme i živce.

Institut za vozila

Vrlo je važno da priložite elaborat

Elaborat možete izraditi sami ili vam ga može izraditi netko tko se time bavi. U svakom slučaju je važno da fotodokumentirate tijek radova kako bi ih mogli detaljno opisati. Ako elaborat radite sami, ovdje možete skinuti obrazac po kojem će te napraviti svoj.

Također priložite “Izjavu o ugradnji” ako ste recimo mijenjali motor i druge sklopove kod nekog mehaničara, primjer je u gornjem elaboratu pod prilog 2.

Nadalje, biti će potrebno odrediti točnu masu vozila, najbolje otići do robnih terminala da vam izvažu prednju i stražnju osovinu te ukupnu masu vozila. Cijena je oko stotinjak kuna.

Ako ste radili novi ovjes, a i ako niste, nije na odmet, napravite geometriju kotača, jer ako vozilo bude vuklo u stranu, vratiti će vas sa ispitivanja.

Dokaz vlasništva, norme i certifikati…

Pazite da za sve ugrađene dijelove, bilo nove ili polovne, imate dokaz o porijeklu vlasništva kao i certifikate koji su potrebni za pojedini dio. Ja sam ovdje naletio na dosta nelogičnosti koje se pojavljuju kada pokušate atestirati starodobno vozilo, pa tako na primjer nisam mogao atestirati felge koje su proizvedene 1982. godine i nemaju na sebi otisnute norme koje Institut traži. Naravno da je nemoguće pronaći podatke o većini starijih dijelova pa se postavlja pitanje kako ih atestirati, odnosno kako je taj problem riješen u ostalim članicama EU.
Ako ugrađujete nove ili novije dijelove, tu neće biti problema oko certifikata, kataloških brojeva i slično.

Primjere pogledajte u prilozima Elaborata.

Ok, skupili ste dokumentaciju, auto je složen, možemo krenuti prema STP.

U stanici će zaprimiti vaš predmet i krenuti s ispitivanjem

Važno je napomenuti da vozilo mora biti kompletno tehnički ispravno, jer će se gledati sve, a ne samo dijelovi koje atestirate. Inače će vas tražiti nadopune i ispravke (ne pitajte kako znam). Pregled vozila u STP traje oko sat i pol do dva.
Pazite na važnu stvar, za završetak postupka ispitivanja imate rok od 30 dana od otvaranja predmeta.

Zatim svoje vozilo vozite doma i čekate odgovor Instituta. To će potrajati nekoliko dana.

Poziv Instituta za vozila

Ovdje postoje dvije mogućnosti, prva je da dobijete Potvrdu i završite ispitivanje, a druga je da Institut traži od vas nadopunu (dokumentacije) ili ako se radi o opsežnijim preradama, da dovezete vozilo na ispitivanje u Veliku goricu.

U ovom mojem slučaju, zbog većeg broja izmjena bilo je potrebno dovesti vozilo na ispitivanje i nadopuniti tražene podatke u dokumentaciji. Neki dijelovi jednostavno nisu mogli biti atestirani zbog nedostatka podataka o istima.

To će vas koštati dodatnih 1350kn, a ta cijena uključuje ispitivanje te probu na pisti.

Ako ste mijenjali dimenzije kotača, raditi će umjeravanje brzinomjera,. Ovdje je važno da vam brzinomjer ne pokazuje manje od GPS-a.

Nadopuna dokumentacije i izmjena utvrđenih nedostataka.

Možda neki dodatci neće odgovarati specifikacijama ili neće zadovoljavati norme, no nema razloga za paniku.

Tu će vas najčešće tražiti nadopunu dokumentacije u vidu kataloških brojeva ugrađenih dodataka. Ako neki dio, kao u mojem slučaju naplatci, zbog starosti nemaju tražene norme, morati ćete ga ukloniti ili zamijeniti dijelom koji ima norme. 

Ove poteškoće možete imati ako atestirate vozilo i dodatke starije od 30 godina, dok na novijim vozilima i dodatcima ne biste trebali imati takve probleme.

Dakle neke stare dijelove nećete moći uopće atestirati na vozilo, poput naplataka, volana i slično jer prije nisu postojale norme (npr. JIL oznaka za naplatke) ili je nemoguće pronaći kataloške brojeve dijelova (jer ne postoje katalozi, a više ni proizvođač).
To otvara pitanje tehničke ispravnosti većine naših starodobnih vozila na cestama i definitivno tema kojom ću se pozabaviti u budućnosti. 

Novi tuning dijelovi većinom dolaze da potvrdama sukladnosti (TÜV) te ih neće biti problem ispravno navesti u elaboratu i izjavi o ugradnji.

Kako legalizirati “home made” dijelove?

Ako pak imate vozilo za koje ne postoji dio i vi ga odlučite izraditi (ili vam ga netko izradi)?

Moguće je!

Ja sam za ovaj atest prijavio prednji nastavak branika i pragove koje sam izradio sam.
Kod izrade dodataka na karoseriji morate paziti na pravila koja su određena pravilnikom (vidi primjer atesta).

U elaboratu morate opisati proces izrade, te na kraju priložiti tehnički list materijala te fotodokumentaciju i dimenzije novih dijelova. Također je važno opisati i priložiti fotografije o montaži spomenutih dijelova.

Ako radite zavarivanja na vozilu ili dijelovima trebati će vam potpis potpis certificiranog zavarivača ili firme, uz naravno tehnički list korištenih materijala.

Također, kako sam saznao u Institutu, moguće je atestirati i ovjes koji je iz “kućne radinosti” uz isti postupak i ispitivanje ovjesa u Institutu. 

Za sva ostala pitanja i teme kojih se možda nismo dotaknuli u ovom elaboratu, svakako se konzultirajte sa Institutom CVH.

Završetak postupka

Ako ste pratili sve korake, do sada biste trebali čekati svoju Potvrdu o ispitivanju vozila. Kada vam stigne na kućnu adresu onda ćete s njom i svojim vozilom otići na STP na kojem ste započeli postupak te upisati preinake u Prometnu dozvolu. Odnosno kod izmjene puno podataka, izdati će vam novu Prometnu.

Na kraju se nadamo da će vam ovaj članak, naša iskustva te obrasci dokumenanta pomoći u budućim projektima, te nam se svakako javite sa atestiranim projektima.

Potvrda o ispitivanju vozila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *