Čišćenje auspuha – osmi korak car detailinga

Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti Čišćenje auspuha – osmi korak car detailinga.

Ispušne cijevi ili auspusi

Ispušne cijevi, ili auspusi kako smo navikli, su kod velike većine vozila najprljaviji dio. Krivac tome je sagorijevanje goriva, tj dim koji izlazi van iz njih (nekad i ulje 😀 ) ali isto tako i sama pozicija ispušnih cijevi. Kako sveznajući Google nije dao pretjerano mudre i pametne rezultate na upit „čišćenje auspuha“, odlučili smo za vas odraditi čišćenje jednih poprilično zapuštenih i prenijeti vama(a i njemu) kako smo to radili i što dobili time.

Čišćenje auspuha

To što redovno perete svoje vozilo nikako ne podrazumijeva da su vam auspusi u zadivljujućem stanju. Pretpranje i pranje vozila su najvažniji i temelj svakom koraku car detailinga. Aktivna pjena i šampon za pranje neće očistiti vaše auspuhe od karbonizacije i čađi! Ali odvažite li se na čišćenje auspuha, ova dva koraka ne smijete preskočiti!
Ispušne cijevi izrađene su od visokosjajnih poliranih metala i prava bi šteta bila pustiti ih da se skrivaju pod slojevima i talozima čađi. Još veća šteta bi bila posegnuti u kuhinju i od supruge maznuti sredstvo kojim ona uništava pećnicu i uništiti svoje auspuhe (🙆) na koje je vlasnik uvijek ponosan (osobito ako ih je više od jednog). Da vam se to ne bi dogodilo, donosimo što vam treba i što smo mi koristili…
Neradnu, sunčanu, a prohladnu nedjelju iskoristili smo tako da moju Hondu Accord, tj njena dva auspuha dovedemo u red. Auto je pušten danima da se maksimalno isprlja kako bi izazov bio veći.

Čišćenje auspuha u par koraka

Pretpranje je odrađeno na posve drugačiji način. #Labocosmetica je svoj deironizer #P-Ray zamijenila novim, boljim #Siderom. Za #Sidero stručnjaci iz velike #Labocosmetice tvrde da osim što je odličan deironizer, može poslužiti i kao sredstvo za pretpranje i pranje. Odlučili smo probati i stavili smo ga u foam lance u odnosu 1:4 i nanijeli kao aktivnu pjenu. Osim što je otapao metalne čestice u laku, #Sidero je uklanjao organske tvari s površine.

Pretpranje deironizerom #Sidero

Čišćenje auspuha

Nakon što smo ispušne cijevi oprali #Siderom, prešli smo na konkretniji korak. Posegnuli smo za #Cronosom (1:5) i aplicirali ga na oba auspuha. Nekoliko minuta kasnije, otopio je čađ koju smo isprali vodom. Ukoliko uočite fleke nastale taloženjem kamenca, družite se s #Energom. Ako vaš auspuh ipak ima sitne ogrebotine i oštećenja, znak je da vapi za poliranjem. Polirati možete bilo kojom pastom prikladnom za lakove, ali svakako ćete više i bolje napraviti koristite li čeličnu vunu i Heavy Metal Polish. Svakako dobro dođe i strojna obrada; polirka + Mini Nano ukoliko ga imate(a mi naravno imamo Mini Nano Polisher Set).

Zaštita nakon čišćenja auspuha

Zaštitu nakon čišćenja auspuha nemojte zaboraviti i izostaviti. Ona će odgađati zaprljanje vašim ispušnim cijevima. Možete korisititi Metall Coating, voskove poput NOVI Fusso Coat, sealante i slično.

Chrome i ispušne cijevi

Iako je danas vidjeti pravi chrome rijetkost, ljudi održavanje ovog lažnog sjaja misle odraditi na isti način kao i ovog pravog (na ispušnim cijevima). Da nije zlato sve što sija zaključio je čovjek koji je svoje kromirane površine zagrebao grubim pastama i vunama i ostao bez njih… Dakle, nemojte to raditi! Na chrome ne nanosite ništa agresivno! Polirati možete, ali nećete puno postići. Zato na vrijeme zaštitite te sjajne površine prije nego ostanete bez njih i budete primorani pretvoriti ih neku mat boju.

Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za čišćenje auspuha, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom). Jednog od čitatelja nagradit ćemo nečim potrebnim za čišćenje auspuha. Vaš zadatak je članak podijeliti na vlastitom facebook profilu pod postavkama „javno“ i logično ostaviti like na stranicu našeg sponzora, a mi ćemo putem programa za slučajni odabir odabrati nagrađenog.

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *