Prvi korak car detailinga – predpranje vozila

Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti prvi korak car detailinga – predpranje vozila.

Što je to predpranje?

Predpranje je faza u kojoj se beskontaktno uklanjaju velike naslage prljavštine s vozila. Što znači da ukoliko koristite kvalitetno sredstvo za predpranje i to činite po uputama, bez puno muke i bez trljanja”, ćete obaviti dobar posao.

Što nam je potrebno za predpranje vozila?

Za predpranje bitno je imati FOAMER (pjenomat) i PRE WASH SHAMPOO (sredstvo za predpranje) ili SNOW FOAM (aktivnu pjenu).

PJENOMATI postoje u dvije verzije. Prva je ručni koji je praktičan kada nemate vlastiti miniwash, tj visokotlačni perač. Druga verzija je onaj koji se spaja na visokotlačni perač. Oni će svakako raditi pod većim tlakom gušću pjenu i volumenom veću.

Važno za spomenuti je da sredstva koja su namjenjena za ručni pjenomat nisu nužno najbolji izbor za pjenomat visokotlačnog perača. Dok je u pravilu sredstvo namjenjeno za visokotlačni perač adekvatan izbor za ručni pjenomat. (S naznakom da će se dobiti nešto rjeđa pjena.)

Proces predpranja vozila

Predpranje se ne radi na osunčanom prostoru, niti na površini vozila koja je zagrijana! Proces predpranja vozila započinje time što vozilo najprije isperemo vodom.

Jednako kao što ćemo svoje tijelo pri tuširanju najprije smočiti pa zatim prijeći na nanošenje pjene/gela/sapuna za tuširanje, isto činimo i s našim vozilom.

Doziranje sredstva je također bitno. Najčešće na deklaraciji proizvoda stoje upute za određeni proizvod u kojem omjeru se dozira s vodom. Okvirno i u prosijeku od jedne litre proizvoda dobijete 10-15 predpranja vozila. Trošak bi tako iznosio oko 5kn pri kupnji litrenog pakiranja po pranju.

Sredstvo za predpranje/aktivnu pjenu nije preporučljivo ostavljati predugo na autu.  Dvije minute su premalo da bi sredstvo djelovalo. Pet minuta je predugo. Vjerojatno će svatko pronaći svoj omjer vremena i efikasnosti u odnosu na uvjete i sredstva s kojima radi. Nakon tih nekoliko minuta, automobil ispiremo vodom i spremni smo za svoj idući korak, a to je pranje vozila. O pranju vozila ćemo idući put.

 

Primjeri sredstava za predpranje vozila: Primus, Neve, Advanced Neutral Snow Foam, Citrus Pre Wash, PH Neutral Snow Foam, Bela, Beer Scent Snow Foam, Honeydew Snow Foam itd. iz spomenute kategorije.

Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za predpranje, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom). Jednog od čitatelja nagradit ćemo sredstvom za predpranje. Vaš zadatak je članak podijeliti na vlastitom facebook profilu pod postavkama „javno“ i logično ostaviti like na stranicu našeg sponzora, a mi ćemo putem programa za slučajni odabir odabrati nagrađenog.

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *