Pontiac Sunfire concept

 1990     Pontiac Sunfire concept

      Predstavljanje

Pontiac je 1990. predstavio koncept nazvan Sunfire, bio je to 2+2 coupe koji je bio po mnogim stvarim revolucionaran i ispred svog vremena.

Model u prirodnoj veličini izrađen od gline.

 

Futuristička ali i praktična unutrašnjost.

Dizajniran je s ciljem da se pokažu nove dizajnerske smjernice Pontiaca, prije svega nasljednika  Sunbirda, i uz to  pokažu nove tehničke ideje. Dizajn krase agresivne linije  uz nisku liniju krova.  Ali unatoč veoma sportskoj coupeovskoj liniji, ovaj auto ipak ima 4 vrata.

Prednja vrata se otvaraju normalno, međutim stražnja vrata se otvaraju u suprotnu stranu, i pritom nema štoka, tako da je ulazak i izlazak iz vozila veoma lagan unatoč niskoj liniji.  Ovakav sistem nam je poznat na Mazdi Rx-8, no do tada je to bilo viđeno samo na luksuznim autima 30-ih godina, i odtada pomalo zaboravljeni, tako da je ovaj detalj privukao mnogo pažnje.

Interijer je imao mnogo hi-tech opreme poput head-up displaya, memoriju položaja sjedenja  i daljinski upravljač za radio, time su se posebno hvalili. Danas ta oprema dolazi standradno u mnogim autima, no tada je to bilo dosta napredno.

Futuristička unutrašnjost.

Motor koji je pokretao ovo čudo je bio 2 litreni 16v dohc motor, sa 190ks . Mjenjač je bio 5-brzinski automatic, i bio je složen na prednji pogon.

Imao je neovisan ovjes i abs, prednji kotači su bili 20″ a zadnji 21″.Karoserija je bila izrađena od ugljičnih vlakana.

 

                                                    Serijska proizvodnja

Pontiac Sunfire je doživio serijsku proizvodnju, međutim, pomalo i očekivano ,bez svih tih hi-tech stvari.

 

Serijski model.

 

 

Modificirani model koji izgleda puno bolje.

Dizajn je pokupio smjernice koncepta, i po meni ne izgleda loše….. ako se spusti i promjene felge, serijski baš i ne izgleda nekako, bar ne do redizajna. Bio je proizveden u coupe, cabrio i sedan verzijama. Imao je 2.2 i 2.4  četverocilindrične motore sa 120 i 140ks. Zadržao se u proizvodnji punih 11 godina od 1994-2005. uz 2 redizajna.

2. facelift koji krasi dosta agresivniji dizajn.

 

Za kraj recimo samo da je Sunfire koncept, u kombinaciji sa Banshee IV konceptom zaslužan i za dizajn  četvrte generacije Pontiaca Firebirda.

 

Banshee IV concept
Produkcijski model Firebirda četvrte generacije.

 

 

Božo Wolf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *