Gliniranje auta- dekontaminacija-peti korak car detailinga

Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti gliniranje auta-dekontaminacija-peti korak car detailinga kojem ćemo vas nastojati podučiti. Pa krenimo…


Što je to gliniranje?

Gliniranje je metoda čišćenja kojom se rješavamo svih nečistoća s površine automobila koje nismo uspjeli skinuti niti predpranjem, niti pranjem. Čestice koje su se čvrsto primile površine auta lako će se odstraniti glinom. Kako bismo vam pokazali da ovaj proces nije kompliciran, donosimo priču o gliniranju…


Kada glinirati auto?

Nakon što ste odradili predpranje i pranje vozila, a ono i dalje nije čisto, pod prstima osjetite zapinjanje, sljedeći korak je dekontaminacija. Prvo ćete pokušati svoj problem riješiti sredstvom iz grupe proizvoda pod nazivom deironizer (sredstva koja tope metalne čestice s površina ljudima poznata po „krvarenju“ a koja najčešće koristimo na kotačima). Mokar automobil ćete poprskati deironizerom i ostaviti koju minutu da stoji. Nakon toga isprati. Poželjno je ovaj proces ponoviti više puta kako bismo bili sigurni u neuspjeh dekontaminacije kemijskim putem. Ukoliko kemijska metoda nije pomogla, prelazimo na fizičku- glinranje.


Što je potrebno za gliniranje?

Da bismo se upustili u gliniranje, osim deironizera, potrebna nam je glina i lubrikant. Što se tiče gline, u Forea OCD na izbor su vam ponuđena 4 proizvođača klasičnih glina, dva prilagođena mašinskom poliranju i jedan koji nudi glinu u obliku rukavice. Gline postoje u dvije osnovne finoće a kod nekih proizvođača i tri (fina, srednja i gruba). Lubrikanta što se tiče tu su tri proizvođača. Ukoliko vam se desilo da imate vremena i uvjete za gliniranje, imate glinu, a nemate lubrikant, u tom trenutku će vam ga zamijeniti šampon ili pojedina sredstva za suho pranje. Neće služiti idealno kao lubrikant, ali bit će mu dostojna zamjena.
Chemical Guys, Clean Fellas, ValetPro, Monster Shine,Work Stuff, Zvizzer


Kako ne pogriješiti kod gliniranja?

Gliniranje auta se radi tako da opranu površinu svog automobila  obilno  natopite  lubrikantom, izmjesite glinu(cca 1/3 od 100g), spljoštite je u palačinku i krenete njom kliziti po površini. Bitno je istu površinu proći čim više puta u više smjerova a pritom ne vršiti pritisak i ne raditi kružna kretanja. Gdje god osjetite zapinjanje, detektirali ste mjesto s problemom i na njemu se zadržite konstantno lubricirajući. Glinu koju koristite povremeno premijesite kako biste ono što ste s površine pokupili poslali u dubinu mase, a kako bi vanjski dio koji je u kontaktu s površinom ostao svjež-čist.


Što dobijamo time što smo napravili Gliniranje auta- dekontaminacija-peti korak car detailinga?

Gliniranje auta- dekontaminacija-peti korak car detailinga nam je počistilo čestice „zapiknute“ u površinu našeg vozila. Ukoliko se ne radi o velikim količinama istih ili o tome da su se zarile duboko, riješili smo problem i vozilo će vidno izgledati bolje. Ukoliko je slučaj da je lak oštećen, slijedi nam poliranje. A o tome ćemo neki drugi put.


Savjet više

Savjet više vezan uz gliniranje automobila je: ukoliko vam glina padne na tlo, otpišite je. Ona više ne smije na vaš automobil- spremna je za smeće. Još iskoristivu glinu pospremit ćete u kutijicu koju uz nju kod kupnje dobijete kako ne bi izgubila svojstva i kako bi se mogla ponovno koristiti. Glinu možete poprskati lubrikantom i zamotati i u najlonsku vrećicu i dobro zatvoriti.
Nakon gliniranja, vozilo se mora oprati!


Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za gliniranje, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom). Jednog od čitatelja nagradit ćemo sredstvom za gliniranje. Vaš zadatak je članak podijeliti na vlastitom facebook profilu pod postavkama „javno“ i logično ostaviti like na stranicu našeg sponzora, a mi ćemo putem programa za slučajni odabir odabrati nagrađenog.

Za Oktanski sindrom u AutoHolikMira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *