Stakla na vozilu -šesti korak car detailinga


Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti Stakla na vozilu -šesti korak car detailinga

Čišćenje stakla na vozilu nije ni malo zanemariv posao. Zbog važnosti teme, odlučili smo ovaj put za vas proći kroz to što sve trebate napraviti da bi vaš pogled na prometnicu bio jasan. Stakla na vozilu -šesti korak car detailinga…

Što nam je potrebno za čišćenje i održavanje stakla na vozilu?
Za početak, potrebne su nam dvije krpe od kojih je jedna “waffle” izgleda i jedna svilena. Uz njih nam treba i sredstvo za čišćenje namjenjeno staklenim površinama. Dalje kroz tekst dodat ćemo i ostala sredstva, ali ovo je dobar “start paket”.
Iako smo na svom vozilu odraili pretpranje i pranje, to nikako nije dovoljno za sjaj staklenih površina jer će nam moguće je ostati fleke na njima.

Jesu li sredstva koja imamo u kućanstvima ok za stakla na vozilu?
Stakla na vozilu definitivno zaslužuju kvalitetnija sredstva jer su vrlo često zatamnjena folijom kojoj “obična” i jeftina sredstva mogu naštetiti alkoholima iz svog sastava. Stoga savjetujemo kupnju proizvoda Signature Series Glass Cleaner proizvođača Chemical Guys ili Invisible koji je čak štoviše proizveden u Hrvatskoj u Clean Fellasu.

Kako pravilno počistiti staklo na vozilu?
Stakla na vozilu pravilno se čiste tako da staklo našpricamo sredstvom, pa zatim Waffle krpom čistimo od ruba površine ka centru.

Nakon što smo odstranili veća zaprljanja, bit će nam jasno jesmo li uspjeli počistiti stakla na vozilu. Postoji mogućnost da smo skupili kamenac koji nam sredstvo za čišćenje stakla nije uklonilo. Ili da imamo trag smole, katrana ili bilo čega što je prejak trag ostavilo na staklu. U tom nam slučaju pomoći može otapalo kamenca sigurno za površinu Energo, Water Spot Remover ili Tar and Bitumen Remover. To su sredstva koja će nam koristiti i na drugim površinama vozila. (Također ću spomenuti da se staklo može i gliniranjem tretirati. Za stakla na vozilu važi sve isto što i za lak, a o tome sam pisala u prošlom članku.)

Kad smo ustanovili da većih zaprljanja nema, ponovimo radnju špricanja ukoliko je potrebno i brišemo Top Silk svilenom krpom kako bismo osigurali vrhunski sjaj i prozirnost stakla na vozilu.

Zaštita staklenih površina automobila
Neki proizvođači automobila svoja vozila kupcima isporučuju s već apliciranim zaštitama. U tom slučaju ovaj dio članka vas ne zanima. Ukoliko ipak spadate u vlasnike čije vozilo nije došlo zaštićeno, bilo bi poželjno nanijeti zaštitu.
Zaštite se dijele na one koje traju do godinu dana i one dugotrajne. Recimo Aquavelox će štiti stakla vozila do mjesec dana i jedno pakiranje od 100ml bit će dostatno za godinu dana apliciranja. Dok će Glaco Roll on Large štititi vaše vozilo 3-4 mjeseca i kapi vode raspršivat će na brzinama višim od 45km/h. Ultra Glaco pružit će zaštitu do 6 mjeseci. Tu su također i keramički premazi poput Vitro Hydro koji je dugotrajniji. Na vama je da odaberete vrstu premaza i zaštite a sam način primjene doznat ćete klikom na proizvod na web stranici našeg partnera Forea OCD.

Vezano uz temu “Stakla na vozilu -šesti korak car detailinga” ostalo mi je još samo spomenuti poliranje staklenih površina. Ova tema je sama po sebi kompleksna i sama radnja nije ni malo laka. Ukoliko niste spretni i sigurni u to što radite, ne bih savjetovala poliranje stakla. No, ukoliko se ipak smatrate kompetentnim, potrebna vam je rotacijska polirna mašina (P7 Rotary Superpolisher), Rayon Glass Polishing Pad i Cerij Oksid – Glass Polish. Način ćete naći u opisu proizvoda, a ja ću samo dodati vrlo važan savjet: Tjekom procesa najvažnije je vlažiti površinu mlakom vodom i paziti na temperaturu površine. Postoji mogućnost pregrijavanja i to će dovesti do puknuća stakla. A to je zadnje što želimo! Želimo se riješiti površinskih ogrebotina i oštećenja, a ne samog stakla!

Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za detailing staklenih površina, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom). Jednog od čitatelja nagradit ćemo nečim iz grupe ovih proizvoda. Vaš zadatak je članak podijeliti na vlastitom facebook profilu pod postavkama „javno“ i logično ostaviti like na stranicu našeg sponzora, a mi ćemo putem programa za slučajni odabir odabrati nagrađenog.
Uskoro ćemo otkriti i kako ćete moći osvojiti majice, dukse i još više poklona našeg sponzora, a za to svakako prvi ključ je “stay tuned”. 🙂

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *