Pranje auta – drugi korak car detailinga

Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti pranje auta – drugi korak car detailinga kojem ćemo vas nastojati podučiti. Koliko često prati, što vam je sve potrebno, kojim načinom itd. Pa krenimo…

Koliko često prati auto?

Pranje auta se savjetuje ovisno o tome koliko se auto vozi, je li garažiran itd. Jednom tjedno bi bilo poželjno barem isprati auto, a jednom mjesečno oprati je neka donja granica ukoliko automobil ima neki vid zaštite na sebi. Pranje auta će vam uzeti 30ak minuta vremena ukliko ste već odradili pretpranje koje je jako važan korak za samo pranje. Pretpranje je beskontaktno skinulo naslage prljavštine pa samim tim u pranju, koje je kontaktno, neće nastati šteta na laku.

što nam je potrrebno za pranje auta

Za pranje auta – drugi korak car detailinga možemo se smatrati spremnima onda kada se opskrbimo kantom s grit guardom, šamponom i rukavicom ili spužvom. Također će vam trebati i ručnik za sušenje, ali ćemo o tome u drugoj temi obzirom na njenu širinu. Obavezno pripremite i sredstva za čišćenje kotača. Prisjetite se ove teme ovdje!

gdje oprati svoj automobil?

Ukoliko ne želite da vam automobil peru profesionalci, najbolja solucija za pranje auta je kod kuće na dvorištu (ako ste sretnik pa imate prostor). Drugo mjesto je samoposlužna autopraonica. Savjetujemo odlaske na večer kada je manja gužva i donošenje vlastitih sredstava jer ona koja vas tamo čekaju nisu baš vrhunske kvalitete. Treće mjesto gdje možete oprati svoj automobil je automatska autopraonica. Ovo je najgori način i zapravo ga treba izbjeći. Loše su zbog štednje na materijalu. Mikrofibra na četkama se vrlo rijetko mijenja. Postoji mogućnost da je baš prije vas netko oprao blatne naslage sa svog vozila i da kamenčići iz mikrofibre završe na vašem laku. Moja sugovornica, Iva Belić – stručnjak iz područja car detailing, usporedila je ovu situaciju s tim da vas u hotelu dočeka spužva za kupanje kojom se prije vas kupalo stotine ljudi. Gadi vam se? Isto je i s automobilom!

kako odabrati šampon?

Šampon za pranje auta odabrat ćete obzirom na to kakvu zaštitu imate na laku. U FOREA OCD ćete naći širok izbor šampona, a stručni djelatnici će vam rado pomoći odabrati. Najčešće su to koncentrirana sredstva kojih se vrlo malo koristi po pranju i trajat će vam jako dugo. Nikako ne koristite deterdžente za suđe, šampone za kosu i druge proizvode nenamjenjene laku automobila. Možda Čarli super pere suđe, ali autu nije namjenjen! Kao što nećete osvježivačem za wc namirisati sebe, nemojte niti ovo raditi svom autu! Također nemojte niti pristati na jeftine autošampone jer oni za malu razliku u novcu mogu napraviti veliku štetu. U Forea OCD vas čekaju proizvođači Chemical Guys, #Labocosmetica, ValetPro, ServFaces sa šamponima Mr. Pink Shampoo,Extreme Body Wash & Wax SoapClean Slate Surface Cleanser 473ml,Citrus Wash Clear Hydrophobic Car Wash, Hybrid V7 Car Wash Soap, Citrus Wash and Gloss, Semper, Satino, Revitax, Purifica, Concentrated Car Wash, Wash Concentrate.

idealan način pranja auta

Idealan način pranja auta je pravocrtnim pokretima. Ukoliko napravite tragove u laku, poliranje će lakše tragove otkloniti, nego da su oni nastali kružnim pokretima. Izbor rukavica je velik. Izbor ovisi o vama. Three-Way Premium Wash Mitt, Big MOFO Premium Chenille Wash Mitt, Storm Wash Mitt. Tu su i nešto jeftinije Chenille Wash Mitt i Premium Microfiber Washing Glove.

U periodu dok u vožnji svojim vozilom skupljate kukce na laku dobro je imati i sredstvo koje će vam pomoći s njihovim odstranjivanjem. (Insect Remover kao koncentrat ili Bug Remover 500ml spreman za korištenje.)

Također postoji i sredstvo za suho pranje vozila koje savjetujemo za korištenje samo ako nemate pristup vodi, a lak vam je zaštićen i na vozilu je samo sloj prašine. U ponudi je Dry Wash domaćeg proizvođača Clean Fellas koji se odlikuje kvalitetom.

Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za pranje, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom). Jednog od čitatelja nagradit ćemo sredstvom za pranje. Vaš zadatak je članak podijeliti na vlastitom facebook profilu pod postavkama „javno“ i logično ostaviti like na stranicu našeg sponzora, a mi ćemo putem programa za slučajni odabir odabrati nagrađenog.

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *