Zimski san ljetnog seta kotača

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. U skladu sa zakonom, primorani smo ovih dana svoj najčešće draži i ljepši set kotača za automobil poslati na zimski san. Kako ih pravilno pospremiti u san, doznali smo u Forea OCD od pravog znalca, Ive Belić.

Priprema za zimski san ljetnih kotača

Da bismo mogli pripremiti svoje kotače na pospremanje, moramo se opskrbiti znanjem o temi (što upravo činimo), a zatim odabrana sredstva kupiti i krenuti u akciju. Sredstva za čišćenje naplataka dijele se u dvije skupine. Prvu skupinu čine sredstva za čišćenje (wheel cleaner) , a drugu čine sredstva za uklanjanje metalnih čestica (deironizer). Prva skupina je slabijeg djelovanja, koristi se da bi se uklonio sloj cestovne prljavštine, blata, svakondnevnih zaprljanja. Njihova cijena (u odnosu na drugu skupinu je niža). Ako postoji potreba, nakon pranja, nanosi se odabrani proizvod iz druge skupine proizvoda kojem je korištenje olakšano prethodnim postupkom pranja. Druga skupina proizvoda je skuplja, jača i koristi se rijeđe, lokalno i u tanjem sloju. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE. Za sve dvojbe oko odabira, javite se na fb stranicu Forea OCD.

Postupak čišćenja kotača

Za početak, primjenimo usvojeno znanje i operemo naplatke sredstvom iz skupine wheel cleaner. Zatim po potrebi upotrijebimo nešto iz skupine deironizer. Poslije svega ispiremo vodom. Zatim slijedi sušenje kotača- ispuhivanje zrakom ukoliko postoji kompresor, ako ne- krpom. Ne skladištiti kotače dok nisu potpuno suhi! Savjet više: Kotače čistite nakon demontaže, lakše je.

Prva skupina proizvoda: Diablo Gel Cleaner, Rims Cleaner, Signature Series Wheel Cleaner

 

Druga skupina proizvoda: P-Ray, Alu Devil Spezial, DeCon Pro Iron Remover Cleaner, Iron Terminator

Zaštita za zimski san ljetnog seta kotača

Da bi nas kotači u proljeće dočekali spremni za korištenje, nakon čišćenja potrebno ih je i zaštiti. Bilo koji vosak (najtrajnim se pokazao sintetički), Fusso coat, njegova tekuća varijanta F7 ili Wheel Guard Max Coat odlično će poslužiti. Na tržištu postoje i druga sredstva za zaštitu felgi (npr. keramika koja je skuplja solucija). Sve ovisi koliko vlasnik želi uložiti u sredstva. Prilikom nanošenja bilo kojeg sredstva za zaštitu, uvijek je pravilo MANJE je VIŠE. Tanki sloj ostaviti kratko da se osuši i mikrofibrom skinuti.

Sva ova profesionalna sredstva kupljena za vlastito korištenje potrajat će vam duže nego mislite. P.S. Ja ih imam gotovo sve i preporučujem ih!

Skladištenje kotača

Kotači se uvijek s gumama na sebi skladište horizontalno (same gume vertikalno). Preporučujemo stalak i prekrivanje da se smanji doticaj s prašinom. Time može početi zimski san ljetnog seta kotača! Na proljeće je sve spremno za montažu a cijeli ovaj proces primjenit ćemo na svom zimskom setu kotača.

Ovaj osvrt na zimski san ljetnog seta kotača donosimo vam kao temu sad već tradicionalnog #wheelsfriday za kog znate svi vi koji pratite Oktanski sindrom na facebooku. Nastavite li pozorno pratiti, nećete propustiti jedan od sljedećih petaka osvojiti nagradu našeg partnera Forea OCD. Stay tuned!

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *