GAZ Volga 24 V8 – Muscle na ruski način

Rusi su 1974. godine pokazali zube čitavom svijetu, kada su u proizvodnju pustili svoju luksuzniju limuzinu u izvedbi s v8 motorom te dokazali da su i oni sposobni napraviti svoju verziju Crown Victorie/Chevy Caprice-a i da nisu apsolutno svi ruski auti predmeti sprdnje. Kada malo bolje pogledate, Volga 24 V8 je zapravo u svoje vrijeme jeziv auto zbog onoga što je predstavljao. U novijem dobu je kultni auto sa velikom vrijednosti i kultnim praćenjem mlađe generacije.

No, krenimo od početka… Prva klasična i prava Volga je M21 i u tri riječi bi je se moglo opisati kao velika, strašna i kopija. Prva dva pridjeva se podrazumijevaju, ali je kopija zato što je dizajnom naravno podsjećala na, u ono vrijeme, svoje protivnike, Amerikance. Vlasnici stare M21 su bili političari ili poznate osobe. Jednostavno, ako ste radili bilo što drugo to niste mogli imati jer najvjerojatnije bi se posumnjalo da radite nešto ilegalno. Njena tvrda ali upitna kvaliteta ju je činila odličnom za taksi usluge i policiju kada je bilo vrijeme za vrlo ranu mirovinu. Imala je običan četverocilindrični motor ili je imala V8. Što god je imala, postala je voljena među Rusima zbog svoga karaktera.

1967. godina označava početak kraja za M21. Iako se M21 radila još do 1970. godine, na njeno mjesto stiže Volga M24, koji je, kao i prethodnik, bio inspiriran američkim dizajnom. Volga M24 je bila veća i moglo bi se reći da bi se puno bolje uklopila u američki promet 70ih nego prethodnik. Dizajnirana da udobno smjesti pet, pa čak i šest putnika, a posvećenost ponašanju auta na groznim ruskim cestama ju je ubrzo učinilo voljenom u višim državnim tijelima. Čak su se i usudili predstaviti je pred Europom u Londonu. Sastavljali su dizel Volge u Belgiji, sve se činilo kao da su Rusi barem jednom učinili dobar posao. Prve tri godine Volge M24 su bile eksperimentalne, znači da ih nije puno proizvedeno i koristili su moderniju tehnologiju poput automatskog mjenjača i servo volana. Ali tada je došlo vrijeme 70ih. To, to je bilo doba preporoda Volge i tu se skrivao taj teror kojeg su se svi bojali.

 

Pred kraj svoje prve serije, M24 je dobila OHV ZMZ 5.5 litreni V8. Motor je kompletno ruski i kako u imenu piše proizveo ga je ZMZ, koji je u ono doba bio glavni proizvođač motora za Volgu. Čudno je vidjeti tako veliki motor ruskog podrijetla. U ono vrijeme apsolutno sva mehanika svih vozila je bila posuđena ili kopirana s europskih modela. Vidjeti ovako velik motor napravljen isključivo za jedan auto bilo je nešto nevjerojatno! Možda smo našli pravi razlog zašto se SSSR raspao… Kako smo i prije saznali, M24 je bila poprilično golišava što se tiče opreme, ali to ne znači da je i V8 bila takva. Ova zvijer je čak imala automatski mjenjač iz GAZ Chaike (trostupanjski), veći spremnik goriva, servo volan i tvrđi ovjes. Aluminijski V8 razvijao je 190 konja, što u ono vrijeme je bilo nevjerojatno, a opet neusporedivo s “Amerima” koji su iz motora takve kubikaže dobivali dvostruku snagu.

Osim što je imala automatski mjenjač iz mnogo zlobnijeg auta, tvrđi ovjes i servo volan, također je imala mnogo tvrđu limariju i upravo to odaje za što se ovaj auto zapravo koristio. Naravno u pitanju je KGB. Da vas podsjetim, KGB je bila tajna služba bivšeg SSSR i poznati su po tome da nisu uvijek imali čiste ruke. Članovi i vozila “Odbora za državnu sigurnost” bili su najstrašniji dio te organizacije. Ako ste živjeli u SSSR negdje na primjer krajem 70ih i odjednom čujete jako bijesan zvuk motora i vidite limuzinu, bilo je vrijeme da se pozdravite sa poznanikom/susjedom, jer je očito on znao nešto o državi što se nije smjelo znati. Mali postotak V8 Volgi je imalo upravo tu ulogu: potjere i privođenje „najvećih zločinaca“ države. Imajte na umu da za takvo nešto V8 jednostavno nije potreban. Neki imaju teoriju da su namjerno koristili V8 da bi utjerali strah u kosti ljudi koji su svjedočili privođenju neke osobe, tako da imaju na umu da ne rade i oni nešto što bi ih moglo dovesti u istu situaciju. Ostale V8 Volge živjele su poprilično dosadan život, oni su se koristili kao pratioci predsjedničkih limuzina dok čak neki primjerci nisu ni to radili.

Nakon raspada SSSR-a, država je bila u nevjerojatnom minusu i krizi, pa nije iznenađenje da su počeli prodavati dio svojih vozila javnosti. To znači da se u prodaji, uz GAZ Chaike i brojne ZIL limuzine našla i V8 Volga. Gangsteri su u 90ima u Rusiji bili na vrhu, apsolutno ništa im nitko nije mogao, pa nije ni čudo da im je ovo bio pun pogodak od auta. Izgleda da do tada trend BMW-a i Mercedesa kao mafijaških auta još nije došao do Rusije. Dolaskom Putina na vlast i popravljanjem nove države Rusije, želja za V8 Volgom po prvi put pada jer u tom trenutku auto nema nikakav potencijal.

Rastom socijalnih mreža i interneta, širenjem “kulture” američkih gangstera, potražnja za Volgom postaje opet sve veća i veća. Volge M24, prve serije, se modificiraju kao replike lowridera poput 1964 Chevy Impale, ali V8 Volgi u tome stilu možemo pobrojati na prste jedne ruke. Obzirom da su V8 Volge napravljene u jako malom broju, postaje ih sve teže i teže za naći. Neke ruske tuning tvrtke rade replike V8 Volgi, pa tako na ruskim oglasnicima možete vrlo lako naletiti na Volgu sa V8 i brzo se razočarati kad saznate da se u njoj nalazi japanski 1UZ-FE iz Lexusa. To nije loša stvar, ali premoderno zvuči i nema toliko tog sirovog zvuka koji je imao original.

Da sažmemo cijelu priču: Volga M21 V8 se u početku, kao i sami komunizam, činila kao odlična ideja, no kako je vrijeme prolazilo svi su počeli shvaćati čega je taj auto simbol.

Priča o V8 Volgi ima par uspona i par padova. Ono što se činilo kao vrhunac ruskog inženjerstva, ispostavilo se da je bio vrhunac ruske vlade i njihovih planova kako eliminirati unutarnje i vanjske državne neprijatelje. V8 Volga je razlog zašto neke majke i bake neće kročiti van svoga stana jer ih proganja teror tog prvog pojavljivanja ruske zvijeri s motorom dizajniranim da ušutka druge i da uvede red. Dok se drugi tresu na taj zvuk, mlađa generacija ne može prestati sa turiranjem takvog motora i uglavnom apsolutno obožavaju cijelu ideju ruskoga musclea.

TEHNIČKI PODACI:

5.5 litreni V8 motor

Snaga od 190 ks

Mjenjač automatski, 3 brzine

Dimenzije: 4735 x 1800 x 1490 mm

Pogon stražnji

Maksimalna brzina 170+ km/h

0-100km/h 13.5 sec

Cijena novog: Nije bio dostupan javnosti

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *