Alfa Romeo Montreal – Gran Tourer sedamdesetih

Pozdrav ljudi, započeo bih ponovno Rarelogiju jednim posebnim automobilom, Alfom Romeo Montreal. Predstavljena je 1967. godine na izložbi konceptnih automobila u Montrealu. Izloženi automobil nije imao ime, pa je dobila ime prema mjestu predstavljanja. Dizajn je potpisao Marcello Gandini, tvorac remek dijela poput Lamborghini Miure, Countacha, Lancie Stratos itd.

Produkcijski model je predstavljen 1970. te nije previše izmijenjen u odnosu na koncept, zadržane su i zanimljive rešetke na svijetlima, koje se miču kada se svijetla upale. Uobičajena praksa je da konceptni auto ima motor na granici mogućega, a produkcijski model obično pomalo razočara. U ovoj priči je obrnuto, konceptni auto je imao 1.6 motor iz Giulije Sprint, a produkcijski auto je imao motor ispred svog vremena, sa velikom dozom trkaćeg pedigrea. Motor je razvijen iz trkaćeg 2.0 V8 iz Alfe Romeo Tipo 33. Povećan je na obujam od 2.6 litara i prilagođen cestovnoj uporabi. Ima suhi karter i elektroničko ubrizgavanje te je uparen je sa 5 stupanjskim ZF mjenjačem, kakav je koristio i Aston Martin DBS. Razvija oko 200ks, ubrzava 0-100km/h za 7.1 sekundu, i maksimalna brzina je oko 220km/h. No, unatoč trkaćem motoru, Montreal nije toliko “supercar” koliko je GranTourer. Nema baš oštre vozne osobine, ali je savršen za uživanje po alpskim cestama uz savršen zvuk motora. Ovjes, kočnice i blokirajući diferencijal su preuzeti sa Giulie GTV. Montreal je bio prilično skup kada je izašao, za cijenu jednoga mogli ste kupiti dva Jaguara E-type, tako da u 7 godina ih je prodano oko 3900 primjeraka.

Jedno vrijeme su se rabljeni primjerci mogli uloviti za prilično povoljnu cijenu, no vrijednost im sada jako brzo raste, što je i u redu, jer ovaj auto zaslužuje status pravog klasika.

Za više sličnih zanimljivih objava pratite grupu Depressed clutch The oldschool cars group

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *