“TOP SECRET” prototip – BMW M8 E31

BMW Serije 8 bio je BMW-ov pokušaj da se probije na tržište luksuznih coupea sa konfiguracijom koja je uključivala dvoja vrata i četiri sjedala. Dok vjerojatno većina vas zna za E31 koji se radio u varijantama 840i, 850i (koji su kasnije dobili sufikse Ci koji su označavali da je auto kupeovske karoserije) kao i top model 850 CSi sa 380 ks, vjerojatno niste znali da je BMW napravio i M8, još jači model.


Nitko nije, jer je napravljen samo jedan prototip, a njegovoj tajnosti je doprinjela i kriza u 90-ima zbog koje se ni ranije spomenuti 840i i 850i te CSi nisu prodavali baš najbolje. BMW je M8 čuvao u tajnosti u periodu od 1989/90. sve do 2010. godine, kada su napokon automobil pokazali javnosti.

Poznati motor pokretao je i McLaren F1


Ispod haube ovog E31 krije se 6.1-litreni V12 atmosferac koji je razvijao maksimalnih 640 ks i 650 Nm okretnog momenta, kako navodi na stranici BMW M, no neki izvori govore da je ovaj bio „prigušen“ na 556 ks i svega 500 Nm okretnog momenta. Posebnost ovog motora nije samo njegova sposobnost da isporuči maksimalni okretni moment na samo 2000 okr/min, već i ta što je upravo varijanta ovog motora završila i u McLarenu F1.

Izvana, BMW M8 nije previše drugačiji od 850i ili 850CSi, tek se u detaljima malo razlikuje, poput drugačijeg dizajna felgi, te većih kočionih diskova, dok je interijer imao školjkasta sjedala, a stražnja sjedala su izbačena kako bi se masa smanjila na minimum. 

 Sa srcem koje je dijelio sa McLarenom F1, ovaj monstrum je hvatao stotku s mjesta za otprilike 4.1 sekundu te je bio sposoban za krajnju brzinu od preko 310 km/h. Snaga se prenosila kao i kod običnih E31 modela na stražnje kotače, no ovdje kao i kod CSi modela samo preko 6-brzinskog ručnog mjenjača.
Podatak o maksimalnoj brzini je samo pretpostavka jer BMW nikada nije izveo “Top speed run”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *