Čišćenje motornog prostora – deveti korak car detailinga

Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti Čišćenje motornog prostora – deveti korak car detailinga.

Je li čišćenje motornog prostora važno u cijelom procesu održavanja vozila?

Čišćenje motornog prostora je svakako jedan od važnijih segmenata u car detailingu. Uzalud je dovesti do savršenstva eksterijer i interijer vozila, ako nas je sram podignuti poklopac motora. U motornom prostoru se zaista nakupi raznih prljavština. Organske tvari poput blata, prašine, lišća i vlagom izazvanih i soli s prometnica ili vjetrova u primorju ali i ulja i drugih tekućina koje motor često zna izbaciti. Motorni prostor koji nije redovno čišćen svakako može, osim srama kod pokazivanja, izazvati i prigušenja kod pravilnog rada ili pregrijavanje. Bacamo se na čišćenje motornog prostora jednog Peugeot 5008 GT HDI…

Čišćenje motornog prostora Peugeot 5008 GT HD

Na socijalnim mrežama poput facebooka i instagrama Oktanskog sindroma ponudili smo pratiteljima mogućnost osvajanja usluge čišćenja motornog prostora kod našeg sponzora i stalnog partnera Forea OCD. Za sudjelovanje je bilo potrebno učitati u komentar svoj motorni prostor.
(Zapratite nas na društvenim mrežama jer uvijek, osim dobrog sadržaja, dijelimo i vrijedne nagrade!)
Na žalost, pratitelji su nam bili sramežljivi pa samim tim nije bilo previše kandidata. Nagradno čišćenje motornog prostora osvojio je Dario Petrić koji je dovezao svoje vozilo u subotnje popodne i na nekoliko sati ga ostavio ekipi koja ga je počistila i zaštitila. Kako je motorni prostor izgledao prije i poslije čišćenja vidjet ćete na fotografijama, kao i to čime i kako je rađeno.

Pranje motornog prostora visokotlačnim peračem

Pranje motornog prostora započelo je visokotlačnim peračem. Važno za reći je da se sve žice, izvori struje, usisi i sl. MORAJU izolirati. Izolaciju je najbolje napraviti najlonom i ljepljivom trakom. Kod samog pranja treba i paziti na udaljenost s koje se radi. Pranje donje strane haube također treba odraditi. Ova faza u čišenju motornog prostora se može i aktivnom pjenom raditi, ali i samom vodom. Ovo je beskontaktno pranje.

Mehanička, kontaktna obrada površine

Nakon što je motorni prostor izoliran, opran visokotlačnim peračem, kreće se u mehaničku, kontaktnu obradu površina s kemijski potpomognutom metodom. Za ovu fazu čišćenja možete odabrati bilo koji APC (All Purpose Cleaner – višenamjenski čistač, prikladan različitim površinama). Neka od sredstava iz APC skupine koje možete kupiti na web shopu Forea OCD (ali i u poslovnici na adresi Ljubijska 1 Zagreb-Dubrava) su: All Clean+, Nonsense Colorless and Odorless APC, APC Strong Pro, Wash Mist, #Omnia™ 2.0, #Ductile
Čišćenje motornog prostora ovog Peugeot 5008 odrađeno je #Ductileom proizvođača #Labocosmetica. (Hint: #Ductile je talijanski naziv koji označava nešto izdržljivo i čita se “Dutile” a ne “Daktajl” kako ga mnogi izgovaraju i živciraju naše prekomorske susjede koji su ovaj izvrstan proizvod i napravili i imenovali.)
Uz #Ductile korišteni su kistovi proizvođača Work Stuff. Rubber Detailing Brush su novitet u ponudi i prilika za isprobati ih je iskorištena.

Sušenje motornog prostora

Osim APCa i kista, treba vam i kvalitetna krpa od mikrofibre. Tu je dobar odabir General Purpose Detailing Towel. Nakon što je koncentrirani APC razrijeđen 1:10 u odnosu s destiliranom vodom, raspršen je na površine i kružnim pokretima kista razrađen je na površini. Nakon očitog primjećivanja da se prljavština odvojila od površine, odstranjena je spomenutom krpom. Također se poslužilo i air dryerom kako bi se proceas ubrzao. (Ukoliko ga poželite posjedovati, preporuka za Bigboi!)

Zaštita motornog prostora

Nakon što je odrađeno čišćenje motornog prostora, ali i njegovo sušenje, slijedi zaštita motornog prostora. Ovaj korak je jako važan zbog tog da nam se stanje prije čišćenja ne bi brzo vratilo. Prije nego se nanosi zaštita, vozilo je potrebno upaliti i pustiti da radi kako bi se grijanjem motora dodatno posušili dijelovi koje smo propustili osušiti.
Za zaštitu možete odabrati Blue Guard II, Factory Finish Trim Coating And Protectant For Rubber & Plastic, New Look Tire & Trim Gel, #Hydra, Satina Pro Dressing za Interijer… Ovisno o tome kakvom načinu aplikacije ste skloni, ali i tome koliko sjajnu/mat površinu volite, ćete odabrati sredstvo.

Čime je zaštićen ovaj motorni prostor?

Čime je zaštićen ovaj motorni prostor? Ovdje je korištena #Hydra. Ona je najbolji odabir jer je koncentrat-sami kontrolirate sjaj. Doziranjem 1:3 dobit ćete sjajniju površinu, a 1:5 mat. Ako ste u skupini ljudi koja voli da sve sija, koristite #Hydru nerazrijeđenu! Ovdje je aplicirana u omjeru 1:4 jer nismo doznali unaprijed čemu je vlasnik vozila sklon. 🙂 Korišten je također i Interior Detailing Brush, kao i Special Coating Towels (pack of 10).
Silikonska sredstva koja su u EX YU eri billa popularna (cockpit spray) na bazi su silikona i nikako nisu pametan izbor. Silikonska sredstva privlače prašinu, a i izmeđuostalog, silikon kao materijal spada u zapaljive tvari i ne želimo ga blizu motora!)
Zaštićen motorni prostor vam jamči sporije vraćanje prljavštine u njega, ali i teže prodiranje soli s prometnica zimi s donje strane auta na kontinentalnim dijelovima naše države, ili burom nošene na morskom dijelu. Hrđa izazvana solju je velik problem kod dijelova motornog prostora (mulde, žice…)!

Iako ovo čišćenje motornog prostora nije bilo pravi car detailing, nego samo čišćenje, blizu je tome i vlasnik vozila bio je zadovoljan…

Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za čišćenje motornog prostora vozila, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom).

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *