Marko Brnčić, u 500tnjaku od prije rođenja

Vrlo mali broj ljudi može se pohvaliti time da se u svojim četrdesetim godinama vozi u autu u kojem se vozila njegova majka kao trudnica s njim u trbuhu. Zadovoljstvo mi je prenijeti vam priču o Marku, zaljubljeniku u Fiat 500 od njegove nulte godine do danas.

Marko je kao autonovinar bio u dotjecaju sa gotovo svim automobilima. Zato me je posebno zanimao njegov odabir za sebe privatno. Nastojala sam saznati što više o automobilima koje je posjedovao, ali svima nam je poznato da zaljubljen čovjek najviše priča o svojoj ljubavi. Tako sam doznala da trenutno ima 2 Mazde BT-50, 2 Fiat Barchette, Hondu Accord i 3 Fiata 500. Sve nabrojano došlo je kroz niz godina i doživljavalo preporod kod Marka kao vlasnika. Pretpostavljam da vas zanima kojim načinom čovjek može sebi priuštiti ovakva zadovoljstva, pa ću vam reći, jer Marka poznajem osobno. Riječ je o čovjeku bez poroka, odgovornom, vrijednom i inteligentnom. Dok mi trošimo na cigarete, kave, alkoholna pića i slično, Marko troši na automobile i sve što ih prati. Kad se podvuče crta, svatko sebi priušti zadovoljstvo koje mu pričinjava veće veselje. Mnogobrojna dB Drag natjecanja, rally oldtimera, ispiti spretnosti itd. su Markova postignuća s automobilima.

Barchetta

 

Fiat 500 – prvi odabir

Već kao klinac putovao je svijetom s ocem u VW Golfu(kasnije II) i bio je  naviknut na klasičan komfor (uvjetno rečeno). Nakon nekoliko 100.000 km odvoženih u Golfovima, sa 7-8 g. prvi put kod susjeda sjeo je u njegov Mini Moris i odvozio krug. Bio je oduševljen okomitim položajem volana, pozicijom sjedenja, poskakivanju tog malog auta koji je bio sve ono što je želio od auta. Brza igračkica sa totalno vozačkim feelingom. Nenormalno se zapalio za Mini, no obzirom da ga je njegov otac imao, rekao mu je da bježi od colnih navoja i niskog kartera. Vidio je otac da tu vožnju Marko neće  zaboraviti tako brzo(a i znao je da je lud-dodaje), pa mu je kupio najmanji i najslabiji auto s kojim je i on imao pozitivna iskusta, obzirom da ga je prije kupio Markovoj majci još dok je bila trudna. Bio je to Fiat 500 koji je kupljen kao poklon za Markov 18i rođendan. 500  ima standardni motor od 499ccm i 17ks.  Za početnika je ovo bio odličan izbor. Motor u guzici i pogon odozada su ga naučili sve što je trebao znati već na prvom zavoju kada je sav u panici završio u dvorištu već spomenutog susjeda. Bili su to Markovi drifterski počeci. Kako je rastao i 500 je rastao s njim, tako da je sve ljubavi, romanse i avanture prošao s njim. Naravno nije ga štedio i vozio ga je često na samoj granici. Kao student, sve novce koje bi stekao od organizacije brucošijada i raznoraznih tuluma, trošio je u Trstu na furdama. Talijanski je naučio skidajući djelove sa odjavljenjih Petstotnjaka koji su samo čekali svoj red na prešu. Bilo ih je na tone… No onda su odjednom došli istočnjaci s brodovima prepunim novih Hondi, Toyota, Lexusa i Hyundaia, a u povratnoj turi su čistili talijanske furde, tako da se uskoro dogodilo da su se djelovi za pollitrenka mogli naći samo preko interneta. Bio je toliko opsjednut tim atićima da ih je manijakalno skupljao do te mjere da je ih u jednom trenutku u garaži nabrojao 12. Počeo je raditi i zaradio za svoj prvi „ozbiljan“ automobil  Mazdu 323F DITD i Speedy(Fiat500) je polako pao u zaborav. Cijelo vrijeme ga je pekla savijest i osjećao je da mu duguje za sve one trenutke koje je bio uz njega i odlučio se na potpunu obnovu. Krenuo je polako odvijačem pikati po podu i suze su mu išle kako je propadao kao u maslac. Odlučio ga je složiti na način na koji to nisu radili ni u tvornici, jer  Speedy to zaslužuje.

Fiat 500 Pula

 

Zašto baš Speedy Gonzales?

Speedy je bio najbrži miš na svijetu. Fiat 500 A je u Italiji nosio nadimak Topolino, koji je kasnije oko Rima prihvaćen i za Fiat 500 Nouva tj. Speedyevu generaciju. (Topolino na talijanskom znači mišić.)

Nije Fićo

Usporedbe s Fićom

Ako želite Marka uznemiriti, usporedite njegov auto s Fićom, ili ga nazovite Fićom. Vječni je borac (Don Quijote gotovo) za isticanje razlike i edukaciju o razlikama između ova dva automobila. Marko kaže da ova usporedba dođe na isto kao da ste Hercegovcu rekli da je Bosanac ili obrnuto. Riječ je o tome da Fiat 500 i Zastava 750 jesu bili slični automobili, ali su to u ono vrijeme bila dva različita svijeta. Idejni tvorac oba automobila i Fiata 500 i Fiata 600 isti, Dante Gicosa. Naravno Fiat 600 nije bio Fićo, ali je Fićo nastao na nacrtima Seicenta. Fićo se rodio u Kragujevcu pod radnim nazivom Zastava 600 i kasnije 750/850. Od Fiata 500 je nastala Peglica, a od nje Panda i tu se vidi kao zapravo ta dva automobila predstavljaju dva različita svijeta i po koncepciji motora i po svemu ostalom. Marko nikad nije vozio Fiću. Mogao bi Marko još dugo objašnjavati razlike, ali nadamo se da ste svi već dovoljno shvatili: Fiat 500 nije Fićo!

Što ima zapravo u Fiatu 500?

Marko je spomenuo kako je Peter Stevens, pasionirani obožavatelj petstotnjaka i jedan od dizajnera za neke najboljeg ikad napravljenog automobila McLaren F1, vozeći se u Speedyu konstatirao kako se u legalnim granicama u 500-tnjaku možeš jednako dobro zabaviti kao i u superautomobilima iznad 300km/h kada vozačka odlazi u nepovrat. Stari je 500 omiljen automobil i u krugovima vozača formule 1, pa ga tako redom posjeduju: Schumacher, Alesi, Trulli, Heidfeld, Vettel  i mnogi drugi… Tvrde da je osjećaj u u vožnji najsličniji GoCartu, tj formuli 1. Motor odozada i pogon odozada koncepcija je koje se i danas drži 911 i zahtijeva 100% angažman vozača i naravno bitno drugačiji pristup vožnji. Svojom simpatičnošću plijeni poglede svih prisutnih, a još je bitnije da nema negativnih konotacija kakve su obično vezane uz skuplje automobile. Rijetki su ti trenuci da i sam nisi presretan što ga voziš, pa ti takav publicitet i godi. No sve ima svoju mjeru, pa se treba potruditi ostati pristojan i onda kada ti možda mnogobrojna znatiželjna lica i nisu ono što ti treba. No zasigurno je auto koji neće proći neopaženo.

Peter Stevens

Ponude za prodaju 500tnjaka?

Naravno, ponuda uvijek ima. Najveća je bila iznad 20.000€  i Marko iskreno dodaje da je  bio  na vatri, jer je to bilo prije preuređenja, no savijest i poštovanje prema Speedyu mu to jednostavno nije dozvolilo.

Marko se u budućnosti vidi točno tu gdje je i sada, u Speedyu.

Poruka istomišljenicima, a i onima koji su na pragu zaljubljenosti u automobile je:

„Koji je tvoj izgovor?“ Marko Brnčić.

Za Oktanski Sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *