Honda CB 500 – zagrebački Cafe Racer | Ep 8

Vedran je u ovaj projekt krenuo bez nekog prethodnog znanja o mehanici i motorima. To mu je bio prvi pravi motocikl u životu, ali uz puno volje i entuzijazma uspio je u svojem naumu.

Prvo pa muško

Priča ovo ovoj Hondi zaista je zanimljiva, jer rijetko se događa da se netko odluči za svoj prvi motocikl uzeti Hondu CB 500 iz 1977 godine, a još je rjeđi slučaj da ju iz “nule” krene slagati u Cafe racer. Upravo to napravio je Vedran. Motor je kupljen prije tri godine, i kada kažem motor onda mislim rama, mašina i neke sitnice, te je započeto slaganje.
Vedran je u ovaj projekt krenuo bez nekog prethodnog znanja o mehanici i motorima. To mu je bio prvi pravi motocikl u životu, ali uz puno volje i entuzijazma uspio je u svojem naumu. Prema Vedranovim riječima bilo je tu puno pokušaja i pogrešaka, no kao i u životu, potrebno je napraviti i nekoliko pogrešaka kako bi shvatio što je ispravno.

Od Aljaske do Meksika

Kako je motor kupljen u dijelovima, puno toga je nedostajalo pa su dijelovi nabavljani od Aljaske do Meksika. Dobro, posudili smo Johnny-ev stih, ali poklopci ventila su zaista došli sa Aljaske. Ono što prvo “zapinje” za oko na ovoj Hondi je ovjes. Ovjes je ono čime se motocikli sedamdesetih godina nisu baš mogli pohvaliti. Stoga je poboljšanje ovjesa osim u vizualnim doprinio i voznim karakteristikama. Sprijeda su ugrađene USD vilice od GSXR-a s pripadajućim trokutima dok je straga plinski podešavajući monoamortizer koji spaja modernu stražnju vilicu sa ramom motocikla.

Agregat je osvježen kako bi se mogao pouzdano svakodnevno koristiti, rasplinjači su podešeni, a kompletna struja uključujući akumulator smještena je ispod sjedala.
Vrlo upečatljiv detalj su i moderni žbičani kotači sa širokim aluminijskim obručima i Wave diskovima koji su uvelike poboljšali sposobnost zaustavljanja.
Ipak, centralni dio motocikla je rezervoar goriva koji je svojim oblikom jedan od najljepših, a ovaj se dodatno ističe airbrushom. Da je Vedran uspio napraviti atraktivan Cafe Racer koji spaja modernu tehnologiju sa klasičnim izgledom, govore i brojni sugrađani koji su nam prilazili za vrijeme snimanja i postavljali pitanja o motoru.

Foto; Ivor Varošanec i Matej Robić

 

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *