Koracima prošlosti – Honda

Kratki pregled / općenito o Hondi

 

Malo je danas istinskih zaljubljenika u određenu marku vozila koji znaju beknuti poneku činjenicu iz životnog vijeka tvrtke čiji proizvod veličaju. Obzirom na sve ranije izneseno (a mogli ste bome čitati o tome podosta) odlučio sam se na temeljito približavanje takve tematike sebi, a ovim putem i drugim istinskim zaljubljenicima u legende auto-moto svijeta. Pa krenimo s laganim uvodom o Hondi prije no se udubimo u detalje…

U listopadu 1946. Soichiro Honda zajedno sa svojih dvanaest zaposlenika osniva tvornicu motornih dijelova Honda. Obzirom na izvjestan događaj kojega ću spomenuti u daljnjim tekstovima, Soichirou od najranije dobi veliki interes plijene automobili. Tako se u garaži svoga prijatelja poigrava poboljšanjima performansi vozila, koje zatim prijavljuje u različite utrke. Kako je odrastao, sve je više dolazila do izražaja naklonost automobilskoj industriji. Uskoro se njegov trud isplatio te je tako dobio ugovor o opskrbi klipnih karika za Toyotu, koja je u to vrijeme bila jedan od najvećih proizvođača automobila. No na žalost taj posao nije dugog vijeka. Nakon kratkog vremena, gubi ugovor iz razloga što njegovi proizvodi ne zadovoljavaju traženom kvalitetom. Željan usavršavanja, odlazi u okolne tvornice i obilazi poznate pogone tadašnjeg Japana u potrazi za tehničkim znanjima o poboljšanju kvalitete motora, tako što će proizvesti učinkovitije klipne karike.

Soichiro i njegov tim radnika nakon jedne od pobjeda moto utrka

Ubrzo, prateći svoje snove, pronalazi visoko automatizirani proces koji bi mogao koristiti nekvalificirane radnike za proizvodnju visoko kvalitetnih klipnih karika. Toyota je ubrzo bila toliko impresionirana njegovim proizvodom da ga je odlučila otkupiti 1941. godine. Kao sljedeći korak, Soichiro pokreće tvrtku pod nazivom “Tokai Seiki” kako bi zadovoljio veliku potražnju i udovoljio zahtjevima tržišta. Uskoro Toyota kupuje 40% udjela tvrtke, a time službenici Toyote izgrađuju dugotrajniji poslovni odnos sa Soichirom. No, nakon određenog vremena niz nesretnih događaja oštetio je veliki dio njegove tadašnje tvrtke, pa to prisiljava Soichiroa da proda preostali udio Toyoti. Godine 1946. osnovan je, punim imenom, “Institut za tehnička istraživanja Honda” kako bi Soichiro mogao prodavati prerađene bicikle s ugrađenim motornim pogonskim agregatom. Tada je pod sobom imao samo 12 radnika koji su radili u prostoru od svega 15-ak kvadrata.

Godine 1949., nakon nekoliko godina mukotrpnog rada, Soichiro Honda i njegov tim su napokon bili u mogućnosti objaviti pojavu „Modela D“, prvog kompletnog motocikla sastavljenog isključivo njihovim dijelovima. Ubrzo nakon je drastično porasla potražnja za ovim tipom vozila niske cijene, pa time 1964. Honda zauzima tron kao najveći svjetski proizvođač motocikala. No kao što znamo, nisu se zaustavili samo na tome. Isprobali su različite tehničke mogućnosti. Tako su 1963. godine objavili početak proizvodnje svojeg prvog ikad vozila na četiri kotača, u obliku mini „pick-upa“, oznake T360.

Uskoro su potom odlučili proširiti svoju ponudu vozila i proizvesti svoj prvi automobil pod nazivom “S500 sportski automobil”. Godine 1986. zadrli su u segment luksuznih automobila izdavši vrlo uspješnu Acuru. Godine 1991. proizveli svoj prvi „supercar“, Hondu NSX koja je bila prvo vozilo s ugrađenim V6 motorom i najnovijim inačicom već dobro poznatog VTEC sustava, a u čijoj je izradi i usavršavanju pomogao i legendarni F1 vozač, Ayrton Senna. Njihovom se uspjehu nakon toga nisu nazirale granice, obzirom su ustrajali u konstantnim inovacijama, pa su tako počeli proizvoditi skutere, pogonske agregate, generatore, motore i pumpe raznih namjena.

Hondin model sportskog automobila S500

Ta svestrana kompanija danas ima izuzetnu reputaciju i slovi kao najveći proizvođač motora s unutarnjim izgaranjem. Također valja napomenuti kako je osmi po redu najveći proizvođač automobila na svijetu. Nije loše obzirom na tako kasni ulazak na tržište. Sukladno spomenu uspješnosti, u 2012. godini, Honda je imala više od 99 milijarde američkih dolara prihoda, od čega je 3 milijarde dolara iznos godišnjeg profita. Tvrtka broji preko 175.000 zaposlenika u različitim dijelovima svijeta. Od 2013. godine izdali su više od trideset modela automobila, poboljšavajući time svoje djelovanje iz godine u godinu. Krajem 2016. godine obilježili su okruglu brojku od 100 milijuna proizvedenih automobila.

Od proizvodnje bučnih skutera do izradu najfinijih automobila na zemlji, Honda je prešla dugačak put u razviju tvrtke. U počecima na rubu propasti, na kraju se snažno ukorijenivši kao jedan od najvećih igrača na međunarodnom tržištu automobila. Do danas su održali svoju reputaciju kao najveći proizvođač motocikala u svijetu, još otkako su taj položaj zauzeli davne 1964. godine. Danas skoro da i ne možemo vidjeti cestu na kojoj se ne vozi jedno od Honda vozila. Honda je kao proizvođač naumila prednjačiti kvalitetom, pouzdanošću, dizajnom, inovacijom, tehnologijom, i time je uspjela postati globalna velesila u automobilskoj industriji.

Obzirom na brojne inovacije, pouzdanost i izražen sportski duh zbog sudjelovanja u raznim utrkama, nije ni čudo kako danas slovi kao toliko popularan odabir mlađih generacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *