Ferrari 900 DOHC – Jedini Ferrarijev motocikl u povijesti

Poštovani čitatelji, svima nam je više-manje poznata automobilska marka Ferrari, no jeste li znali
da je njihov logo krasio i jedno vozilo na dva kotača? 

Ferrari 900 DOHC

Sve je počelo kada je David Kay, osnivač firme MVA Engineering, kasnije MV Meccanica Verghera Ltd ,došao na ideju da napravi motor u čast slavnom Enzu Ferrariu te je odlučio poslati upit njegovom sinu Pieru Ferrari-u za dozvolu. Dana 23.5.1990 stiže pismo potpisano od Piera Ferraria u kojem mu odobrava da David stavi logo Ferrari-a na njegov motocikl, te mu želi svu sreću u izvođenju tog projekta. Tim pismom je započeo projekt od 3000 radnih sati.
Agregat od 901 kubika rađen iz “nule”, poprečni s dvije bregaste osovine, 4 cilindra, 8 ventila i to sve u kombinaciji magnezijskog i aluminijskog kućišta sa 5 supanjskim mjenjačem.
Cjevastu šasiju odradila je firma Reynolds 531 tube. “Oklope” od aluminija napravio je Terry Hall koji je također zaslužan za Megaphone ispuhe na spomenutom modelu. Ispuh je toliko zadivio Davida Kay-a da ga je usporedio s kombinacijom zvuka aviona Messerschmitt i Spitfire.

Odličan ovjes i još bolje kočnice

Za prednje “upside down” vilice zaslužna je firma Forcell Italia. Masu od 172kg je trebalo i zaustaviti te su taj posao odrađivale duple 6-ero klipne čeljusti sprijeda, te duple 4-ero klipne čeljusti straga marke Brembo. Zadnji kraj stabilnim su držali dupli amortizeri marke WPS.
Motor je završen 1995.godine te je dostizao brzinu od 265 km/h, iako nikada nije testiran “do kraja”. Ferrari 900 DOHC nikada nije dobio svoje dvojnike te je kao takav bio kolekcionarski model. Stajao je 13 godina na raspolaganju strastvenim motofanovima kao izložbeni primjerak. Nakon tog vremena odlučeno je da je vrijeme da pronađe novog vlasnika putem aukcije. Njegova procjenjena vrijednost je bila 300.000,00$.
Podatak gdje se danas nalazi i tko uživa u njegovoj ljepoti i vrhuncu umjetnosti inžinjerstva nam nije poznat, ali se toplo nadamo da krasi nečiju kolekcionarsku garažu te da je skladišten kako i zaslužuje, u čast Enzu Ferrari-ju.

Model…………………………… Ferrari 900 DOHC
Godina………………………….. 1995
Agregat…………………………. Zračno hlađen,četverotaktni,poprečni 4-ero cilindrični, DOHC
Kubikaža……………………….. 901
Snaga…………………………… 105ks @ 8800rpm
Mjenjač………………………… 5 brzina
Masa motora…………………. 172kg

Piše: Ivan Novak

Foto: Duccutters.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *