Danijel & “D15 tuning” Civic

holenda_ej9_crop-13

Pozdrav ekipa, malo kasnimo sa postavljanjem priče obzirom da nas svi traže da obradimo i stvar lagano postaje sve veća i veća. Ovaj puta u stolcu nasuprot mog se našao Danijel, mladić koji je do danas vjerojatno “poznat i Bogu i vragu” kako bi se reklo. Auto u pitanju – Honda Civic EK3. “D15 tuning” kako kaže Danijel.

Sve je počelo prije više godina kada je vidio oglas za malenog Civica na Honda Club forumu. Nakon kratkog preleta po oglasu bilo mu je jasno – to je to, taj mora biti moj. Idući dan stupio je u kontakt s vlasnikom i dovezao ga u Zagreb. Auto je bio lagano spušten za cca 2 cm od serijale, stavljen lip, ali isto tako oguljen i izudaran sa svih strana. Nije da etiketiramo, ali što se može očekivati od auta koji se koristi svaki dan na hrvatskim prometnicama?

No nije sve tako sivo. Motor je bio uređen i dobro sastavljen. “Kada sam ga dovezao bio sam prezadovoljan svime što je auto pružao. Nakon nekog vremena počeo sam ga uređivati! Počelo je s estetskim korekcijama na limariji i promjenom boje u crno bijelu kombinaciju. Nakon toga došla je i nova kraća getriba te razno razne ideje motornog prostora i raznih detalja auta” priča nam dalje Danijel.holenda_ej9_crop-19

Neki od vas se sigurno sjećate da je Danijel neko vrijeme vozio Hankook reklamu koju mu je omogućio prijatelj i kolega iz Molydona. Time je vizualni identitet auta podignut na sasvim novu razinu. Race look. Međutim, kako Danijel s ponosom kaže, auto kao takav nije mogao proći nezapažen pa bi mu, gdje god da se pojavio, ljudi prilazili s oduševljenjem i riječima “To je taj Civic… Brutalno!”. To su bila vremena kada je nekolicina zaljubljenika u aute stvorila svima nam danas poznat SST – (‘Street Style Team’). Zajedno su, kako kaže, organizirali jedan od najboljih ‘style’ evenata ikad održanih na području Hrvatske, u garaži Baumaxa u Sesvetama.

“Nažalost, nakon toga je došao jedan neželjen trenutak u Zaprešiću” priča nam Danijel s žaljenjem. “Jedna je pijana gospođa uletjela u moju traku iz suprotnog smjera i zabila se u moju Hondicu. Tako je uz mene uneredila još nekoliko vozila.” Eto vam još jednog primjera da “KAD PIJEŠ NE VOZI”. Probajmo se staviti samo u poziciju te potencijalne žrtve i što ona proživi. Ulažeš vrijeme i novac u nešto što je u nekoliko sekundi uz nepažnju ostalih sudionika u prometu uništeno. No vratimo se mi na Danijela…

“Naravno to mi je dalo još veći poticaj da ga ponovno složim, ovaj put još više u nekom ‘svom stilu’. Prvo su na red došli OEM USDM EK4 srednji wing, maglenke i ideje o USDM prednjim farovima sa pozicijama smještenima u žmigavcima. Obzirom da su svi počeli isfuravat led diode svukud po autu, ja sam odlučio svaku žaruljicu na auto i osvjetljenje tablica stavit u obične lampice ali narančaste pozicije žmigavaca. Nakon toga sjele su nove ručice mjenjača, pa sicevi, felge druge boje marke OZ, zimski set marke Speedline itd. Nanovo smo zatamnili stakla najtamnijom folijom. Ovo proljeće smo morali sanirat nedostatke auta koji dolaze godinama starosti.”

holenda_ej9_crop-17Auto je ponovo promijenio boju i vanjski izgled. Miš siva iliti ‘dark gray’ boja modela iz 1995. god se lijepo presijava na suncu i rijetka je boja u šarenilu današnje tuning/styling scene. Postavljeni su novi Köni Sport amortizeri, replika Civic Type R Recaro sportski sicevi s H-pojasevima. Ispod haube se nalazi 1.5 motor sa cca. 130ks, spuštenom glavom motora, VTi usisnom klapnom, ‘shortrame intake’-om i Sole gljivom (filterom zraka za neznalice), 4-2-1 ispušnom granom i fi55 ispušnom cijevi sa dva srednja protočna lonca i Remus Jap-style loncem. Powered by ‘ISAP auspuh’. 

Ukratko, nabraja Danijel: kratka getriba, OZ F1 15 cola felge, Bridgestone Potenza RE002 gumama, Köni Sport amortizeri, ‘coiloveri’ sa crvenim oprugama, prednja balans štanga, prednji VTi ‘strut bar’, zadnji donji ‘strut bar’, EK9 zatamnjeni zadnji farovi, prednji EK9 lip i sve 4  blatarice. Unutrašnjost krasi kontrolna ploča s crveno-bijelim led osvjetljenjem, Sabelt duboki volan i replika Civic Type R  Recaro sicevi, Skunk2 ručica mjenjača, narančasto osvjetljenje kabine, komplet Pioneer muzika… Nabrajali bi još štošta, no vrijeme nam nije išlo na ruku pa smo se morali rastati zbog ‘bračnih obaveza’.

Za kraj, napominje, kako velike zahlave duguje prijatelju Karlu i servisu ‘Gonzo Auto’ na održavanju pile i svim servisima.

Danijela pratite i dalje u njegovim daljnjim radovima, a mi mu želimo puno sretnih kilometara! 🙂

 

Save

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *