Retro ili novi vintage – trend moto industrije

Jeste li primjetili kako se u posljednje vrijeme na tržištu pojavilo dosta „novih  vintage“ motocikala? Svjedoci smo blago rečeno ekspozije takvih motocikala koji evociraju uspomene na romantično vrijeme šezdesetih godina prošlog stoljeća, pa i ranije. Tada je sve to izgledalo nekako kul i svi su bili frajeri u kožnim jaknama, bijelim majicama sa podfrknutim rukavima i vjetrom u kosi punoj ulja, vjerojatno motornog, jer su non stop šarafili te nepouzdane mašine. Ponekad je netko imao i Jet kacigu, a rijetki i bubble vizire.

Izvor: http://25.media.tumblr.com/tumblr_lzsnz2Khek1qmxq1bo1_1280.jpg

Svi bi htjeli biti cool

Tako to izgleda na crno bijelim fotografijama koje danima i noćima po bespućima interneta pretražuju zaljubljenici u motore. Stari, a bome i novopečeni. Svima se taj vintage, retro, odlschool zavukao pod kožu. Upravo te nove bajkere privlače “novi vintage“ ili retro motocikli, jer donose modernu tehnologiju upakiranu u starinsko odijelo. To znači da se tu više nema što šarafiti i svo ulje za kosu ćete morati kupiti u DM-u, ili gdje se to već prodaje. Kao i ono za svoju hipstersku bradu. Moderni Cafe Racer-i okupili su ljude koji su stvorili scenu, a ona obuhvaća sve te popratne sadržaje poput tetovaža, frizura, brada, odjeće, obuće, glazbe, mjesta za okupljanje i sve što čini neku subkulturu. Međutim, mnogi se pitaju jeli to pravi put. Cafe Raceri, ili točnije Caff Raceri kako su orginalno zvani, nastali su jer orginalni motocikli tog doba nisu bili dovoljno brzi, pa ih je ekipa prerađivala. Uglavnom, svi znate priču.

Izvor: http://www.bmwmotorcycles.com/_specials/k21/assets/img/02-1_boxer360/02-1_boxer_360_1920px_02.jpg

Što onda imate od toga da odete kod zastupnika i kupite tvornički vintage bajk? Nije li to gluma? Nije li to pretvaranje? Kupiti novi BMW R nine T, za koji postoji paleta dodatne „retro“ opreme kako bi izgledao još više vintage i nije tako loše. Imaš novi bajk, puno snage i ne moraš brinuti o tome hoće li upaliti ispred terase modernog kafića. Sve je to tako lako, uz jedan preduvjet. Da si bezobrazno bogat pa si možeš priuštiti. Ali, novi vintage je zapravo samo način kojim proizvođači žele ugrabiti svoj dio kolača. I upravo to rade. No postavlja se pitanje kako će to utjecati na buduće generacija bajkera? Vjerojatno vrlo slično kao što sve nove tehnologije rade, stvaraju gotovane koji će u skoroj budućnosti motocikle prerađivati na aplikaciji svojeg smatphone-a.

Ok, industrija je prepoznala tržište i sad ga ekspoatira, nije to ništa novo. Ali zašto moraju gurati gotove motore instant kul bajkerima?  Bilo bi mi draže da su nastavili raditi retro modele kao što je to napravila Honda sa modelom CB ili Kawasaki sa modelom W, koji je usput budi rečeno, imao loše prodajne rezultate. Jer tada „novi vintage“ nije bio u modi. Ili pak Moto Guzzi V7 klasični primjer tradicionalne gradnje motora od kojega možete krenuti s preradom u bilo kojem smjeru i isticati se sa svojim kul Guzzi-jem na subotnjoj špici.

 

Ali sad su toliko u modi da je Triumph upravo za gore navedenu klijentelu izbacio najnoviji model po nazivom Bobber. Da, upravo su ga tako nazvali. Idući model će im se vjerojatno zvati „The Motorcycle“. Triumph je poletio na krilima novih trendova i podigao se iz pepela. Iako nude i paletu modernih motocikala, tourera, sport i nakeda, ipak najveću pažnju plijene klasični modeli Bonneville. Upravo taj model je onaj pravi klasični retro motor koji može poslužiti kao baza za preradu. Stoga čudi potreba da se servira tvornički bobber pod imenom Bobber. No kad pogledate reklamni spot za Triumph Bobber shvatit ćete da je to bajk namjenjen instant bajkerima koji vole glumatati opasne dečke.

Izvor: http://images.triumphmotorcycles.co.uk/media-library/images/bikes/my17%20classics/my17-bobber-5-lf.jpg?w=2200

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *