Caterham 21

Caterham ,prepostavljam svi znate za tog proizvođača?

Tako je,to je tvrtka koja je kupila prava za nastavak proizvodnje i razvoj Lotusa 7, i stvorila ultimativni vozački stroj sa nevjerovatnim omjerom mase i snage, te strašnim ubrznjem do stotke.

1994. su predstavili novi model, kako bi obilježili 21 godinu proizvodnje modela Caterham 7, nazvali su ga veoma maštovito i znakovito……Caterham 21.

Caterham 21
Današnji line up Caterhama.

 

 

 

 

 

Cilj je bio ponuditi iskustvo vožnje Caterhama 7, ali sa dozom praktičnosti. Mehanički je baziran na modelu 7, sa karoserijom lijepih linija inspiriranom Lotusom Eleven.

Motori u ponudi su bili Roverovi 1.6 i 1.8 K- serije u rasponu od 115-230ks, upareni sa Fordovim Type 9 mjenjačem iz Sierre ili Caterhamovim 6 stupanjskim mjenjačem. Verzija sa 133ks je lovila stotku za 6.7s i imala maksimalnu brzinu od 205km/h. Ukupna masa auta je iznosila samo 665kg.

Caterham 21 krase prekrasne linije inspirirane Lotusom Eleven

Dodatna podešenja ovjesa i veća krutost šasije doprinjela su odličnom vozačkom doživljaju. Neke komponente su preuzete sa velikoserijskih auta: zadnja svijetla su preuzeta sa Mondea Mk1, žmigavci su od Suzuki Cappuccina, retrovizori od Rovera 200 ,itd. Caterham je planirao proizvesti 200 automobila godišnje, no proizveli su samo 50-ak primjeraka prije kraja proizvodnje 1999.

Modificirani primjerak Caterhama 21.

Izrađen je i jedan jedini primjerak nazvan GTO, to je model sa tvrdim krovom namjenjen utrkama. imao je motor iz Caterhama R500 sa 230ks,što mu je mogućavalo 0-100km/h za 3.8s i maksimalnu brzinu od 246km/h.

Caterham 21 GTO

Bile su tu i GT edicije koje su uspješno nastupale na utrkama od 1999 do 2001. Osvojili su i utrku Belcar 24h pobjedivši dobar broj Lotus Elisea u klasi. Caterham 21 je zbilja imao potencijala. Nudio je super vozačko iskustvo, jednostavnu mehaniku sa jeftinim održavanjem i dobar izgled. Šteta što je ovako zanimljiv auto proizveden u tako malo primjeraka i nestao ispod radara…

Jako široki prag pomalo škodi svakodnevnoj uporabi.
Caterham 21 GT, uspješan trkač.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *