Il Dottore se povlači iz MotoGP-a!

Valentino Rossi, talijanski vozač motociklističkih utrka i deveterostruki svjetski prvak je najavio kako na kraju sezone 2021. odlazi iz svijeta motorsporta. U svojoj bogatoj karijeri koja traje još od 1996. godine, vozio je za Hondu, Ducati te ponajviše Yamahu, s kojom je ostvario i najviše uspjeha.

‘Rekao sam da ću tu odluku donijeti nakon iduće sezone, ali već sam odlučio. Na kraju ove sezone idem u mirovinu. Ostavljam se onog što sam radio 30-ak godina. Nažalost, započinjem posljednju polovicu sezone kao vozač MotoGP -a. Težak je to trenutak i tužan. Sljedeće godine moj će se život promijeniti. Bilo je to jako dugo putovanje, ali jako, jako zabavno” izjavio je Rossi na press konferenciji.

U svojoj bogatoj karijeri na svjetskim trkalištima Rossi je nanizao 414 nastupa, pobijedio na utrci čak 115 puta, od čega su 98 pobjeda u najvišoj klasi natjecanja, a na postolje se popeo na 235 utrka.

Nije uvijek bilo lako

Iako je neke pobjede ostvario relativno lagano (koliko je to u MotoGP-u moguće), za neke rezultate i pobjede se morao lavovski boriti. Nakon prijeloma noge 2010. godine u Italiji, Rossi se odlučio utrkivati na utrci u Njemačkoj. Sa 11. mjesta i sa još uvijek jedva oporavljenom nogom Rossija je svega 4 desetinke sekunde dijelilo od toga da uzme treće mjesto. Sa 11. mjesta na treće, sa “poluispravnom” nogom. Također u Njemačkoj, ali 4 godine prije, 2006., Rossi je imao kvalifikacije za zaborav. Startanje sa 10. mjesta, mu je zadalo posla za napraviti. No naravno, lavlje srce se ne smiruje a želja za pobjedom je uvijek tu, bila je to još jedna u nizu pobjeda za Rossija.

Općenito o Rossiju

Valentino Rossi je rođen 16. veljače 1979. godine u Urbinu, Italiji. Svoju ljubav prema motociklizmu je naslijedio od svoga oca Graziana koji je također nastupio i odnio 3 pobjede u klasi 250 cc godine 1979. Mnogi se pitaju zašto baš broj 46 na Rossijevim motociklima kroz cijelu karijeru. Odgovor leži upravo u karijeri njegova oca – Graziano Rossi je pobijedio svoju prvu u trku nosivši upravo broj 46 na svom motociklu.

Svemu jednom dođe kraj

Nažalost, nijedna karijera ne traje vječno, kao niti život. Svi ljubitelji motorsporta a i sporta općenito bi voljeli da njihovi heroji zauvijek nastupaju. No, dođe dan kada jednostavno i ti heroji kažu da treba objesiti sportsku opremu na vješalicu i reći “Hasta la vista”. Kao što je M. Schumacher rekao zbogom 2006. pa onda potom 2012. nakon kratkog povratka u F1 sa Mercedes GP-om, tako je došao red i na našeg VR46. Svima nam je žao, ali kako se kaže – ne plačite zato jer je gotovo, smijte se jer se dogodilo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *