Priča o Ruf automobilima

Ruf Automobile započeo je život 1939. godine kao mehaničarska radionica smještena u Pfaffenhausenu u Njemačkoj, zapadno od Münchena. Ruf je bio uključen u proizvodnju autobusa ranih 1950-ih, a zatim se okrenuo Porsche tuningu 1960-ih. U dokumentarcu, Ruf Jr. objašnjava da je jednog dana 1963. godine Porsche 356 pretjecao očev autobus i sudario se. Njegov otac je odvezao vozača u bolnicu i popravio auto. Tako je započela Rufova ljubav prema Porsche-ima i stabilan posao popravljanja i održavanja sportskih automobila.

Godine 1974. tada 24-godišnji Alois Ruf preuzeo je dužnost svog nedavno preminulog oca i sve više se okretao popularnim 911-icama. Tvrtka se brzo se razvijala, a 1981. njemačka vlada priznala je Ruf kao proizvođača. U 1980-ima i početkom 1990-ih, Porsche je tretirao Ruf gotovo kao mlađeg partnera, prodajući mu šasije, motore, mjenjače i podsklopove. Porscheov odjel za prilagodbu, “Sonderwunsch” (ili “Special Wishes”) slao bi Ruf-u projekte za nadogradnje i tuning motora. Iako se taj odnos kasnije pokvario, Ruf je već do tada stekao reputaciju nadogradnje Porsche-ovih turbo motora.

Ruf YellowBird

Ruf-ov prvi model vrijedan pažnje bio je BTR, s oko 20-30 proizvedenih između 1983. i 1989. Godine 1984. posebno tuniran Ruf BTR nazvan YellowBird pobijedio je na natjecanju Road & Track “Najbrži automobil na svijetu”. Postigao je maksimalnu brzinu od 297 km/h. Velika pobjeda za Ruf bio je prateći događaj koji je R&T održao za svoje izdanje iz srpnja 1987. godine. Ruf YellowBird je postigao brzinu od 340 km/h protiv konkurencije koja je uključivala sam vrh tadašnjih super automobila.

Ruf BTR

Zatim je 1989. Ruf doveo Yellowbird na Nürburgring. Testni vozač Stefan Rozer prošao je Nordschleife za osam minuta i pet sekundi — rekord koji je trajao do 2005. godine, kada ga je oborio Bugatti Veyron. Davno prije YouTube-a, video Rozerova dva kruga jezivih klizanja i zavijanja dimećih guma postao je nezaobilazan za ljubitelje automobila i učvrstio Rufovu ostavštinu. Za BTR, Ruf je upotrijebio model po izboru kupca, bilo uži “obični” 911 ili “širi” 930. Za CTR i kasnije modele, Rufovi W09 automobili zadržali su se na aerodinamičnijoj uskoj karoseriji.

Faczination on Nürburgring (Nordschleife)

Za BTR, Ruf je modificirao motor 930 s većim turbom, dvostrukim paljenjem, poboljšanim bregastim vratilima, novim hladnjakom, prilagođenim ispušnim sustavom, hladnjakom ulja postavljenim sprijeda i povećanom zapreminom na 3,4 litre. Rezultat je generirao 375 KS, sa snagom koja se prenosila kroz 5-stupanjski mjenjač. Porsche je ostao s 4-brzinskim turbo motorom do 1989.

Rufov paket upotpunjen je dubljom prednjom maskom, Ruf-dizajniranim kotačima, Recaro sportskim sjedalima, prilagođenom nadzornom pločom i prilagođenim upravljačem. BTR je mogao ubrzati od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde, četvrt milje prevaliti za 12,5 sekundi pri 180Km/h i postići najveću brzinu od 305 km/h. Ruf je mlađim generacijama poznat kroz Gran Turismo serijal i ostale igrice i time je dodatno učvršćen status legende o Ruf-u.

Ruf CTR3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *