Fiat 128 Sport Coupe – zvijezda u poznim godinama

Nova igračka u garaži braće Petrov

I ove godine smo ljetovanje iskoristili za posjet Zadru i već dobro poznatoj garaži. Ovoga puta nas je ispred kuće dočekala cijela plejada kultnih oldtimera počevši sa ne tako rijetkim Golfom 1 GTI, ali ono zbog čega smo došli je projekt kojeg je Natanael započeo krajem prošle godine. U Zagrebu je kupio Fiat 128 SL i tako je započela priča o restauraciji (koju možete pogledati u ovom albumu). Gledajući prema vremenu koje je bilo potrebno za restauraciju, mogli bi zaključiti da je cijeli posao bio lak, ali cijela stvar je bila vrlo zahtjevna, uvjerava nas Natan.

 

Restauracija

Početno zadovoljstvo kupljenim očuvanim 
primjerkom stodvadesetosmice nestalo je čim je auto rastavljen i kada su se pokazale bolne rane tog modela. Auto je bio u puno lošijem stanju nego što se činilo na prvi pogled i bilo je jasno da postoji samo jedan način, a to je napraviti ga od početka. Problemima tu nije bio kraj jer svako daljnje otvaranje šasije otkrivalo je hrđu koja je morala biti uklonjena. U cijeloj priči oko limarije koju je Natan odradio u svojoj garaži uz pomoć žene i ostatka obitelji, bilo je i sreće jer je sasvim slučajno na internetu pronašao neke rijetke dijelove pa je restauracija odrađena maksimalno kvalitetno.

 

Nikad nije imao status zvijezde

Fiat 128 Sport Coupe ni sedamdesetih nije imao status zvijezde talijanske autoindustrije, pogotovo krajem osamdesetih kada je većinu već napala hrđa. Bio je to automobil kojeg su nazivali i “ušminkanim stojadinom” jer s tim modelom dijeli dijelove mehanike i limarije. To je automobil koji je često korišten na utrkama svih vrsta, a dizajnom je bez srama mogao stati uz bok puno skupljim automobilima tog vremena. Bez obzira na uspjehe sa trkaćih staza i odličnom dizajnu za tu klasu, nije postao kultno vozilo kao neki drugi Fiatovi modeli.
Zahvaljujući gore navedenom Fiati 128 SL obično su završavali u rukama vlasnika koji ih nisu održavali na pravilan način, što je uzrokovalo munjevito nestajanje s tržišta, pa je tako od 330 897 ukupno proizvedenih primjeraka, danas zaista rijetkost vidjeti Sport Coupe na cesti.

Gotovo pedeset godina kasnije 128-ica je zaista malo i može ih se vidjeti samo na oldtimer susretima. Još su rijeđi primjerci koji se svakodnevno voze u prometu. A upravo takav je Natanov 128 Sport Coupe koji svakodnevno kruži ulicama Zadra privlačeći poglede i muške i ženske populacije, što dokazuje da je oduvijek trebao imati status legende.

Više fotografija možete pogledati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *