Jeep Forward Control

 Jeep FC - Kamion sa 1000 lica!  

Serija Jeep Forward Control (FC), proizvedena od strane Willys Motorsa i kasnije Kaiser Jeepa od 1956. do 1965. godine, imala je karakterističan dizajn kabine iznad motora, maksimizirajući prostor za teret dok je zadržavala kompaktnu veličinu. Primarno korišteni u svrhu kao što su poljoprivreda i lagani industrijski rad, ovi robustni a istovremeno kompaktni kamioni također su se koristili u raznim komercijalnim i vojnim ulogama.

izvedbe su varirale od jednostavnih teretnih vozila do vozila za vuču, kamiona za utovar, kamiona za smeće, kampera, cisterni, pa sve do vatrogasnih vozila.

FC linija uključivala je modele poput FC-150, FC-160, FC-170 i FC-180, označavajući kapacitete tereta. Bili su dostupni u konfiguracijama kao što su kamioni sa sandukom, šasije kamiona za specifičnu preradu i kombi vozila.

Motori koji su pokretali FC seriju uključivali su Hurricane F4-134 redni četverocilindrični i Tornado I6-230 redni šestocilindrični, poznati po pouzdanosti i performansama prilagođenim različitim modelnim varijantama. Dodatno, Super Hurricane F6-161 redni šestocilindrični i Dauntless V6-225 koristili su se za pojačanu snagu i okretni moment.

Kasniji modeli FC-170 DRW nudili su opcionalni V8 motor zapremine 4,5 litara, Kaiser V8, koji je pojačavao performanse i sposobnosti vuče. Uz trobrzinski ručni mjenjač, ovaj V8 proizvodio je otprilike 140 do 155 konjskih snaga.

Unutrašnjost FC modela varirala je ovisno o konkretnom modelu i konfiguraciji. Kao kamioni s kabinom iznad motora, često su imali kompaktnu kabinu s osnovnim sadržajima pogodnim za komercijalnu ili industrijsku upotrebu.

Off road sposobnost

Serija Jeep Forward Control (FC) bila je poznata po svojoj robustnoj konstrukciji i sposobnostima za vožnju izvan ceste, idealnoj za savladavanje različitih terena. Ključne značajke koje su doprinijele njezinoj sposobnosti uključuju kompaktni dizajn kabine iznad motora, pružajući manevriranje u skučenim prostorima, visinu vozila od tla za prevladavanje prepreka, te snažne 4×4 pogonske sustave za poboljšanu trakciju na izazovnom terenu. S visokim ovjesom, čvrstom šasijom a i mogućnostima prilagodbe, FC kamioni mogli su izdržati izazove vožnje izvan ceste i biti prilagođeni individualnim preferencijama. Unatoč svojoj fokusu na vožnju izvan ceste, također su nudili svestranu nosivost tereta, čineći ih pogodnima i za rekreativnu i za praktičnu upotrebu u udaljenim područjima. Sve u svemu, serija FC se isticala u savladavanju širokog spektra izazova vožnje izvan ceste, od kamenitih staza do blatnih puteva, čineći ih veoma sposobnim i prilagodljivim vozilima.

Jeep Mighty FC Concept

Jeep Mighty FC Concept je konceptni automobil koji je predstavila tvrtka Jeep 2012. godine. Inspiriran povijesnim modelima Jeep Forward Control (FC), ovaj konceptni automobil kombinira klasični izgled FC modela s modernom tehnologijom i dizajnom.

Za stvaranje Jeep Mighty FC Concepta, tim za dizajn Jeepa je započeo s 2012. Jeep Wrangler Rubicon (JK) modelom te premjestio kabinu preko i ispred prednje osovine, produžio međuosovinski razmak i dodao sanduk za teret s bočnim otvaranjem.

Off-road funkcija je dramatično poboljšana dodatkom Moparovog Portal Axle seta. Ove odmaknute osovine nude najveći iznos razmaka od tla bez potrebe za prekomjernim podizanjem ovjesa. Prianjanje se rješava masivnim 39×13.50R17 BFGoodrich Krawler gumama na prilagođenim 17-inčnim Hutchinson Rock Monster beadlock kotačima. Ostali istaknuti dijelovi Jeep Mighty FC uključuju King coil-over rezervoarske amortizere, Hanson branike, Warn 16.5 vitlo, Tom Wood kardanske osovine i Corsa inox sustav ispuha.
Unutrašnjost temeljena na Wrangleru je poboljšana izdržljivim Katzkin kožnim presvlakama i jedinstvenom shemom boja u kombinaciji crne i crvene boje. Snagu Mighty FC Concepta osigurava nagrađivani 3,6-litreni Pentastar V6 motor. Uparen je s 5-stupanjskim automatskim mjenjačem i Rock Trac transfer case s niskim rasponom od 4:1, koji su ostali netaknuti u svojem serijskom obliku. Šteta što ovaj zanimljivi koncept nije doživio serijsku proizvodnju, navodno da je jedan od problema bio proći crash test.

Božo Wolf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *