Autodelta Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo SZ

Što bi bilo kada bi moj SZ imao više snage?

Nastavno na članak o Alfi Romeo SZ imamo još nešto za dodati. Recimo na primjer da ste kupili Alfu Romeo SZ, i auto vam je baš guba, cool izgleda, handla prekrasno i zabavna je. Međutim nešto vas kopka. Što bi bilo kada bi moj SZ imao više snage? Bez brige, tu uskače Autodelta da Vam zornim primjerom odgovori na to pitanje.

Autodelta SpA bila je natjecateljski odjel Alfa Romea, osnovan 1961. godine od strane Carla Chitija i Lodovica Chizzole, bivših inženjera iz Alfa Romea i Ferrarija. Postao je službeni odjel Alfa Romea 1963. godine. Prvotno smješten u Feletto Umberto, Udine, preselio se u Settimo Milanese 1964. godine kako bi bio bliže Alfa Romeoovim pogonima i testnoj stazi Balocco.

Cilj Autodelte bio je vratiti Alfa Romeu istaknutost u automobilskom sportu. Njihova suradnja rezultirala je uspješnim automobilima poput Giulia TZ i TZ2, koji su dominirali prvenstvima touring automobila. Kasnije su predstavili seriju GTA.

Autodelta se proširila i na utrke sportskih automobila, razvijajući motore za utrkaći automobil Tipo 33, što je dovelo do osvajanja konstruktorskih prvenstava 1975. i 1977. godine. Također su proizvodili cestovnu verziju Alfa Romea 33 Stradale.

Nakon uspjeha u sportskim automobilima, Autodelta je opskrbila motore momčadi Brabham u Formuli 1 i vratila se u F1 s tvorničkom momčadi 1979. godine. Također su pripremali reli aute poput Alfetta GTV-ova.

Dvije lekcije iz povijesti po cijeni jedne

Carlo Chiti napustio je Alfa Romeo 1984. godine kako bi osnovao tvrtku Motori Moderni. Iako je odjel Autodelte postupno ugašen, Alfa Romeo je ponovno oživjela ime za svoju momčad AutoDelta Squadra Corse u Europskom prvenstvu turnih automobila, koju je vodio N.Technology.

I sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela: Tunirana Alfa Romeo SZ nema nikakve veze sa spomenutom Autodeltom, međutim, nemate razloga za ljutnju, jer dobivate dvije lekcije iz povijesti po cijeni jedne.

Autodelta je britanska tvrtka za tuniranje automobila koja se specijalizira za poboljšanja performansi za vozila marke Alfa Romeo. Osnovana 1987. godine od strane Jano Djelaliana. Autodelta je stekla priznanje za svoje stručnosti u poboljšanju performansi i upravljačkih karakteristika Alfa Romeo automobila.

Ime tvrtke je spoj “auto”, što očito se odnosi na automobile, i “delta”, što simbolizira promjenu ili transformaciju, ali je ujedno i posveta legendarnom trkačem teamu. Misija Autodelte je da poboljša i usavrši performanse Alfa Romeo vozila.

Modifikacije Autodelte obično uključuju tuniranje motora, nadogradnju ovjesa, poboljšanja kočnica i aerodinamička poboljšanja, među ostalim. Ova poboljšanja imaju za cilj poboljšati doživljaj vožnje i performanse Alfa Romeo automobila, zadovoljavajući entuzijaste koji traže više snage, bolje upravljanje i jedinstveni stil.

Kroz svoju povijest, Autodelta je razvila reputaciju za proizvodnju visokokvalitetnih aftermarket komponenti i paketa za tuniranje. Njihova stručnost također je prepoznata u automobilskom sportu, s Alfa Romeo automobilima pripremljenim od strane Autodelte koji su se natjecali u raznim utrkama, uključujući prvenstva touring automobila.

Alfa Romeo tunirana od strane Autodelte se pojavila u Top Gearu. Razvijala je 330 ks iz 3.7 V6 motora i odvela je njihov power lap za 1:30

Iako je Autodelta prošla kroz promjene tijekom godina, uključujući promjene u vlasništvu i upravljanju, njezina posvećenost poboljšanju performansi i dinamike vožnje Alfa Romeo vozila ostaje ključni aspekt njezina identiteta. Tvrtka i dalje služi kao odredište za entuzijaste Alfa Romea koji žele otkriti puni potencijal svojih automobila.

Što se tiče spomenutih tuniranih SZ, Autodelta nudi nadogradnju Roterx centrifugalnog kompresora (potpuno reverzibilnu) koja pojačava motor putem hlađenog punjenja kako bi proizvela impresivnu konverziju od 250 KS. Za one koji žele sve, čak postoji i motor od 270 KS. Tvornički ECU je remapran.

Ovo gura SZ od 0 do 100 km/h za 5.8 sekundi i opskrbljuje ga ogromnim momentom. Komplet košta £4895.00 + PDV uključujući instalaciju koja se obavlja u Autodeltinoj radionici na zapadu Londona.

Projekt na koji su dečki iz Autodelte posebno ponosni je konverzija Alfe Romeo SZ na volan na desnoj strani, i to je jedini primjerak Alfe Romeo SZ na svijetu sa volanom na desnoj strani. Prvo je izveden tuning motora koji je povećan na 3.5 litre, a zatim je usljedio teži dio. Konverzija na RHD se pokazala puno težom nego su u početku i vlasnik i tuner mislili, utučeno je preko 1000 sati rada i potrošeno puno novaca, najviše zato jer se išlo jako u detalje, i rezultat je da unutrašnjost izgleda kao da je tako izašla iz tvornce. Auto je trebao biti izvežen u Novi Zeland, međutim, vlasnik je preselio u Zimbabve, i poveo auto sa sobom.

Sada znate više o obje Autodelte, do sljedećeg čitanja,

Božo Wolf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *