Škoda Favorit Rally

Mnogi se rado sjećaju Škode Favorit, ako je već nije imao tata, imao ju je susjed, učiteljica, tetak, tata od prijatelja iz škole, i tako dalje. Taj auto, kao i ostali auti iz istočnog bloka kod starijih ljudi izazivaju istu reakciju. Simpatični su im zbog nostaligije za minulim vremenima, međutim uvijek se nadoda kako su s takvim autom imali hrpu problema i bizarnih kvarova. I u mojoj okolini je bilo Škodi Favorit, osim susjeda i učiteljice, Favoritku je imao i moj ujak. I on je imao nekih bizarnih kvarova, i na autu su se mogli vidjeti nedostatci u završnoj obradi, i kvaliteti materijala, međutim, vjerno mu je služila i često prevozila težak teret. Moje najdraže sjećanje na taj auto je bilo kada je ujak mene i brata, kao klince vozio sa Favoritkom po makadamu, malo bržim tempom, a mi smo pomislili: Woow, kako ovo dobro ide, sigurno bi bio dobar auto za rally.

Krenimo stoga vidjeti jesmo li mi kao klinci dobro zaključili za Favoritkin potencijal kao Rally auta.

Škoda Favorit je predstavljena 1987. godine, i predstavljala je veliki korak naprijed. Dizajniran od strane Bertonea, ova Škoda s motorom sprijeda i prednjim pogonom napokon je bila u korak sa modernim kompaktima. Godine 1989, nakon Baršunaste revolucije u Čehoslovačkoj, tvornica se našla u problemima, i vlada je odlučila prodati Škodu stranom investitoru, a to je bio Volkswagen.   Nakon što je Volkswagen preuzeo tvrtku, popravljene su mnoge mane i nedostatci Favorita. Međutim,tu nije sve stalo , jer Škoda je ponovno aktivirala svoje aktivnosti u automobilskom sportu.

Već 1989. godine, odjel za autosport razvio je reli verziju Škode Favorit 136 L. Motor je bio provjereni 1.3-litreni četverocilindrični motor, koji je u reli verziji razvijao više od 110 KS.

Od 1990. godine, Škoda Motorsport je poslala tvornički tim s dva automobila na odabrane utrke Svjetskog reli prvenstva FIA-e. Pouzdani Favorit 136 L zablistao je na teškim relijima po šljunku. Na primjer, Pavel Sibera i suvozač Petr Gross osvojili su svoju klasu na Acropolis reliju u Grčkoj i na finskom 1000 Lakes reliju. Na reliju San Remo u Italiji, Ladislav Kreček/Borivoj Motl također su osvojili svoju klasu. Slijedile su još pobjede u klasi, s Siberom/Grossom osvajanjem kategorije na reliju Monte Carlo četiri godine zaredom.

  1. godine, Škoda čak postaje pobjednik proizvođača u takozvanom F2 Svjetskom kupu, koji je bio rezerviran za automobile s atmosferskim motorima do dva litra zapremine i s pogonom na osovinu. U toj sezoni, Sibera/Gross i njihovi suvozači Emil Triner/Jiri Klima osvojili su ovu klasu zapremine na tri od deset rundi Svjetskog kupa.

Za serije utrka na stazama, gdje su propisi inženjerima dali više slobode, Škoda Motorsport je razvila još snažniju verziju Favorita. S povećanom zapreminom na 1.5 litara, motor uparen s šestostupanjskim mjenjačem razvijao je snagu od 145 KS. Karoserija je većinom bila izrađena od stakloplastičnih vlakana, što je ovaj trkaći automobil činilo posebno laganim.

Favorit Rally je doprinio Škodinom naslijeđu u automobilskom sportu i igrao je ulogu u jačanju reputacije marke za proizvodnju sposobnih i konkurentnih reli automobila. Njegov nasljednik, Škoda Felicia Kit Car, nastavio je uključenost marke u relije nakon što je Favorit Rally umirovljen iz natjecanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *