Alfa Romeo SZ



Alfa Romeo SZ, skraćeno od "Sprint Zagato," je jedinstven i osebujan sportski automobil koji je proizveo talijanski proizvođač Alfa Romeo. 
SZ je planiran kao pokušaj oživljavanja sportske baštine Alfa Romea nakon što ga je Fiat kupio 1986. 
Razvijen je da podsjeća na Alfa Romeo Giulietta Sprint Zagato iz kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih. Uobičajena pogrešna predodžba o SZ-u jest da je automobil dizajnirao Zagato, međutim  automobil je dizajniran u Alfi Romeo. Robert Opron iz Centro Stile Fiat bio je odgovoran za početne skice dok je Antonio Castellana bio uvelike odgovoran za konačne stilske detalje i interijer. Na dizajnu je zadržan samo 'Z' logo Zagato. SZ je kratica za "Sprint Zagato" na talijanskom jeziku, odražavajući njegovo dizajnersko naslijeđe. Zagato na kraju ipak ima veze sa SZ, proizvodnja se odvijala kod njih.                                                                                                                     
                    
  Neobičan dizajn automobila može se pripisati korištenju ranog CAD/CAM-a ili računalno potpomognutog dizajna i proizvodnje.  Također je  moderna i karoserija od kompozitnih vlakana montirana na čeličnu šasiju. 
Bila je dostupna samo jedna službena shema boja: crvena sa sivim krovom, interijer od bež kože.
                  
 SZ je predstavljen 1989. na Ženevskom sajmu automobila. Bio je to odmak od tradicionalnog stila Alfa Romea, s odvažnim i avangardnim dizajnom. Uglati i agresivni izgled automobila bio je i još uvijek je predmet rasprava, ali je dao snažan dojam i privukao pozornost svojim prepoznatljivim izgledom. Ispod svoje upečatljive vanjštine, SZ je svoje mehaničke komponente dijelio s automobilom Alfa Romeo 75 grupe A/IMSA, uključujući raspored s motorom sprijeda i pogonom na stražnje kotače. Ovjes je modificirao Giorgio Pianta, inženjer i voditelj tvorničkih rally timova Lancie i Fiata. Amortizere i opruge izradio je Koni.             
 Pokretao ga je legendarni Busso atmosferski V6 Sohc motor, napajan Bosch Motronic ML 4.1 ubrizgavanjem goriva, snage 210 KS (207 KS; 154 kW) pri 6200 o/min i 245 N⋅m  okretnog momenta.
Motor je bio uparen s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa smješten straga (Transaxle). Ovaj pogonski sklop omogućio je SZ-u živahne performanse, sposoban za ubrzanje od 0 do 100km/h za oko 7 sekundi i postizanje najveće brzine od preko 250 km/h. 
Masa praznog vozila bila je 1.260 kg.
                        


Sve u svemu, Alfa Romeo SZ ostaje ikoničan i tražen model u povijesti marke, slavljen zbog svog odvažnog dizajna, živahnih performansi, odličnog handlinga i ograničenih proizvodnih brojeva. 
Proizvedeno je svega 1036 primjeraka Alfe Romeo SZ.
Osim SZ-a, Alfa Romeo je proizveo i kabriolet verziju pod nazivom RZ (Roadster Zagato), koja je dijelila mnoge mehaničke komponente i dizajnerske karakteristike SZ-a. Međutim, RZ je imao uklonjivu krovnu ploču od tkanine i drugačiji dizajn stražnjeg dijela. Imao je nešto veću težinu od 1380kg, i nešto manju maksimalnu brzinu (230km/h)
 Proizvedeno ih je ukupno 284 komada.
 


SZ Trofeo

SZ Trofeo je modificirana verzija SZ-a napravljena za seriju utrka s jednim modelom koji se vozio na stazama diljem Europe, ali prvenstveno u Italiji na mjestima kao što su Imola, Misano i Mugello. Izrađeno je samo 13 automobila i čini se da je većina završena u crvenoj boj. Kotači su 16″  trodijelne OZ opremljene Pirelli gumama, od kojih je svaki tim dobio tri seta. Unutrašnjost je većim dijelom ogoljena, ali je zadržala instrument ploču i ploče vrata, u skladu s propisima tog doba te je dodan roll cage. Izvori tvrde da je motor uglavnom sličan onima koji se koriste u cestovnim verzijama SZ i RZ, ali s  pojačanim i balansiranim iznutricama, no rekao bih da je proživio više tuninga obzirom da ispucava 320ks N/A.

       

                                                                                             

Bonus:

Sistem prenesen sa Alfe Romeo 75, mjenjač je smješten straga, uz difrencijal, na koji su montirana kočiona kliješta a diskovi su smješteni na poluosovine. Na taj način se dobiva manja ovješena masa i bolje raspoređena težina, ali održavanje je mehaničareva noćna mora

Samo felga od Alfe Romeo SZ je već prekrasan primjer inženjerske umjetnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *