BMW 2002 – dragulj iz Varaždina | Ep 6

Početkom sedamdesetih, kada su na našim cestama prevladavale zastave i ostali istočnoeuropski te ruski automibili, sve drugo bila je egzotika. Te davne 1972. godine, vidjeti na cesti BMW 2002, bilo je vjerojatno kao danas vidjeti Pagani u Otočcu.

Automobil koji je obilježio klasu

Šezdetih godina Bayerische Motoren Werke AG nije imala status kakav ima danas i još su tražili svoje mjesto u autoindustiji. Stoga je bila logična odluka da se njihov tada popularni model 1600 počne izvoziti u Sjedinjene Američke Države, ali zbog ekoloških propisa to nije bilo moguće, pa u coupe ugrađuju motor od 2000 kubika i tako nastaje model – 2002. To je bio revolucionaran automobil koji je promjenio autoindustriju.
Postao najpopularniji model iz te “nove klase” a s vremenom, i jedan od najpopularnijih BMW-a svih vremena. Ubrzo je dobio elektronsko ubrizgavanje goriva, a nakon toga i turbo, postavši tako prvi europski automobil sa turbo punjačem.

Mladost provedena u Zagrebu

Junak naše priče od ranih sedamdesetih stanovao je u Zagrebu. Živio je svoj život i godine su prolazile sve dok jednog dana više nije bio potreban. Završio je kod novog vlasnika kojem nije bio previše važan, pa je na kraju ostavljen da propada iza kuće. Godine 2009. našem junaku, koji je sada već oronuo starac, osmjehnula se sreća. Iz nekog voćnjaka u kojem je čekao sigurnu smrt spasio ga je Dejan, i tako je BMW pronašao svoj novi dom u Varaždinu.

Sedam godina obnove

Dejan se odmah bacio na restauraciju, pa je auto rastavio i krenuo u potragu za dijelovima koje je trebalo promijeniti. Dijelovi su skupljani po Njemačkoj, Hrvatskoj, a nešto teže dobavljive stvari naručene su preko ebay-a.
Dejan je većinu posla obavio sam, osim limarije i lakiranja te obnove motora. Promjenjeni su svi dijelovi limarije koji se nisu mogli spasiti. Obnovljen je orginalni motor od 2000 ccm, getriba, diferencijal, kao i kompletan ovjes. Auto je lakiran u orginalnu Colorado Orange boju s kojom je i napustio tvornicu.
U ljeto 2016. nakon sedam godina radova, Dejan je završio restauraciju i udahnuo novu mladost ovom prekrasnom BMW-u koji i danas plijeni poglede prolaznika baš kao što je to činio i davnih sedamdesetih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *