6. INA Rally Kumrovec – gas, niža, plot, hiža

Rally. Na prvu zvuči kao nešto što susrećemo samo u video igricama. Onima koje smo igrali kao mladi. Igre poput Collin McRea Rally, čuvenog Dirt-a i njima srodnih naslova uljepšavali su djetinjstvo svakoga tko je bio željan jurnjave na raznim svjetskim stazama. Prelasci s asfalta na makadam i obratno, brzi i spori zavoji, glas suvozača/navigatora koji dopire iz slušalice dok ti kao vozač napadaš krivinu.

Sve to je nama danas dobilo novi smisao. Naime, dobrodošli u Kumrovec!

Riječ je o 6. INA Rally Kumrovec, natjecanju automobila s ograničenim prosječnim brzinama po unaprijed određenom itinereru i programu, a koje je ove godine okupilo preko pedesetak posada iz šest zemalja. Valja napomenuti kako se među prijavljenima našlo čak šest automobila klasifikacije R5, što je rekordna brojka za utrke koje se održavaju u Hrvatskoj, te je u našoj redakciji pobudila poseban interes.

Tako smo se mi na današnje jutro zaputili put Kumrovca. Udaljen od Zagreba samo sedamdesetak kilometara kroz ugodan zagorski krajolik, daje priliku da uživamo u pogledu i krivudavom asfaltu. Nakon nešto više od pola sata sportske vožnje stižemo na svoje odredište. Prve nas je ‘dočekala’, ili bolje rečeno presrela, posada Šebalj-Golub koji su se vraćali iz obližnjeg restorana svojim Mitsubishi Lancer Evolutionom IX, ili smo ih barem samo tamo susreli, no to puštamo dečkima. Nedaleko od njih plavi Ford veselo vrluda i zagrijava gume uz izuzetno prodoran zvuk. Orgazam za uši svakog ljubitelja oktana.

Nekoliko stotina metara dalje, prizor koji ostavlja bez teksta. Na samom ulazu u općinu Kumrovec dočekali su nas mnogobrojni parkirani automobili, a stotinu metara dalje, s lijeve strane se smjestio šarenoliki ‘boks’ prepun natjecateljskih vozila i popratnog sadržaja dokle nam pogled seže. Parkiramo auto, podižemo akreditacije u obližnjem službenom uredu i odlazimo pravac na stazu.

Nedugo nakon dolaska, na prvom zavoju pred ciljnu ravninu – iznenađenje. Nismo ni postavili fotoaparate kako treba, a već nam se pred očima odvilo prvo izlijetanje, na sreću bez posljedica. Nekoliko vozila nakon, pretrčavamo cestu i lovimo nove pozicije. Kako vozila dolaze, zvukovi sportskih ispuha na svakom zavoju najavljuju nove kadrove. Auti prolaze, kamenčići lete, uši paraju zvukovi pucanja auspuha, a moj kolega i ja obilazeći stazu  okidajući fotografiju za fotografijom ne možemo maknuti osmijeh s lica.

Kako je ovogodišnje natjecanje obilježio i velik broj izlijetanja, što je samo dokaz predanosti i želje vozača za što boljim plasmanom, tako smo pod pauzama između ”crvenih zastava” čak i gledali poneke automobile kako jure.

Odlučili smo, nećemo pričati previše jer je nemoguće sve dojmove prenijeti ‘na papir’. Zaista želimo da jednom dođete i uvjerite se sami u ovaj, već tradicionalni, Rally u Kumrovcu. Umjesto toga, pustiti ćemo svojim fotografijama da ispričaju priču umjesto nas.

Na kraju dana, valja spomenuti pobjednike i ukupni poredak… Tako je pobjednik ovogodišnjeg rallya u Kumrovcu austrijska posada Mayer-Melnhof – Welsersheimb u svom Ford Fiesti R5 s ukupnim vremenom od 26:54,3. Drugo mjesto je pripalo slovenskoj posadi Turk – Kacin koji za Austrijancima kasne o:46,6. Treće mjesto osvojila je hrvatska posada Šebalj – Golub s ukupnim vremenom od 28:19,4.

Čestitke pobjednicima i svima koji su sudjelovali. Vidimo se iduće godine u još većem broju!

Fotografije; Matej Robić, Ivor Varošanec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *