Vozačica, našminkano lice iza upravljača automobila

“Špilje u koje bi nas neki vratili, pretvorile bismo u garaže!”

 Razlike između žene i muškarca uočljive su na prvi, drugi i svaki sljedeći pogled. No je li doista opravdano po kvaliteti obavljanja određenih životnih funkcija u 21. stoljeću dijeliti aktivnosti na ženske i muške?! Svima nam je poznato koje od nas je išlo u lov, a koje je pripremalo ulovljenu divljač, koje nosi brkove itd. Ali, ljudi, izašli smo iz špiljskog doba prilično davno i od tada smo evoluirali kolektivno i paralelno. Možda u nekim manje razvijenim zemljama žene još uvijek žive potlačene i bivaju šikanirane, ali nećemo o ekstremno uređenim zakonima… 

Diskriminacija žena u autoindustriji 

Nepobitna činjenica je da je udio ženskih djelatnika u autoindustriji manji od muških, iako iz dana u dan raste. Znanstvenici tvrde kako je prirodom žene određeno da su bolje u verbalnim vještinama i uočavanju sigurnosti, kao i sklonosti estetici. Samim tim pogodne su za autoindustriju, jer sigurnost i atraktivnost automobila osnovne su značajke kod odabira automobila. Zbog općepoznatih predrasuda i sveprisutnog seksizma žena zaposlena u autoindustriji dvostruko se više mora truditi i dokazati, pa su i rezultati njenog rada bolji i veći. Pročitala sam podatak kako je u Americi broj vozačica nadišao broj vozača.

Vratimo se mi na Balkan i prošećimo temom s damama naših prostora…

Kako sam i sama dio priče o automobilima i oni su mi strast, hobi, imala sam priliku sretati žene slične sebi. Sklopila sam brojna prijateljstva s djevojkama koje također su sklone aktivnostima što podrazumijevaju lim na kotačima u raznim segmentima. Na samom početku voljela bih spomenuti da nije riječ o ženama koje su neženstvene. Iako volimo automobile, imamo uređene nokte, šminkamo se, nosimo štikle, oblačimo haljine, kućanice smo, majke i sve što se misli da nismo ukoliko zakoračimo u ovaj svijet naizgled rezerviran za muškarce.

Žene, majke, kraljice naših krajeva

Vama koji pratite naš portal zasigurno je moja prijateljica Radmila Radović, učesnica na street race-u, sutkinja i organizatorica tuning show-a, vlasnica rijetke jurilice, zasigurno ostala u sjećanju.

 

Također ću spomenuti Ivu Belić, djevojku koja je uspjela u Hrvatskoj svijet detailing-a podići na viši stupanj, te se od nje može zatražiti dobar savjet kao i sredstva, alati za rad na uljepšavanju vašeg limenog ljubimca. (O njoj i Forea OCD i Chemical Guys HR ćete više čitati u jednoj od narednih priča!)

 

Također ću spomenuti osnivačicu poznate i danas uspiješne vulkanizerske radionice BAT, baku sadašnjeg vlasnika, Darka Bata.

Tea Budimir-Bekan, majka, supruga, autoholičarka kojoj su ljubav prema automobilizmu genima prenijeli roditelji (’80-ih su vozili za AK Končar majka slalom, otac brdo), danas sa suprugom i još nekoliko ljudi organizira dobro poznat AdriaRace (o kojem ćemo u dogledno vrijeme također izvjestiti više).

 

Pohvalit ću se i poznanstvom vozačica i suvozačica u rally-u. Katarina Husnjak može se pohvaliti učešćem u ovom sportu od 2012. godine otkad traje njena ljubav prema oktanima što na domaćoj, što na sceni van naših granica.

 

Obzirom na to da je lijepa naša bogata autoudrugama i klubovima, osvrnut ću se i na to da je u mnogima vodstvo popunjeno i damama s kojima je suradnja laka i efikasna. U kontaktu s BMW klub Zagorje imala sam čast pričati s Leom Karamehić (o čemu ste također već čitali).

Gordana Jurišić je također djevojka koju bih rado spomenula u ovom ženskom društvu. Goga je u vodstvu Honda fan club Hrvatska, bavi se organizacijom raznih susreta, promicanjem vrijednosti i tradicije ovog kluba. Okušala se i u style-u, ali nećemo ići preširoko.

 

Tu sam svakako i ja! Okušala sam se u raznim segmentima automobilskim, a trenutno sam tu, piskaram za Oktanski sindrom i uživam u tome s mojim muškim kolegama koji me poštuju i cijene. 

 

Sretan nam međunarodni dan žena!

 

Prije više od sto godina pripadnice našeg spola započele su borbu ravnopravnosti s muškarcima. Mi se na sebi svojstven način borimo i danas. „Guramo“ se u taj tzv. Muški svijet i dokazujemo da nam je itekako mjesto među njima. Stoga; kad na cesti  vidite našminkano lice iza volana, ne procjenjujte da je riječ o osobi koja usporava, ugrožava prometovanje- često je moguće da je riječ o vozačici koja će pokazati veću spretnost, vještine, znanje, strast nego što je ima prosječni muški vozač! Drage dame, vozačice, autoholičarke, sretan nam naš praznik! Skupa s ekipom Oktanskog sindroma želim vam sigurne ceste, nekvarljive automobile i kvalitetna a jeftina pogonska goriva!

 

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *