Fiat 124 Sport Spider 1967 – elegancija šezdsetih s potpisom Pininfarine

 

Ovog ljeta smo na jednom od meetova upoznali gospodina Željka Kavrana koji često sudjeluje na događajima tog tipa, bilo da se radi o oldltimer susretima, rally-ima ili pak style meetovima koji su namijenjeni prvenstveno mlađoj publici. Neki će reći da Fiat 124 Spider nije auto za style meetove, no mi se nećemo složiti s takvim tvrdnjama. Čak naprotiv, vrlo je poželjno da i mlađe generacije vide ovakve automobile i malo bolje upoznaju povijest automobila, jer ipak je potpuno drugi doživljaj kada automobil vidite u živo i doživite njegove gabarite , dizajn i pojavu. Za prave ljubitelje automobila je isto kao da upoznate neku divu ili glumicu koja vam se doduše ne obrati niti jednom riječi, ali sama njena prisutnost je nešto sto će vam ostati utisnuto duboko u sjećanju.

Ubrzo smo posjetili gospodina Željka u njegovom kvartu te napravili ove fotografije i video u kojem je ispričao kako je Fiat postao dio obitelji.

Pininfarinin dizajn

Fiat 124 Spider je trenutno aktualan model ovog talijanskog proizvođača koji je u skladu s trendovima autoindustrije odlučio vratiti neke ikone iz prošlosti. Međutim, kako još nismo imali prilike voziti novu inačicu koja šasiju dijeli sa Mazdom MX-5 i usput budi rečeno, proizvodi se u Japanu, nećemo povlačiti usporedbe. Za sada smatramo da je to kao kada dođete na koncert Deep Purple-a, znate da snimaju nove pjesme, ali svi su došli čuti one iz sedamdesetih.
Mi smo imali tu sreću pa smo ih posjetili 1967. godine u Hertfordshireu u samu zoru heavy metala i zaboravili da postoji išta drugo. Upravo taj dojam ostavlja ova potpisana kreacija Toma Tjaarde, koji je tih godina radio za Carrozzeria Pininfarina. Fiat 124 Spider u modernom prometu izgleda zaista nestvarno, i ako ga ugledate u retrovizoru prizor će vam se činiti nadrealan. Nama se to događalo cijelo vrijeme snimanja, a ako dodate pravu glazbenu podlogu, imate vremeplov koji vozi ravno u šezdesete i sedamdesete.

Može li novi 124 Spider dočarati barem dio emocija koji originalni daje bez da se uopće trudi? Ne znamo. Ako ga ikad dobijemo na test, javit ćemo Vam.

Piše: OS
Foto: Matej Robić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *