Fiat 130 Coupé Pininfarina – The Italian Grand Tourer

Možda se današnjim novim klincima koji tek otkrivaju svijet automobila ne čini tako, no Fiat je nekada proizvodio luksuzne automobile koji su tehnološki bili u samom vrhu industrije. Nije to bilo niti tako davno. Prije nego su počeli narušavati svoj ugled gomilom modela upitne kvalitete, iz tvornice u Torinu izašao je, između ostalih, i model 130 coupe. Bila je to izvedenica modela 130 sa četvera vrata koju su predstavili 1971. godine na sajmu automobila u Genevi, a dizajniran je u slavnoj dizjnerskoj kući Pininfarina. Bilo je to neko drugo vrijeme…

Kupljen na neviđeno

Ivica je ovaj model zamijetio još u srednjoj školi listajući neki talijanski oglasnik, no tada je, kako kaže, bez novaca to bio samo dječački san. Prvo je promijenio nekoliko Maseratija, od kojih je jednoga slagao od nule, ali s njima nije bilo baš neke sreće. “To su auti  koji zadaju probleme i puno boljim vozačima od mene”- kroz smijeh nam priča Ivica.
Bilo je to prije nekih osam godina, kada je za male novce pronašao ovaj 130 Coupe iz Modene, koji je bio oglašen u talijanskom oglasniku. Ivica je odlučio uzeti auto na neviđeno i kada je auto došao u Hrvatsku, vidio je da auto nije kompletan i zahtjeva puno rada. Nije se obeshrabrio. Većinu restauracije je odradio sam, osim lakiranja i tapeciranja koje je prepustio profesionalcima. Sada kada je auto završen, Ivica ga dosta vozi i izlaže na susretima oldtimera po cijeloj Europi. U ovih nekoliko godina napravio je preko pedeset tisuća kilometara bez ijednog kvara.

 


Fiat 130 Coupé
 bio je direktan konkurent vozilima iz više klase kao što su Mercedes SL, Jaguar XJ6 Coupe, Alfa Romeo 2000 GTV ili pak BMW 3.0 CSL. Automobil je to prilično oštrih linija, kakve su prevladavale sedamdesetih godina, a za njih je zaslužan dizajner Paolo Martin. Ako ga ikada ugledate u modernom prometu, iznenaditi će vas koliko je zapravo velik, 4,8 metara i preko tonu i pol težine respektabilne su brojke i u današnjim standardima.

Tehnički detalji

Između 1971. i 1977. godine proizvedeno ih je svega 4,491 komada od čega 400 sa ručnim mjenjačem s pet brzina. Bio je pogonjen V6 motorom zapremine 3200 kubika koji je razvijao 165 konjskih snaga što je u to vrijeme bila značajna brojka. Ovjes je također bio prilično napredan, MacPherson naprijed i straga s mogućnošću finog podešavanja, a  valja spomenuti i LSD u standardnoj opremi kao i diskove na sva četri kotača. Automobil je bio opremljen servo volanom podesivim po dubini i visini, električnim podizačima stakala, a također se moglo nadoplatiti za klima uređaj. Zvuči poprilično obično za današnje standarde, no valja imati na umu da je auto predstavljen prije 46 godina i u to vrijeme je ovo gore nabrojano bila znanstvena fantastika.

Piše: OS
Foto: Matej Robić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *