Romoda Ferenc- ostvario tunerske snove i nastavlja sanjati

Imala sam priliku čuti za zanimljiv car project u susjednoj Srbiji. Malo sam se raspitala, došla do vlasnika i njegovu priču odlučila podijeliti s vama. Pa evo tjek razgovora:

OS: Pozdrav! Možeš li se za početak predstaviti našim čitateljima?

RF: Pozdrav! Moje ime je Romoda Ferenc. Rođen sam 10. ožujka 1988. godine u Novom Sadu s prebivalištem u Inđiji. Oženjan sam, otac sam dvoje djece.

OS: Kako je počela tvoja ljubav prema automobilima?

RF: Moja ljubav prema automobilima je počela još kad sam bio mali dječak. Oduvijek sam volio automobile i makete automobila. Ljubav prema njima dala mi je volju da napravim kolekciju maketa koju i dalje čuvam. Uz oca sam naučio dosta svari sto se tiče njih i uz pomoc toga uspio sam ostvariti svoj san i napraviti auto o kome sam oduvijek maštao.

OS: Možeš li nam reći više o svojim automobilima kronološki?

RF: Moj prvi automobil bio je slavni jugoslovenski automobil- Yugo.

Na njemu sam radio svoje prve modifikacije sa sedamnaest godina; farbanje, male prerade motora, interijer, muziku, auspuh, felge i što je za mene bilo jako bitno, uspio sam napraviti vrata na daljinski. U suštini, sve su to bili grubi radovi, ali oni su mene ispunili, ucinili sretnim i zadovoljnim.

Drugi automobil, Mercedes 190.

Farbanje, felge, muzika, osvjetljenje, auspuh, sređivanje motornog prostora i motora…

Treći automobil, Ford Focus MK1.

Kada sam kupio taj auto, bio je u savršenom stanju, ali moja želja da on bude još bolji učinila je da skupim hrabrost i prijavim se za tada jednu od popularnijih emisija u Srbiji o automobilima “Pozajmi mi auto”. Na njemu su radili: zatamnjivanje stakala, auspuh, xenon svjetla, foliju preko haube i krova, chip tuning, poliranje, dubinsko pranje, sigurnosna brava Zeder i kompletan pregled motora i trapova. Cjelokupnim radom sam bio jako zadovoljan. Stavljene su druge felge koje sam sam mijenjao i muziika.

Moj cetvrti tunirani automobil i ostvarenje mog velikog sna, svima poznat iz filma i same igrice- Mitsubishi Eclipse.

Kupljen je kao polumodificiran auto. Nakon kupovine počeli su prepravci da bi izgledao baš onako kako sam zamislio.

-Full restauracija

-Boja: troslojna, narančasta candy, krov, dio prtljažnih vrata i spoiler obojan u crnu ksilarit boju koja daje poseban efekt na svjetlosti.

-Cijeli Body kit branika je Street X body kit sa spoilerom na prtljažnim vratima.

-Hauba je uređena airbrush-om s usisom na sredini.

-Retrovizori od Ferraria F430 look.

-Unutrašnjost fara je obojana u crnu ksilarit boju s crvenim angel eyes prstenovima i xenon projektorima.

 

-Felge Baracuda Racing 5×114,3 18” 8,5 jota et30 na falcu airbrush s distancama iza.

– Unutrašnjost auta je osvjetljenje plavim diodama, izvana rgb diodama s kontrolerom.

-Umjesto tvorničkog šibera stavljen je zračni usis.

-Sportski ovjes, opruge , amortizeri i cijeli trap je ojačan.

-Motor je vađen i prebojan do zadnjeg detalja kao i motorni prostor.

-Motor je atmosferski od 2l 16v 150ks, stavljena su crvena crijeva za vodu umesto tvorničkih crnih, stavljan je k&n filter, providno kućište, bregaste osovine hks kao i providna posuda za vodu. Ojačan je set kvačila kao i brzo prebacivanje brzina, prokromski ispuh kao i sportski lonac.

-Interijer je presvučen u crnu boju i narančastu umjetnu kožu. Instrument tabla je presvučena u kožu, kao i centralna konzola. Nebo isto u koži kao i volan. Plastike su rađene hidrografijom. Ubačena su sportska sjedišta, tj kadice DTS sa spotskim pojasima. Ubačeni  su sigurnosni satovi za pokazivanje temperature vode, voltmetar i pritisak ulja, kao i tablet koji je povezan sa računalom koje očitava sve parametre.

-Audio: Multimedia od 7” i video sustav u prtljažniku  od 5” i 7”. Cijeli Hifonicsov sustav u prtljažniku 2x12x 1500w , 8x obicnih zvucnika 360w s dva kondezatora od 2.0 faradea i dva pojacala, jedno pojacalo pokriva  obične zvucnike, a drugo dva woofera.

Bilo  je još nekih prerada, ali toliko je bilo da se svega ne mugu niti sjetiti. I naravno sve sam radio s puno strasti, ljubavi i svojim rukama uz malu pomoć.

OS: Što bi naveo kao uspijeh u vezi s ovim hobijem?

RF: Uspjehe brojim u mnogim poznastvima koja sam stekao i jako sam ponosan na to jer sam sa svojim ljubimcem obisao skoro cijelu Srbiju i šire; Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju i Mađarsku, a planiram i dalje. Smatram da je vikend za odmor, a odmor je za mene sjesti u auto i otputovati zajedno s prijateljima na druženje. Uvijek je pravo vrijeme za to, kao i za upoznavanje novih ljudi. Naravno obilazimo i sve skupove koje se održavaju i mogu se pohvaliti da sam bio na najvećem tuning show-u u Budimpešti na AMTS.

 

 

 

 

OS: Koje su ti želje za budućnost?

RF: Što se tiče želja i budućnosti volio bih da sva ova lijepa druženja otanu u sjećanju i da ih bude što više. I naravno da upoznam jos puno ljudi kao i do sada. Možda i neki novi projekt u vezi s nekim drugim autom. Nikad se ne zna!!! Ne smijemo stati u svojoj ljubavi prema automobilima jer to nije ljubav, to je nešto mnogo više!

OS: Što bi poručio ljudima koji također vole automobile i bave se tuning-om, style-ingom i sl.?

RF: Svim zaljubljenicima u ovaj sport poručio bih da istraju u tome što žele i da vjeruju u svoje snove, jer se oni uz malo truda i vremena ipak ostvaruju.

OS: Želiš li još nešto dodati, poručiti našim čitateljima?

RF: Svim pratiteljima i čitateljima Oktanskog sindroma  poručio bih da pozorno prate jer imaju svašta zanimljivo vidjeti i saznati u vezi automobilizma, motociklizma  itd. Također se zahvaljujem se  na lijepoj suradnji sa Oktanskim sindromom i sto ste izdvojili malo vremena za mene i moj hobi.

OS: Hvala tebi i želimo ti puno sreće i uspjeha i sretne kilometre!

Fotografije ustupio vlasnik vozila, Romoda Ferenc.

Za Oktanski sindrom u AuoHolik: Mira Bjelić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *