Strast za britanskim motociklima – Joe Cowell


Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, još kao dvanaestogodišnjak, Joe Cowell kupovao je stare motocikle i vozio ih po poljima u okolici rodnog Glastonbury-a u Engleskoj. Sa šesnaest godina kupio je svoj prvi pravi motocikl. Bio je to Triumph Tiger Cub.  Tijekom godina imao je mnogo motocikala, raznih proizvođača i oblika, ali uvijek se vraćao na one proizvedene u Velikoj Britaniji.

Preseljenje u Hrvatsku

Prije petnaest godina, nakon što je sa sinom posjetio Hrvatsku, predložio je supruzi da odu na ljetovanje. Prvo su obilazili obalu i otoke, a onda su nakon nekoliko godina vraćanja na Jadran, bez nekog prethodnog istraživanja posjetili kontinentalnu Hrvatsku. Odlučili su kupiti kuću u pitoresknom selu nadomak Zagreba i od tada žive u Hrvatskoj za koju imaju samo riječi hvale, od prekrasnog vremena do srdačnih i dragih ljudi.

The Shed

Joe je uz prekrasno obnovljenu autohtonu drvenu kuću sagradio naravno radionu, ili kako bi Englezi rekli “shed” u kojoj popravlja svoje motocikle. Proveo nas je kroz trenutni postav garaže u kojoj smo zatekli AJS 600 iz 1959. godine, motocikl koji je napravljen u sve dvadesetak primjeraka i trenutno ih u svijetu preostalo još svega nekoliko. To je ujedno i njegov najdraži motocikl kojeg vozi svakodnevno. Tu je također i originalni crni Triton sa brojem 43 koji nije restauriran za izlaganje već je uređen da izgleda upravo onako kako su ti motocikli izgledali ispred Ace Cafe-a nakon što su se na njima ulicama Londona utrkivali Ton up Boys-i. Tu je i Ducati 350 kojeg je Joe kupio u Hrvatskoj, ali to je još jedan od motocikala koji mu potvrdili da se ipak treba držati svoje prve ljubavi, a to su britanski motocikli.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *