Motul Grand Prix of Japan- Marc Marquez prvi

Marc Marquez pobjednik utrke i definitivni prvak prvenstva

Start utrke u 7 sati u jutro po lokalnom vremenu

Kao što to biva svaku godinu kad se vozi Japan, potrebno je bilo postaviti alarm u subotu i u neradnu nedjelju ustati oko 6 sati. Skuhala se kavica, upalio laptop, pronašli linkovi livestreamova koji rade bez greške i praćenje utrke moglo je započeti.

 

Startne pozicije nisu upućivale na ishod rezultata koji se zbio

Andrea Dovizioso sa starta krenuo je prvi. Iza njega redom Johann Zarco, Jack Miller, Cal Crutchlow, Andrea Iannone, Marc Marquez, Maverick Viñales, Alex Rins, Valentino Rossi, Alvaro Bautista,… Već na prvim metrima staze vodeći u ukupnom poretku prvenstva Marc Marquez, istisnuo se iz drugog startnog reda među vodeće. Imali smo priliku gledati ga u izravnim duelima s Cal Crutchlowom s kojim se borio za drugu poziciju. Obzirom na Calovu čestu sklonost padovima, ove bitke gledali smo sa strepnjom sve dok Marquez nije razriješio ovaj dvoboj u svoju korist. Nakon što je Cal sa svojom Hondom posustao, započeli su dueli za prvu poziciju. Vozio se MM93 na svojoj Hondi popriličan broj krugova iza Talijana AD04 na Ducatiu, a onda su počeli napadi. Osim atraktivnih pretjecanja, pretjecanja, imali smo priliku vidjeti jedno blago izlijetanje van staze Marqueza bez posljedica i pad Doviziose.

Prolaskom kroz cilj Marquez potvrdio titulu svjetskog prvaka

Pobjedom u Japanu Marc Marquez na ljestvici ukupnog poretka MotoGP sezone 2018. čvrsto je zasjeo na prvu poziciju s prednošću od 102 boda ispred drugoplasirang Anrea Doviziose i trećeplasiranog Valentina Rossia sa zaostatkom od 111 bodova. Ovom pobjedom MM93 osigurao je sebi još jednu titulu svjetskog prvaka u kraljevskoj klasi MotoGP natjecanja iako su do kraja sezone ostale još tri utrke za odvoziti.

Padom Anrdrea Dovizioso poklonio Ccu, ARu i VRu bolje pozicije

Kao što sam rekla, nakon što je Dovizioso pao, Marquez je mogao nesmetano prvi prijeći ciljnu crtu. Samim tim i Crutchlow imao je drugu osvojenu poziciju, a Rins treću. Nesvakidašnji prizor na podiju svkako. Valentino Rossi obzirom na pad Doviziose kroz cilj je prošao četvrti. Nekako uvijek obratimo pozornost na njegove (ne)uspjehe obzirom na bogatu karijeru punu dobrih rezultata.

Peta titula u kraljevskoj klasi u Marquezovim rukama

Mladi vozač Honda Repsol Teama danas je osigurao svoju petu titulu svjetskog prvaka u kraljevskoj klasi MotoGP natjecanja. Time se izjednačio s legendom ovog sporta  Mick Doohanom. Što se tiče titula u najjačoj klasi, ispred Marqueza još uvijek su Valentino Rossi s osvojenih sedam i Giacomo Agostini s osam osvojenih titula. Obzirom na to da Marquez ima svega 25 godina, vrlo je realno očekivati da će kroz nastavak karijere uz svoj talent, hrabrost i Hondinu kvalitetu osvojiti još koji naslov svjetskog prvaka.

Sedma titula svjetskog prvaka kroz klase MotoGPa

Svoju današnju pobjedu, osiguranu titulu svjetskog prvaka, Marc Marquez proslavio je tako što je dotrčao do videoigre postavljene uz stazu u Japanu i odigrao simuliranu vožnju u kojoj je on sam pobjednik razine 7 što je simboliralo njegovo sedmo osvanje titule prvaka ukupnog zbroja klasa. Rekord skupljenih titula (u raznim klasama natjecanja) još uvijek drži Giacomo Agostini s osvojenih 15 titula. Iza njega s 13 Ángel Nieto, a onda treće mjesto dijele Valentino Rossi, Mike Hailwood i Carlo Ubbiali s 9 osvojenih titula.

Drugo mjesto prvenstva još je otvoreno

Iako je titula svjetskog prvaka tekuće sezone MotoGP natjecanja već riješena stvar, ostalo nam je ispratiti tri zadnje utrke i vidjeti hoće li Valentino R. uhvatiti Andreu D. za kojim trenutno zaostaje 9 bodova ili ga prestići. Današnjim padom Dovizioso ne samo da je preuranjeno Marquezu osigurao titulu, nego i ugrozio je svoje drugo mjesto u ukupnom poretku. Bitka za drugo mjesto ostavlja žar gledanja natjecanja sljedećih utrka aktivnim.

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

*Fotografije preuzete s MotoGP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *