Sunbeam Tiger – nepoznati Bondov automobil

Stara receptura

Današnja priča će vam na prvu zvučati poznato. Uzmete mali britanski roadster, u ruke ga primi legendarni Carol Shelby i ugura američki V8 u njega i stvori čudovište za cestu i stazu, samo u ovom slučaju se ne radi o AC/Shelby Cobri, već se radi o Sunbeam Tigeru.

Sunbeam Tiger je nastao na osnovi Sunbeam Alpine, malog roadstera iz Roots grupacije čija je karoserija proizvedena u tvrtci Pressed Steel, a mehanika i šasija su preuzete od Hillman Huskya. Ideju za Sunbeam Alpine sa V8 motorom je pokrenuo direktor prodaje u USA Ian Garrard, kako bi potaknuo prodaju u USA. Roots grupacija je dala zeleno svijetlo za projekt i za razvoj su uposlili Carol Shelbya i vozača utrka Ken Milesa. Svaki od njih je izradio jedan prototip. Na kraju je odabran Shelbyev model te je poslan u Britaniju na testiranje i završne dorade. Shelby je odabrao Fordov 4.3 litreni V8, isti je korišten i u Cobri, no ovdje je snaga smanjena na 161ks. Sunbeam Tiger nije bio samo Alpine sa ugrađenim V8, bio je to mnogo više. Obzirom da je Alpine bio predviđen za mali 4 cilindrični 1.5 motor, Shelby je modificirao i ojačao šasiju, ugradio je bolji ovjes i jače kočnice, mjenjač Borg-Warner s četiri brzine, ojačanu stražnju osovinu, upravljački mehanizam s nazubljenom letvom, dvostruki Fordovov rasplinjač i brojna druga poboljšanja.

Sličan, a različit

Tiger je bio samo izvana sličan, a zapravo podosta različit automobil od Alpine. Tigera su odavale diskretne oznake, mrežasta prednja maska i kromirani detalji. Krajni rezultat je bio auto težine 1160kg koji je pokretan sa 160ks ubrzavao do stotke nešto ispod 10 sekundi te postizao 196km/h. Ne zaboravite, pričamo o šezdesetima, to su bile ozbiljne performanse. Shelby je pregovarao da bi Tiger sklapali u njegovom pogonu u Venice, California, međutim Roots je odlučio uvesti Fordove motore u UK te su auti sklapani u Jensenu, a Shelby je dobio postotak na svaki prodani primjerak. Unatoč sličnom receptu kao i kod Shelby Cobre, Sunbeam Tiger je ipak drugačiji u vožnji. Više je rafiniran i nemate dojam da vas pokušava ubiti. Sjedala su udobnija, volan je podesiv po visini i sve odiše notom luksuza. Poslije tri godine proizvodnje, 1967. stiže i snažniji Tiger II s 4,7-litrenim V8 agregatom. Ovaj je istiskivao 200 KS pri 4400 o/min. S ovim motorom Tiger postaje još brži. 0-100km/h mu je trebalo 7.8 sekundi, a na brzinomjeru se moglo nakupiti i okruglih 200 km/h. Njegova slava bila je, međutim, kratkog jeka.

Preuzimanje od strane Chryslera

Tvornicu Roots iste godine preuzima američki gigant Chrysler, koji, razumljivo nije namjeravao podržati automobile pokretane agregatima konkurentskog Forda. Alpine se prestaje proizvoditi 1968. godine. Ovaj cool mali auto je često korišten i u filmskoj industriji. Vozio ga je Arnold schwarzenegger u Komandosu i Michael Caine u filmu Get Carter, a slabijeg brata, Alpine je vozio legendarn Shean Connery u prvom filmu serijala o James Bondu: Dr. No Proizvedeno je oko 7000 primjeraka, a cijene im se danas kreću od 35 000$, no očuvani primjerci postižu cijene i preko 100 000$.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *