McLaren Foxbody Mustang

Mustang McLaren M81 bio je prototip Foxbody Mustanga opremljenog 2.3L turbo motorom koji su  u McLarenu tunirali i sastavili, te dodali Garret T3 turbo i boost controller. Često se vjeruje da je M81 prvo vozilo SVO-a iz Fordove nove divizije specijalnih vozila. Dok je planirano da bude proizvedeno 250 M81 Mustanga, nakon prvog prototipa napravljeno je samo 10 automobila.

RANE GODINE
U kasnim 70-ima Ford je želio skrenuti pozornost na 2.3L turbo motor zbog energetske krize i smrti big block V8 motora. Kako bi pomogao u širenju svijesti, Ford je dao odobrenje za poseban projekt koji će postati izlog za Fordov novi turbo četverocilindrični motor. Todd Gerstenberger i Harry Wykes surađivali su na dizajnu novog M81 McLarena, a prototip su dovršili u proljeće 1980.  Zahvaljujući velikom pozitivnom odgovoru na prototip, Fordova divizija za motosport i McLaren su  dobili odobrenje za ograničenu vožnju od 249 vozila za početak proizvodnje 1981. godine.

Mclarenov tunirani 2.3 litreni turbo  motor je razvijao 175ks,  ovjes je dorađen Koni oprugama i amortizerima, a stabilizatori i tvrđi seleni  su iskorišteni sa policijskog Foxbodya.  Kočnice su ojačane 270mm diskovima, čeljustima sa V8 Mustanga  i sportskim pločicama sprijeda, dok su straga instalirani 230mm “doboši”.  Felge su BBS 8×15″

 

Eksterijer ovog Mustanga je prilično izmjenjen u odnosu na standarni i djeluje prilično agresivno: Prednji kraj je dobio  splitter, zatvorenu masku i haubu sa funkcionalnim otvorima za odvod topline a bočno je proširen novim čeličnim blatobranima sa otvorima za hlađenje kočnica.

 

Interijer je dobio upgrade u obliku Recaro LS sjedala, Racemark kožni volan, roll cage, Stewart-warner instrument tablu i pločicu sa potpisom McLarena i serijskim brojem.

NEUSPJEŠNA PROIZVODNJA
Iako je prototip imao iznenađujuće veliku količinu pozitivnih povratnih informacija, M81 se nije dopao potrošačima po silnoj cijeni od 25.000 dolara. Zbog toga su ručno izrađeni automobili naišli na nevjerojatno kratak broj od odobrenih 249 vozila proizvevši samo 10 automobila osim prototipa. Dok M81 nije sustigao, mislilo se da je to utrlo put kasnijem SVO Mustangu.

SVO Mustang

Opremljen četverocilindričnim motorom od 200 konjskih snaga, ovaj automobil je odgovarao sposobnosti upravljanja i ubrzanja svojih braće i sestara s pogonom na V8. Problem je u tome što je  četverocilindrični turbo koštao puno više od V8-a tako da su prodajni rezultati izostali, ali kolekcionari danas počinju pokazivati interes.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *