Sušenje auta – četvrti korak car detailinga

Uz pomoć našeg partnera Forea OCD približit ćemo vam car detailing kao način održavanja vašeg vozila. Tako će ova tema biti sušenje auta – četvrti korak car detailinga kojem ćemo vas nastojati podučiti. Koji su sve načini sušenja i koliko bezazleni za lak vašeg ljubimca itd. Pa krenimo…

koji su sve načini sušenja auta?!

Nakon što smo odradili pretpranje, pranje kotača i auta onako kako smo u dosadašnjim člancima opisivali, možemo prijeći na sušenje auta. Ova radnja koju nikako ne smijemo uzeti “zdravo za gotovo” zapravo ima nekoliko varijacija. Koji su sve načini sušenja auta?! Ukoliko ih znate više, vjerojatno ih se često ne sjetite primjeniti ih, pa evo ih u popisu:

1. Beskontaktno, tj zrakom – Ovdje se koristi Carbon Collective Air Force 1 Car & Motorcycle Dryer koji ovisno o želji korisnika puše topli ili hladni zrak tjerajući vodu s površina automobila. Zapravo ovo je sigurni način kojim nećemo sušenjem ostaviti nikakav “potpis” na svom laku.

2. Vodom iz niskotlačnog crijeva – Ovdje je riječ o načinu sušenja na koji mnogi zaboravljaju koristeći visokotlačne perače, tj miniwashe. Naime, ako iskoristite obično crijevo za vodu i laganim mlazom prelazite po površini tek opranog auta, mlaz će na svom putu do tla skupiti sve kapljice vode s laka. Ovim načinom nećete u potpunosti osušiti svoj auto, ali svakako ćete jedan veliki dio kapi ukloniti. (Ovisi i kakvu zaštitu na autu imate.)

3. Silikonskim pomagalom za sušenje – Monster Shine Silicone Wiper Blade Squeegee  koji se prilagođava krivinama i konturama površine kako bi se u potpunosti uklonila preostala voda s površine. Važno za napomenuti je da ovo pomagalo može biti bezazleno za lak ali ako je  neoštećeno i ako je lak u dobrom stanju. Ukoliko silikonom povučemo neko smeće, vući ćemo ga cijelom dužinom panela.

4. Ručnici i krpe – Najčešće korišten oblik sušenja. U širokoj lepezi ponude ručnika i krpa je doista za svakog pravi izbor.

Work Stuff ručnici Beast, KING, Monster

Chemical Guys ručnici Miracle Dryer, Fatty Orange Super Dryer Towel, Woolly Mammoth Drying Towel

Monster Shine ručnici Deluxe Fluffy Dryer Towel

Ručnike koristimo tako da ih “nabacimo” na panel auta i lagano (primivši za dva kuta) povučemo ka sebi. Na taj način oni upiju svu vodu u sebe. Drugi način je tzv. tapkanje. Oba su ispravna i ovise o korisniku i vrsti njegovog ručnika.

Postoji i jedan proizvod proizvođača Work Stuff pod imenom Magneto Drying Towel – ušivena tri magneta za postavljanje na lim auta u svrhu sprječavanja curaka nakon finalnog sušenja auta.

održavanje ručnika i krpa

Ručnike i krpe ćete prati na maksimalnih 40 stupnjeva i UVIJEK bez omekšivača. Ukoliko ih sušite neizložene direktno sunčevoj toploti, perete na ispravan način, potrajat će duže nego možete zamisliti. Nakon svakog korištenja, ručnik je dobro rastresti/protresti kako se vlakna ne bi zatvorila. Ukoliko imate zaštitu na autu koju ručnici i krpe mogu skupiti u sebe, to će također utjecati na njihovu moć upijanja. To je očigledan znak da ručnik treba pranje. Ono što sam ja zaključila je da nakon što odbija vodu jer je pun voska, a opran je- u život će ga vratiti sušilica rublja. Ne sušite ih na maksimumu! Isto tako im možete vratiti “dušu” tako što ćete u proces pranja umjesto omekšivača staviti žlicu-dvije octa. Ali kad doista “izdahnu”, opskrbite se novim ručnikom, jer stari je sigurno dovoljno dugo i dobro služio i zaslužio mirovinu!

savjet više…

Sušenje auta je potrebno odraditi što brže (uz spretnost). Voda će se kraće zadržati na površini i smanjiti se rizik od kamenca koji nastaje isparavanjem. Treba paziti da se auto pere i suši u hladu, površina laka da nije nije vruća. Bez obzira što ste se opremili ručnikom, ponesite sa sobom i koju krpu- trebat će vam za štokove i tzv curke. Redovno održavan auto brže će se sušiti, stoga-spremni ste za sljedeći korak kako bi i Vaš auto postao dio te kategorije.

Jelenska koža?

Jelenska koža je dio EX YU tradicije. Gotovo da nije bilo auta koji nije nju, strugalicu za led i cockpit spray imao u prtljažniku. Naime, u to vrijeme bio je to vrhunac održavanja automobila. Vrijeme kad je šampon za kosu od breze i pranje na rijeci bilo znak da netko mari za automobil. (Fotografija je preuzeta s interneta.)  Gotovo da me obuzima nostalgija, ali jedno veliko NE! Originalna Kanebo krpa navodno je dobar proizvod. Naše tržište originalnu ne nudi i ja se s njom nisam srela. Sve drugo je žargonski rečeno “fuš”. Ako već koristite ovako nešto, potrudite se da nije poderana, puna trunja i da je mokra i nezgužvana dok je vučete po svom laku.

Sušenje tehnikom povlačenja ručnika

Prva fotografija pokazuje kako je položen na mokru površinu, druga pokazuje suhoću površine koju ručnik ostavi iza sebe. Korišten je Monster ručnik proizvođača Work Stuff. Ovaj ručnik je ženskom dijelu FOREA OCD teama favorit. Muški dio skloniji je Beastu. Vi ćete svog favorita već naći. I slobodno nam recite koji je i zašto.

Nadam se da sam vam približila ovu temu i da ćete se upustiti u ovaj čarobni svijet detailinga i okušati se u njemu! Ukoliko imate dvojbe, pitanja u vezi s ovom temom, pišite u inbox fb stranice. Mi ćemo (uz pomoć Ive Belić i Davorina Predavec, vlasnike Forea OCDa) odgovoriti javno bez da vas spominjemo imenom. Tko god kreira račun na web shop Forea OCD i pospremi u košaricu jedan od proizvoda namjenjenih za sušenje, unosom koda OSDETAILING dobija pravo na 10% nižu cijenu. (Vrijedi do kreiranja idućeg članka s drugom temom). Jednog od čitatelja nagradit ćemo nečim namjenjenim za sušenje auta. Vaš zadatak je članak podijeliti na vlastitom facebook profilu pod postavkama „javno“ i logično ostaviti like na stranicu našeg sponzora, a mi ćemo putem programa za slučajni odabir odabrati nagrađenog.

Za Oktanski sindrom u AutoHolik: Mira Bjelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *