Honda Civic i-VT – egzotični Hot hatch by Ivan Novak | Ep 10


Danas nisu nikakvo čudo niti novost, ali u osamdesetima se gotovo svaki proizvođač okušao u toj novoj “Hot hatch” klasi koju je predvodio popularni Golf GTI. Recept je bio jednostavan; uzmeš obiteljski auto srednje klase i uz malo poboljšanje ovjesa u njega ugradiš nepotrebno jak motor, te ga malo estetski doradiš kako bi se razlikovao od ostalih. Naravno, neki su to radili uspješnije od drugih, ali neki od tih automobila nikada nisu imali kultni status kao što su to imali Golf GTI, Peugeot 205 GTI ili Renault 5 GT. Jedan od tih hot hatch-eva je bila i Honda Civic i-VT.

Prvi VTEC

Upravo je i-VT bila opremljena sa prvim VTEC motorom kojeg je Honda ugradila, i to je, sada već legendarni B16 sa deklariranih 150 ks (160 ks). Ta snaga iz samo 1.6 litara obujma respektabilna je brojka i danas u vrijeme modernih turbo motora, a prije gotovo trideset godina zasigurno se s lakoćom mogla nositi s većinom pripadnika klase. Upravo takav očuvani primjerak pronašli smo u Zagrebu kod Ivana Novaka.

O popularnosti ovog malenog hot hatch-a govori i situacija koja nas je nedugo nakon snimanja zatekla na obližnjem parkingu. Naime, kako je Ivan osjetljiv kada mu se netko ‘mota’ oko auta, tako su i dva gospodina koja su proučavala auto ostala zatečena primjerkom koji su ugledali, a bogme i intervencijom vlasnika. U razgovoru potaknutom znatiželjom, jedan od dvojice nam je otkrio kako je imao isti takav primjerak, te se s osmijehom na licu prisjećao mladosti. Bilo ga je gušt slušati.

“E to je auto a ne ovi današnji, to je jedini auto koji je pouzdan da s njim čovjek može bez brige na drugi kraj svijeta i nazad, tada rijedak a danas još rijeđi, predivno ga je vidjeti” – samo su neki od komplimenata koji su bili udijeljeni na račun malene kultne jurilice. I nisu jedini, jer kako kaže Ivan, svako toliko ga u prometu i na parkingu znaju zaustaviti kako bi mu se nadivili.

Još malo pa oldtimer

Ovaj izuzetan primjerak uskoro postaje oldtimer, i tako polako ulazi u probrani krug ‘kulturne baštine’ svakog ljubitelja oktana. Nekada san svakog dječaka, gotovo savršeni omjer snage i kvalitete, nevjerojatan visokoturažni motor, danas mnogima može ukazati na to što automobil zaista jest.

Foto: Matej Robić i Ivor Varošanec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *