Honda CRX, zaboravljeni japanski klasik

Honda je kao proizvođač automobila uvijek bila zanimljiva mlađoj populaciji, koja si nije u mogućnosti priuštiti sportske automobile. Japanski znanstvenici uvijek su imali način da svoje automobile naprave posebnima, od lagane i kompaktne karoserije, do visokih performansi. U ovoj priči predstavit ćemo vam Hondu CRX. Japanski klasik na tržište je izašao 1983. godine te se proizvodio do 1997. godine u tri generacije.

Honda CRX je svoju pažnju kod kupaca privukao svojim performansama i mogućnosti vožnje kao pravi superautomobil, te je uvijek bio u mogućnosti konkurirati puno jačim protivnicima na utrkama i samim tim se zavukao pod kožu ljubiteljima adrenalina.

Svoju priču će nam ispričati jedan od rijetkih ljubitelja automobila iz zemlje izlazećeg sunca u Bosni i Hercegovini, koji je vlasnik predivne Honde CRX druge generacije, Emir Taljanović iz Sarajeva.

Emir Taljanović je dvadesetdevetogodišnjak iz Sarajeva koji je po profesiji novinar, bavi se fotografijom, videoprodukcijom i marketingom. Svoje slobodno vrijeme odlučio je posvetiti svojem limenom ljubimcu te se iz priloga može viditi koliko je truda i ljubavi uloženo kako bih postigao besprijekoran izgled.

Zašto baš Honda CRX?

„Jednostavno, CRX je klasik, van vremena, prava atrakcija. Danas imamo mnogo skupljih i mlađih automobila, no CRX je uvijek zanimljiv i privlači pažnju svojom elegantnom linijom i snažnim motorom koji ovoj harmoniji daje sklad“ kaže Emir uz osmjeh na licu koji ne silazi dok priča o svom limenom ljubimcu. Davne 1991. Godine kad je ovaj klasik napustio tvornicu u Japanu, i svoj put pronašao prema BiH. Mogao se pohvaliti punim paketom električne opreme koja je između ostalog uključivala: klimatizacijski uređaj, krovni prozor itd.

Emir trenutačno auto koristi svakodnevno iako je natjecatelj na utrkama ubrzanja, uz prijatelje i kolege iz AMK Racing team-a koji su djelomično i zaslužni za trenutni izgled automobila. Inače AMK Racing team trenutno broji 12 članova, među kojima se ističu Emir Heljić i Samir Oprašić koji su takoder vlasnici Hondi CRX namjenjenih za utrke ubrzanja na 402m, uz kojih posjeduju još nekolicinu raznih Hondinih modela za svakodnevnu upotrebu.

Kako se razvijao projekt?

Emir kaže kako troškove i trud koji je uložen u auto niti jedan kalkulator na svijetu ne može izračunati, ali isto tako dodaje da ne žali ni novac ni trud koji je uložio u auto te kako planira i dalje ulagati u svoj automobil, jer kad se ovakav auto napravi, on se više ne kvari. U svom serijskom izdanju automobil je imao puni paket opreme, te ga je pokretao 1,6 litreni D16A9 motor koji je nedavno zamijenio projekt motor koji je u krugovima Honda ljubitelja poznat kao „Type R za siromašne“. Motor je sastavljen od više različitih motora za što je zahvalan AMK Racine team-a, među kojima se ističu blok motora iz legendarne Honde Integre Type R, glava B16A2 koja je portana i polirana, klipovi od Honde Type R šeste generacije, koji su ugrađeni zbog visoke kompresije, te razni drugi dijelovi koji su zamijenili originalne zbog postizanja što veće snage motora, koja iznosi 230 konjskih snaga, što je impresivan podatak kad se govori o atmosferskom agregatu.

Posljednje izmjene koje su se dogodile na automobilu bile su estetskog karaktera, te je napravljen zahtjev promjene limarijskih dijelova koji su zamijenjeni novima, te je automobil lakiran u originalnu crvenu (Rio red) boju. U budućnosti Emir planira složiti unutrašnjost automobila koja će podsjećati na prava natjecateljska vozila te će je krasiti Sabelt Racer sportska sjedala, Takata sportski pojasevi u 6 točaka, te Sparco natjecateljski kavez, dok će kontrolna tabla i ostatak unutrašnjosti ostati netaknuti kako bih dobio fuziju nove i stare tehnologije te tako postigao predivan izgled i sigurnost u slučaju nesreće.

Za kraj Emir na pitanje zašto je Honda toliko posebna odgovara: „Što bih moj drug Laki rekao: Dobra su i druga auta, ali ne dovoljno dobra.“

Piše: Ivan Ćupić Beko

Foto: Emir Taljanović, Petrolhead Photography

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *