Austrijanac Mayr-Melnhof obranio naslov – 7. INA Rally Kumrovec 2018

Austrijska posada u sastavu Niki Mayr-Melnhof i Thomas Zeiser u Ford Fiesti R5 s ukupnim vremenom od 31:37,7 minuta odnijela je pobjedu u sedmom izdanju INA Rally Kumrovec 2018.  koji je bio u organizaciji Auto kluba Delta Sport iz Zagreba i kojim je počelo Prvenstvo Hrvatske.

Niki Mayr-Melnhof i Thomas Zeiser u Ford Fiesti R5

“Bio je to jedan težak rally, drugačiji od prošlogodišnjeg, ali uspjeli smo preživjeti i ne zapeti nigdje. Bilo je snijega, ali zabavili smo se i gurali do kraja. Bilo je fantastično voziti ovdje. Sretan sam novom pobjedom“ zaključio je Niki Mayr-Melnhof.

Drugo mjesto pripalo je hrvatskoj posadi Krisztian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5) koji su za Austrijancima zaostali 1:20,2.

Krisztian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5)

“Ovo je dobra utrka, dobro je vrijeme za mene. Rute su teške, ali to volim. Sretan sam. Niki je dobar vozač, drugo mjesto je dobar uspjeh i to mi je vrlo bitno“ rekao je aktualni prvak Hrvatske Krisztian Hideg.

Treće mjesto osvojila je još jedna hrvatska posada Zoran Raštegorac i Damir Bruner (Mitsubishi Lancer EVO IX) s ukupnim vremenom 34:05,8.

Zoran Raštegorac i Damir Bruner (Mitsubishi Lancer EVO IX)

“Zahvalio bih svima koji su radili na stazi. Stvarno su morali dati nadljudski napor da staza bude takva kakva je. Imali smo strategiju i vozili smo cijelo vrijeme isto. Za dva starca mislim da je treće mjesto vrlo dobro“ rekao je Raštegorac.

Od 40 posada iz četiri zemlje koje su došle u Kumrovec, 34 su bile hrvatske, a na kraju tri posade nisu završile utrku, a jedna nije ni startala na brzincima.

Pomalo je sve izgledalo kao zimska utrke  WRC-a

Iako je u Kumrovcu pao snijeg organizatori imaju razloga za zadovoljstvo jer navijači su ponovno bili uz stazu, a utrka je uspješno obavljena.

“Ove godine smo imali teške pripreme, ali uspjeli smo. Malo je izgledalo kao Švedska, malo kao Monte Carlo. Mi smo se malo tome potajno nadali, ali malo smo se i bojali“ rekao je direktor utrke Željko Štefanić.

Zanimljivo je za istaknuti da je Rally Kumrovec već tri puta osvojio godišnju nagradu Hrvatskog auto i karting saveza za najbolje organiziran rally.

Već godinama publika prepoznaje rally u Kumrovcu kao događaj koji donosi atraktivne vožnje uskim stazama te s dosta skokova. Ove godine osim atraktivne staze, Kumrovec je ponovno imao i impresivni vozni park. Među prijavljenima je bilo čak šest iznimno skupih automobila klasifikacije R5, isto koliko i prošle godine, no zbog vremenskih uvjeta došla su ih samo tri.

U dosadašnjih šest utrka najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi, koji je pobijedio tri puta, a prošlogodišnji pobjednik Mayr-Melnhof ponovno je uzeo pehar.

Janos Szilagyi i Alexandra Varadi

Automobilizam u Kumrovcu seže još iz 70-ih godina prošlog stoljeća otkada se tamo vozio Auto-moto Rally Kumrovec, jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u bivšoj Jugoslaviji, a 2011. godine rodila se ideja o oživljavanju Kumrovca i stavljanja ga na automoto kartu Hrvatske. Tako se 1. Sprint rally Kumrovec održao 1. i 2. travnja 2011. godine, a bio je ujedno i prvo natjecanje sezone Prvenstva Hrvatske.

Ovogodišnji  7. INA Rally Kumrovec održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza. Boduje se kao Međunarodno FIA zonsko natjecanje, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo HAKS Sjeverne lige.

Više fotografija pogledajte OVDJE

Foto: Tom Dujmović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *