Povratak Hrvata, ovaj puta na Dakar Rally 2019

Kratka povijest

Ideja o utrci rođena je 1978. godine, nakon što se francuski vozač Thierry Sabine izgubio u pustinji i zaključio da bi bilo sjajno organizirati rally kroz pustinju. I tako je sve počelo 26. prosinca 1978. godine kada je na pariškom trgu Trocadéro startao prvi takav rally. Već iduće godine, u svojem drugom izdanju, start tada novog rallya pomaknut je na dosada tradicionalnu Novu godinu. 2002. godine premješten je u francuski gradić Arras, gdje se tada i službeno počinje nazvati “Dakar Rally“. Utrka se poslije toga tradicionalno vozila od nekog europskog grada (dugi niz godina bio je to Pariz) do Dakra, pa do glavnog grada Senegala. Kroz izvjesno kratak vremenski period Dakar Rally stekao je glas najtežeg, najsurovijeg i najpogibeljnijeg rallya.

Kroz godine, obzirom na okolnosti sigurnosnih prijetnji članova Al-Qaide, te ubojstva četiri francuska turista u Mauritaniji, rally je 4. siječnja 2008. godine – dan prije planiranog početka, otkazan. Nakon spomenute godine u kojoj je nastupila pauza, 2009. godine seli u Južnu Ameriku gdje je tada uvedena i četvrta kategorija natjecalja uz prvotne tri, tzv. Quad kategorija, a 2017. godine dolazi nadopuna i petom kategorijom specijalnih terenskih vozila UTV (Utility Terrain Vehicle). Na rallyu je do danas poginulo 70 osoba, od čega je 28 natjecatelja.

Povratak Hrvata

U 2019. godini ćemo na startu najprestižnijeg rallya na svijetu imati priliku pratiti hrvatsku posadu ŠaškinBitterman koji nastupaju pod BBR TEAM bojama. Vozilo s kojim nastupaju jest CAN – AM Maverick X3, snage cca. 200 ks i 850 kg težine. Nose prijavni broj 382, a pod njihovim sponzorima su na službenim stranicama Dakar rallya navedeni Motul i Allianz osiguranje.

Danielu Šaškinu je trebalo deset dugih godina da se konačno vrati na Dakar reli. Nakon relija davne 2009. godine gdje nije uspio završiti rutu zbog tehničkih poteškoća, Daniel Šaškin se vraća u utrku, u pratnji svojeg prijatelja i suvozača, Saše Bittermana. Želi nadmašiti svoj tadašnji pokušaj i sve probleme koje je imao sa svojim automobilom. Pojava tzv. ‘SideBySide’ vozila prije nekoliko godina i stvaranje posebne kategorije na Dakaru natjerali su ga da se vrati i, kako kaže – “dovrši ono što je započeo”. Unatoč tome što ne zna što ga očekuje u dinama Perua, Saskin, koji se natjecao u više od 100 skupova u svojoj karijeri, želi napokon doći do cilja i kročiti na podij.

Saša Bitterman je u ulozi suvozača od 1995. godine. Iza sebe ima preko 150 rally natjecanja prvenstva Hrvatske te diljem Europe.  Bio je suvozač prvaka Hrvatske 2009. godine, te 3 puta nacionalni vice prvak Hrvatske. Kao vozač iza sebe broji 20 brdskih utrka pod državnim prvenstvom, od čega je tu nekoliko ‘podijuma’ i 1 pobjeda. Zabilježio je i prvi nastup na “Baja – Rally Portalegre 500” natjecanju u Portugalu ove godine sa SSV-om.

Uz spomenutu posadu Šaškin-Bitterman, još se jedan Hrvat odvažio sudjelovati u Dakar rallyu. On je Tomislav Glavić, suvozač argentinca Martina Maldonada kojega je Martin rado nazvao “mehaničkim stručnjakom s dva sporna pitanja“. Tomislav je 2014. i 2016. godine nastupio kao navigator Juana Manuela Silvae, a ovo mu je prvu nastup uz Martina Maldonada.

 

Zanimljivosti

TV prijenos rallya emitira se uživo u 189 zemalja svijeta, a procjenjuje se kako u svijetu oko 296 milijuna ljudi prati Dakar rally, od čega čak 130 milijuna Brazilaca.

Hubert Auriol je 1992. godine postao prvi vozač koji je osvojio Dakar rally i na dva i na četiri kotača. Kasnije je to pošlo za rukom jedino Stéphane Peterhanselu.

Startnina za Dakar rally iznosi 26.000 € i mora biti uplaćena najkasnije 2 mjeseca prije zaključenja natjecateljske liste.

 

 

Autor: Ivor Varošanec
Izvor fotografija: Facebook / NOVA TV / DAKAR RALLY – službena stranica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *