Opel Kadett 200tS – GSi kojeg nikada nismo dobili

Ne, ovo nije dobro poznata Astra GSi, ovo nije ni Astra (jer se u Africi Astra prodavala kao Kadett), ovo je njen mlađi i zlobniji brat koji nema milosti na stazi. Dok drugi proizvođači inače u svoj „Final Edition“ aute stavljaju možda posebnu boju ili par posebnih dodataka i par znački, Opel je sa Astrom htio pristupiti drugačije cijeloj situaciji, pa je zato stvorio 200tS; ultimativnu verziju Astre F.

Kadett Superboss

Proizvođači su oduvijek radili “posebnije” aute za tržište Južne Afrike, jer naravno, tamo nije ista situacija kao u Europi gdje je potražnja za veće i što luksuznije aute veća. Prije ovog Kadetta (Astre F), bio je Kadett (E) Superboss i on je bio Južno Afrička ekskluziva, znači nijedno drugo tržište nije imalo u ponudi taj moćniji Kadett od 167 konja je bio homologacija poznatijeg Kadetta koji je bio u Grupi N u reliju. Kao što možete i zamisliti, Superboss, odmah je postao legenda Južno Afričkih staza i ulica zbog svoje niže cijene i u ono vrijeme, dobrih performansi. Tako dolazimo do Kadetta 200tS ili kako bih ga mi objasnili, GSi sa 5ero vrata, no, on je puno više od toga. Na prvi pogled izgleda kao da je netko uzeo maminu Astru F i stavio GSi branike, no tu je puno više rađeno. „Obični“ C20XE je zamijenjen sa C20LET iz Calibre, a 5 stupnjevski mjenjač je zamijenjen s 6 stupnjevskim ručnim Getrag mjenjačem. Uz turbo i drugi motor Kadett/Astra skočila je sa 150konja na 214 konja, a u imenu 200tS, t je značilo Turbo. Odgovorni za ovaj monstrum je bio Delta Motors Corporation koji je ujedno i servisirao i održavao sve Kadette 200tS.

Zanimljivo je što se dogodilo kada bih se pokvario Getrag mjenjač: umjesto da se Getrag mjenjač popravi kada bih se pokvario, on se uvijek zamjenjivao s novim, a stari koji pokvaren bih se poslao nazad u Njemačku, ali problem je nastao kada mehaničari u Delti nisu znali kako izvaditi cijelu konstrukciju jer Getrag nije poslao posebne alate za rastavljanje cijele getribe. Tako da većina 200tS danas ima običan 5 stupnjevski mjenjač, jer jednostavno Getragov 6 stupnjevski nije pouzdan, a i treba previše vremena da se zamjeni.

Nije bio bez problema

Getrag mjenjači nisu bili jedini problem Kadetta 200tS… imali su veliki problem pregrijavanja, koji je u većini primjeraka riješen jednostavnom modifikacijom, ubacivanjem većeg aluminijskog radijatora, ali to je onda značilo da će se snaga smanjiti za 13 KS. Najveći problem je zavijanje kotača uzrokovano okretnim momentom motora ili Torque Steer. Takav problem imaju u današnje vrijeme Astre OPC i razlog je više manje taj da Opel ne razmišlja previše oko posljedica stavljanja dosta jakoga motora s velikim obrtnim momentom u auto od 1000 kg. Pošto je Delta znala za taj problem, organizirali su testnu vožnju uz instruktora koji bih podučavao buduće vlasnike 200tS kako upravljati autom pri ovakvim situacijama.

Jeftiniji i brži od Golfa VR6

Kao što sam prije rekao, 200tS je odmah postao legenda na ulicama Južne Afrike, a razlog je jednostavan. Cijena! Kadett 200tS bio je jeftiniji i brži od Golfa VR6. Iako Astra GSi nije dolazila s kožnim sjedalima i malo luksuznijim dodatcima, Kadett 200tS je imao sve što se moglo poželjeti u autu koji je blizu cijeni veće limuzine, pa su tako inženjeri počeli stavljati luksuznije dodatke u 200tS, poput klime, putnog računala, električne podizače stakala, ABS itd. Naravno to je sve otežalo 200tS pa je nakon svega toga imala 1300kg, dok je običan GSi bio 200kg lakši.

Kadett 200tS dolazio je u svim oblicima (5-vratni, karavan i limuzina) osim u 3-vratnoj izvedbi, da, mogli ste kupit karavana od 201 konja koji bih osramotio skuplje i ljepše hot hatcheve. Također, sve 200tS su imale 16 inčne Turbo felge koje su se kod nas mogle naći na Vectri 2000 i Calibri. Sve u svemu samo 500 je 200tS proizvedeno i koliko mi znamo ima jedan u Velikoj Britaniji koji se jedva provukao kroz njihove razne zakone i slično.

Ukratko, Kadett 200tS je vrlo brz i opasan auto, barem na ulicama Južne Afrike. Kod nas, barem u Europi, postoji par Astri koje podsjećaju na taj 200tS izgled ali nikada nitko neće pogoditi cijeli izgled i osjećaj pravoga ultimativnoga hot hatchbacka.

 

TEHNIČKI PODACI

2.0 16v motor sa 4 cilindara

Snaga od 201 ks pri 5600 obrtaja u minuti

Moment 286 Nm pri 3200 obrtaja u minuti

Mjenjač ručni, šest brzina

Dimenzije: 405,1 x 168,9 x 131 cm

Pogon prednji (raniji modeli su imali 4×4)

Maksimalna brzina 235km/h

0-100km/h 7.62s

Cijena novog €30,152.78

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *