Renault Megane Coupe 2.0 16v – Zaboravljeni Hot Hatchback

Kada netko spomene zaboravljene hot-hatcheve, na toj listi se uvijek nađu Talijani i Japanci, ali jesu li zapravo ti hot-hatchevi zaboravljeni kad postoji previše članaka o njima i o tome kako su zaboravljeni? Megane Coupe 2.0 16v se neće naći čak ni na listama zaboravljenih ili rijetkih Renault-a, jer je točno na granici zaboravljenoga i rijetkog kod mnogih entuzijasta. Upravo o tome danas pričamo.

Što je zapravo učinilo Megane 2.0 16v toliko zaboravljenim i nevidljivim mnogim kupcima na tržištu “džepnih raketa”?

Prije nego što pogledamo Megane Coupe 2.0 16v, prvo se moramo vratiti korak unatrag. Kao što svi znamo, Renault-i su imali imena u obliku brojeva, a kada su došle devedesete Renault je krenuo u Francusku revoluciju sa svojim modelima, pa je tako R25 postao Safrane, R5 je postao Clio, a 19 je postao, naravno, Megane.

Renault 19 svi dobro znamo kao jedan od onih auta koji su prije bili posvuda, ali polako nestaju, a još brže sa cesta nestaju sportske varijante koje su bile poznatije kao „16v“. R19 16v je dosta drugačije izgledao od svojih običnijih R19 rođaka tako što je imao, kao i većina hot hatcheva iz tog doba, veće i agresivnije branike, crvene linije na plastikama, a neki su čak imali i male spojlere. Svi ti elementi su činili R19 16v pravim hot hatchem. Bio je ludilo za gledat, a i išao je ludo.

 

Kada je napokon došlo vrijeme za mirovinu svima dragog R19, na tepihe i pločice prodavaonica Renault-a je došao Megane. Megane je bio auto kojemu je glavna koncentracija bila prije svega sigurnost, jer se R19 presavijao poput papira prilikom sudara s bilo čime, pa je tako Renault sa svojim novim Megane-om bio najbolji u klasi što se ticalo sigurnosti.

Novi Megane je imao nos poput kljuna od ptice koji je bio donekle naslijeđen od stare R16, a mehaniku nisu previše dirali. Kada kažem nisu previše dirali, pretjerujem, jer zapravo uopće nisu dirali motore, tako da je novi Megane imao iste motore kao i stariji Renault-i. Renault je Megane prodavao u 5 varijanti (Limuzina, 5 vratni hatchback, MPV, karavan i  coupe) i svi su dijelili iste motore, osim Coupe-a.

Kod Coupe-a nije bilo biranja oko branika, tako da koji god motor imali u njemu ili kakvu god opremu, vaš branik je isti. To je bio veliki “mood killer” za kupce hot-hatcheva. Zašto bih itko vozio hot-hatch koji bih se lagano pomiješao sa običnim 1.6? U ono vrijeme, nešto poput “sleepera” nije bila relevantna stvar, svi su htjeli da im auto izgleda moćno i da ide moćno. Megane nije imao ni sportsku oznaku, kao ni svoj veći brat, Laguna 3.0 V6.

 

Pošto Renault nije imao previše novih motora u ponudi, a htjeli su dio tog hot-hatch tržišta, uzeli su motor iz starijeg, a dobro poznatog svima, Clia Williams! Motor je nosio naziv „F7R“, to je bio 2 litreni motor sa 16 ventila i solidnih 150 konja. Pazite, cifra od 150 konja u tadašnje vrijeme je bio teritorij hothatcheva koji su bili puno glasniji, voljeniji i popularniji na tržištu, poput Golfa GTI, Astre GSi pa čak i Brava HGT. Osim Clia Williams i Megana Coupea, F7R se ugrađivao i u Renault Sport Spidera i, pazite sad ovo, Moskvitch-a 2142.

 

Renault se još poigravao s ubacivanjem F7R motora u ostale Renault-e, pa je tako i nastao Twingo sa 150 konja koji nažalost nije napustio koncept fazu.

Kada smo već kod ubacivanja/izbacivanja motora, imamo još jedan razlog zašto na oglasnicima, pa i uživo nema previše Megane 2.0 16v. Jednostavno, pošto je motor iz Clia Williams ili možda zato što ima 2 tisuće kubika, a 150 konja (znači nešto poput Renaultovog C20XE), Megane je velika žrtva engine swapova jer ima vrlo poželjan motor, a jako su jeftini. Svi dobro znaju da Megane Coupe nije najpoželjniji auto i svi znaju da Renault nije uložio previše vremena što se tiče inženjerstva, pa im tako nije žao što su izvukli srce iz nevoljenog automobila.

Ukratko, Renault se nije htio previše truditi oko Megana jer su dobro znali da će netko prije požuriti za Cliom i jer su znali da ako imaju više hot hatcheva u ponudi da će jedan od njih živjeti u sjeni drugoga. Megane Coupe ima tužnu priču, ali srećom, njegova Rally karijera je sve samo ne tužna, ali to je priča za neki drugi dan.

TEHNIČKI PODACI

2.0 16v motor sa 4 cilindara

Snaga od 150 ks pri 6000 obrtaja u minuti

Moment 185 Nm pri 4500 obrtaja u minuti

Mjenjač ručni, pet brzina

Dimenzije: 393,1 x 169,6 x 136,5 cm

Pogon prednji

Maksimalna brzina 215km/h

0-100km/h 8.6s

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *