Mazda 6 MPS – Ubojica Impreza i Evolutiona

Kada je početkom 2000-tih predstavljena na Pariškom auto sajmu, bila je poprilična atrakcija i pokušaj Mazde da uđe na tržište jakih sportskih sedana poput Opel Vectre OPC, Alfe 159 3.2, ili Audija A4 3.2 pa čak i u teren BMW-a nedodirljive M serije (u vrijeme dok M značka nije bila na većini primjeraka iz bavarske) Bio je to uzlet Mazde na kratici zoom-zoom i zaista su uz MPS modele napravili i RX8, a bila je tu i nova MX-5 o kojima ne treba trošiti riječi.

Platila danak velikoj masi

No, 2005. godine u vrijeme izlaska Mazde 6 MPS i prvih testiranja, većina novinskih naslova odavala je razočaranost struke s činjenicom da MPS ipak ne može konkurirati Subaru Imprezi WRX STI ili Mitsubishi EVO 8. Iako je bila opremljena jakim 2,3 litrenim turbo motorom snage 191-200 kW (ovisno o tržištu) 380Nm i pogonom na sve kotače, nije bila toliko agilna i fokusirana kao ove cestovne rally replike. Tu je vjerojatno odmogla i činjenica da Mazde nije bilo u rally-ju od kad je 1991. godine Tommi Mäkinen vozio 323 GTX, pa je izostala reklama. Podsjećamo da su u Mazdi znali napraviti ozbiljan rally auto, ali očigledno im to nije bilo prioritetan oblik motorsporta.

Uz sve navedeno MPS je imao i problem sa težinom. Masa od 1650 kg nije mala, a platila je danak zbog opreme s kojom je bila nakrcana. No to je rezultiralo vrlo dobrom udobnošću i komforom, pa su ju novinski članci često svrstavali u klasu sa već navedenim BMW-om, jer se šestica MPS „kandidirala za sam vrh sportski nastrojenih limuzina srednje klase“.

Tehnički vrlo napredan automobil

Što se tehničkih karakteristika tiče, šestica MPS je bila zaista napredan auto, a o tome govore slijedeći podatci; uz navedeni 2,3 DISI Turbo motor bio je prvi turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva (pretekli su VW za malo). Prijenos na stražnje kotače reguliran je elektronski, a stražnji diferencijal opremljen je šperom ili LSD-om. Tvorničke performanse deklarirane su na 6,1 – 6,6 sekundi do 100 km/h i maksimalnih 250 km/h.

Vjerojatno zbog slabih rezultata prodaje i velike potražnje za SUV modelima, 2006. godine u Mazdi odlučuju prekinuti proizvodnju šestice MPS. MPS je ipak nastavio živjeti u modelu 3 MPS, a isti motor i pogon na sve kotače prebacili su u SUV model CX-7 što je očigledno bio pokušaj praćenja zahtjeva tržišta. Zaista je šteta da iduće generacije šestice nisu dobile MPS inačicu.

Što se dizajna tiče, MPS se tih godina također nije proslavila na testovima auto novinara. Zamjerali su joj obične blage linije i proglašavali ju suptilnom (valjda u usporedbi sa Imprezom i Lancerom EVO). Međutim, danas s ovim vremenskim odmakom, rekli bi da je Mazda 6 MPS sve samo ne obična. Dovoljna doza podebljanih linija na boku i branicima, niski spoiler gepeka te upečatljiva hauba daju naslutiti da se ne radi o tek običnom automobilu. Uz male preinake (niži ovjes i JR3 felge) u crnoj boji auto izgleda zaista moćno i prema današnjim standardima.

No, uz male preinake…

No vratimo se našem testiranom primjerku. Ovaj primjerak je uz navedene preinake ovjesa preživio i popriličan zahvat na motoru i prijenosu. Na generalno uređen prijenos razvoda zamijenjen je i kompletan VVT sistem te uređena glava. Kako bi prijenos snage na kotače bio što bolji i trajniji, uređeni su diferencijali ugrađeni jači nosači. Auto je tuniran u TH Performace u Zagrebu i s ovom listom modifikacija  izbacio je 380 KS.

Ne možemo se oteti dojmu da je Mazda 6 MPS automobil koji ima puno potencijala i idealna je platforma za tuning te personalizaciju prema guštu vlasnika. Čak je i cijenom daleko ispod spominjanih rally replika tako da za tu razliku možete ući duboko u njihov teritorij što se performansi tiče. Nažalost, proizvodne brojke u te dvije godine su bile male i najveći problem je pronaći ju, u bilo kakvom stanju. Dakle ako se ipak odlučite za ovaj, po nama definitivno budući klasik, oboružajte se strpljenjem i čekajte pravi primjerak.

Lista modova:

One step colder NGK
Intake James Barone Racing 3″ (JBR PowerPath stg II)
MAF JBR 3″
Downpipe M2 3″, decat
BOV TurboXS 50/50
Autotech HPFP internals
3″ full inox catback, protok
Stratified custom tune. stage 2+
COBB Accesport V3
Grimmspeed Elektronski boost controler
3BAR Bosch MAP sensor sa adapterom
JBR EGR delete kit
OilCatchCan
Eibach Drag -35mm
JapanRacing JR3 9×18″
Kumho KU36 235/40/18
Olakšani zamasnjak
Nova lambda sonda
Donji nosač motora duro70, SURE motorsport
Nosač zadnjeg diferencijala, SURE motorsport
PU nosači zadnjeg mosta
Launch controll

Video

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *