Pininfarina BMC 1800 Aerodynamica

Koncept Pininfarina BMC 1800 Aerodynamica je prototipni automobil razvijen u suradnji talijanske dizajnerske kuće Pininfarina i British Motor Corporation (BMC). Otkriven je na Turin Motor Showu 1967., prikazujući inovativne principe aerodinamičkog dizajna i futurističke stilističke znakove za to doba. Projekt je bio suradnja između Pininfarine, poznate po svom dizajnerskom iskustvu u automobilskoj industriji, i BMC-a, značajnog britanskog proizvođača automobila. Dizajn je izveo mladi dizajner Leonardo Fioravanti. Cilj je bio istražiti napredne aerodinamičke koncepte i ugraditi ih u praktičan prototip vozila.

Pininfarina BMC 1800 Aerodynamica bio je primjetan po svom elegantnom i futurističkom aerodinamičkom dizajnu. Imao je nisko položenu karoseriju s glatkim, tečnim linijama, blago padajuća linija krova koja naglo završava, dizajniranu kako bi smanjila otpor zraka i poboljšala učinkovitost goriva pri visokim brzinama. Oblik automobila optimiziran je kako bi minimizirao otpor zraka i poboljšao stabilnost. Prednja svjetla smještena su ispod transparentnog vjetrobranskog Plexiglasa (novo za to vrijeme). Nema vidljive rešetke hladnjaka a bočne strane su nježno zaobljene . Iako je prvenstveno bio dizajnerska studija, koncept Pininfarina BMC 1800 Aerodynamica temeljio se na platformi BMC 1800 Berlina, serijskog sedana. To je omogućilo integraciju naprednih aerodinamičkih značajki u praktičan i vozljiv prototip. Proizvodnja prototipa izvedena je u rekordnom roku od 3 mjeseca, s velikom serijom proizvodnje na umu. Iako je prototip bio teži od serijskog sedana za oko 200 kg, njegova je izvedba bila superiorna, zahvaljujući mnogo učinkovitijoj aerodinamici (koeficijent otpora Cd od 0,35 u usporedbi s 0,45). Proizvodna verzija nedvojbeno bi mogla imati manju težinu i još bolju izvedbu, posebno jer je kasnije postojala verzija s motorom od 2200 ccm, što bi dodatno poboljšalo performanse.

Iako je prijem ljudi na Turin Motor Showu općenito bio pozitivan i entuzijastičan, BMC je rekao da ovo nije za njih, previše je avangardno. Leonardo Fioravanti i drugi u Pinifarini željeli su uvjeriti BMC da je to pravi smjer, pa su napravili još jedan koncept, manji model, Berlina 1100 Aerodinamica. Koristili su isti stil, temeljen na kraćem podvozju s manjim motorom. BMC je i dalje rekao da bi bio prevelik rizik krenuti s tako avangardnim dizajnom. Što se zatim događalo dalje?

Znam što mislite od početka,čim ste vidjeli prvu sliku. “Ako BMC nije prihvatio ovaj dizajn, Citroen ga je sigurno kupio, zar ne? Pa to je pljunuti CX! ” Odmah ćemo to razjasniti. Pininfarina Berlina 1800 je predstavljena 1967., a Citroen CX 1974., sedam godina kasnije. Modeli GS i SM pušteni su u prodaju 1970., samo tri godine nakon manjeg Berline 1100. Ali dizajn Citroena u to vrijeme potpisao je njihov vlastiti dizajner, legendarni Robert Opron, a ne Pininfarina. Dakle, iako postoji izražena sličnost između koncepta Berlina Aerodinamica i Citroena GS, CX i SM, Robert Opron i Citroen uvijek su negirali da su kopirali dizajn, a i Pininfarina je izjavila da nisu prodali dizajn Citroenu. Međutim,nema sumnje da su se Citroeni inspirirani ovim konceptom.

Citroeni nisu bili jedini automobili koje je inspirirala Berlina Aerodinamica, njen dizajn utjecao je na razvoj mnogih drugih automobila. Leonardo Fioravanti napravio je Ferrari 365 GTB Daytona inspiriran ovim konceptom, iako je teško to vidjeti, jer ima dulji poklopac motora kao pravi GT. Alfa Romeo Alfasud i Lancia Gamma, nacrtani od strane Giugaro dizajnerske kuće, svakako su crpili inspiraciju iz ovog koncepta. BMC-ov Rover SD1, koji je izašao 9 godina kasnije, svakako je koristio stilističke znakove Berline aerodinamike, posebno kad se pogleda stražnji kraj.

Kako bi se Berlina Aerodinamica prodavala da se BMC odlučio za proizvodnju? Teško je reći, možda bi to bilo slično kao s Fordom Sierrom, gdje je Sierra imala radikalan dizajn koji je izgledao kao iz svemira u usporedbi s zastarjelim Cortinom, pa je prodaja bila spora na početku, jer je trebalo vremena da konzervativni kupci prihvate njen svježi dizajn. Govoreći o Fordu Sierri, mogli bismo reći da su čak i njeni dizajneri bili inspirirani dizajnerskim značajkama Berlina Aerodinamica. Zaključno, koncept koji je bio vrlo revolucionaran u svom vremenu, nije bio stavljen u proizvodnju, a opet inovativan dizajn, futuristički stil i napredni pristup rasplamsali su maštu i ostavili trajan dojam na automobilsku industriju i njene dizajnere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *